Bilek Güreşi Teknikleri Nelerdir?

Bilek Güreşi Teknikleri Nelerdir?
29.08.2021 01:30
Bilek güreşi sporunda 2 temel maç tekniği vardır, bunlar sürat maçı ve kontrollü maçtır. Bizler de bilek güreşi idmanları, bilek güreşi zararları, bilek güreşi faydaları, bilek güreşi için hangi kas gerekir?, bilek güreşi için gerekenler, bilek güreşi ne kadar kazanıyor?, bilek güreşi olimpik mi?, bilek güreşi yaptıktan sonra dirsek ağrısı, bilek güreşi kuralları sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Bilek güreşi sporunda 2 temel maç tekniği vardır, bunlar sürat maçı ve kontrollü maçtır. Bu iki temel teknikten biri direkt olarak rakibi tuş minderine süratle indirmeye çalışırken diğeri ise önce kontrolü ele alıp daha sonra yenmeye çalışır. Bu teknikler:

Side Pressure: Rakibe uygulanan basınç mindere ve rakibin el başparmağının üzerinde yapılarak gerçekleştirilir.

Top Roll: Rakibinde elinin yan tarafına doğru yapılan basınç direkt mindere ve rakibin el başparmağının üzerinde uygulanarak gerçekleştirilir.

Hook: Basınç maçında ise hamle içeriye doğru diğer bir değişle rakibin koluna doğru gerçekleştirilir.

Post: Yükleme tekniği rakibin parmaklarına geriye doğru basınç vererek gerçekleştirilir.

Shoulder Roll: Shoulder roll tekniği ise omuz yardımı ile karşı rakibe doğru uygulanan basınçtır.

Drag Hook: Rakibimizi içe büküp daha sonrasında kendi tarafımıza doğru sürülerek gerçekleştirilir.

Bilek Güreşi İdmanları Nasıl Yapılır?

Bilek güreşi sporuna yeni başlayan bir sporcunun başlamadan önce kendini yetiştirmesi diğer bir değişle kolunu, kasını, bileklerinin küçük küçük idmanlar yaparak hazırlamaya başlamalıdır. Düzenli kol idmanlarından sonra profesyonel biçimde bilek güreşi sporuna başlaması sporcu için çok büyük avantajdır. Bilek kasları ve kavrama idmanları ile ince bileklerinizi kalınlaştırabilirsiniz. Market poşetlerini taşırken, reçel kavanozunu saniyede açarken ve el sıkışmalarında en büyük belirleyici sizin grip kavrama gücünüzdür, yani bilek kaslarınız. Gömlekten taşan kuvvetli ön kol kaslarının sırrı da bilek kaslarınızı çalıştırmaktan geçiyor. Kavrama gücünün fonksiyonel ve estetik faydaları hariç, yapılan araştırmalar güçlü ellerin; sağlık ve uzun yaşam göstergesi olduğunu kanıtlamıştır. Sağlıklı bir genel kavrayış gücüne sahip olmak isteyen kişi tüm grip türlerini çalışmak gerekiyor. Eğer dövüş sporlarıyla uğraşıyorsanız, support grip (no gi jiu-jitsu ve güreş) ve crush grip (bjj) kuvvetiniz çok önemlidir.

Bilek Güreşi Zararları Nelerdir?

Her spor dalında olduğu gibi bilek güreşi sporu da bazı riskler taşır. Önemli olan spora başlamadan önce vücudu ısındıracak veya vücudu spora hazırlayacak antrenmanlarla başlanmalıdır. Eğer kaslarınız ısınmaz ve kolunuza birden yüklenirseniz kolunuz kırılma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Müsabaka süresince omzunuz elinizin hizasından birazcık geride olmalıdır. Yeniyor olsanız da yeniliyor olsanız da durum değişmemelidir. Omuzunuzun hizası sizi sakatlıklardan korur. Omzunuz elinizi geçtiğinde risk altında kalırsınız. Rakibiniz karşılayamayacağınız bir atak da bulunursa kolunuz kırılabilir. Bu çok nadir gerçekleşen bir durum olsa da sonuçları çok ağırdır.

Bilek Güreşi Faydaları Nelerdir?

Bilek güreşinin sağlığımıza pek çok faydası vardır. Çünkü bilek güreşi sadece kol kaslarımızı değil birçok kasımızı çalıştırarak vücudumuza yarar sağlar. Ayrıca bel ve sırt ağrıları için de birebirdir. Üstelik gün içerisinde zinde kalmayı sağlar. İşte bilek güreşinin yararları:

– Bilek güreşi sporcuları güçlü kas yapısına sahip olur. Kaslarda sarkma olmaz. Vücudumuz form kazanır. Fiziksel görüntümüz değişir. Omuzlarımız genişler.

– Esnekliğimizi ve dayanıklılığımızı geliştirir.

– Kalbimizi güçlendirir. Bilek güreşi sporcularında kalp daha ekonomik çalışma yeteneği kazanır.

– Bilek güreşi sporcularının üst bedenlerindeki yağ daha hızlı erir ve böylece cildi koruyan tabaka korunmuş olur. Bu da hücrelerin hızlı yıpranmasını önler.

- Vücut geliştirme sporu ile uğraşıldığı takdirde örneğin bilek güreşi; yalnızca kaslar değil, kemikler de güçlenir ve hacimce artar.

-Kas ve kemik oranınızın artması, iskelet sisteminizin daha sağlıklı olması ve yağ oranınızın azalarak, ideal kilonuza ulaşmanız bilek güreşi sporunun faydaları arasında yer alır.

Bilek Güreşi İçin Hangi Kas Gerekir?

Bilek güreşi sporunda yaygın olarak bilinenin aksine, birden çok kas çeşidi çalıştırılır ve her biri için spesifik hareketler uygulamak gerekir. Spor esnasında en çok kuvvet uygulanan kas bilek kasıdır. Bilek kası kolun ön ve arka kısmında yer alır. Bilek kasları el tarağı kemiklerinin arasından başlar ve parmak kemiklerinde son bulur, solucanımsı biçimde araya eklenmiş kas çeşitleridir. Bilek güreşi güç, kuvvet ve dayanıklılık ister ama aynı zamanda bildiğiniz üzere teknik üzerine kurulu bir spor dalıdır. Barfiks ya da diğer hareketler esnasında da bilekler çalışır ve güçlenir. Sadece bilek değil, kolun üst bölgeleri, omuz, sırt da güçlenen kas ve kemik çeşitleri arasındadır. İlk aşamada zorlamadan idmanlar yaparak hem tekniği daha iyi anlamak hem de hareketi vücuda daha iyi tanıtıp o anda rakibi yenebilmek için gerekli kasları geliştirebilmek ve çalışmak gerekir.

Bilek Güreşi İçin Gerekenler Nelerdir?

Bilek güreşi müsabakalarında rakibi alt etmek; el gücüyle, omuz gücüyle ve biceps gücüyle gerçekleştirilir. El, omuz ve biceps bölgelerinden daha güçlü olan bölgeye yüklenerek, bilek güreşi sporcuları rakiplerini yenmek için birbirleriyle yarışırlar. Rakibinizi yenmek istiyorsanız, bilek güreşi sporu için bilmeniz gereken bazı teknikler mevcuttur. Bilek güreşine başlamadan önce mümkün olabildiğince sağlam durmak zorundasınız. En sağlam duruş için rakip kolunu masaya koymadan konumlanmalısınız ki, rakibinize uymak zorunda kalmayın. Pozisyon avantajını kazanmalısınız, omzunuz elinize mümkün olabildiğince yakın konumda olmalı. Omuzlar ve kol arasındaki mesafenin artması, sergileyebileceğiniz gücünüzü azaltacaktır. Dirsek açısını arttırmak bilinçsizce yapabileceğiniz bir hatadır. Sürekli olarak dirsek açısına dikkat ederseniz, bu yanlışı yapma ihtimaliniz her geçen gün azalır. Bilmeniz gereken bir diğer konu ise omzun daima elden geri pozisyonda bulunmasıdır. Omzunuzun pozisyonunu ele yaklaştırırken, omzunuzu geride tuttuğunuzdan emin olmalısınız.

Bilek Güreşi Ne Kadar Kazanıyor?

Bilek güreşi sporu bir hobi olabildiği gibi, binlerce insan bunu bir meslek olarak görür ve parasını kazanır. Bilek güreşinde ciddi paralar kazanılabilir. Tek yapılması gereken başarılı olmak ve bir sponsor veya spor kulübüyle sözleşme imzalamış olmaktır. Bilek güreşcilerin ne kadar kazandığı sorusu tamamen sizin ne kadar başarılı olduğunuz ve yaptığınız spor dalının popülaritesi ile alakalıdır. Bilek güreşi müsabakalarından para kazanmak için en üst düzey müsabakalarda yer almak şart değildir. Dünyada hemen hemen her spor dalının alt ligleri bulunur. Bu alt liglerde de oldukça ciddi paralar kazanmak mümkündür.

Bilek Güreşi Olimpik Mi?

Olimpik spor dalları; izleyenleri kendisine hayran bırakan sporlara yer vermektedir. Sporcular Olimpik spor dalları üzerinde uzmanlaşmayı istemekte ve neler yapabileceği konusunda kendisine hedef koymaktadır. Bilek güreşi; spor esnasında sporculara büyük keyif verdiği kadar izleyenlere de aynı keyfi yaşatsa da olimpik spor dalları arasında sayılmaz.

Bilek Güreşi Yaptıktan Sonra Dirsek Ağrısı Neden Olur?

Bilek güreşi; antrenmanlarda ve müsabakalarda kol ve omuz kaslarının yoğun çalıştığı bir spor dalıdır. Bilek güreşi sonrası dirsek ağrısı; dirseğin fonksiyonlarının yerine getirebilmesi için çok önemli role sahiptir. Dirsek ağrısı, kolun hareketleri sırasında hem aşağı yukarı hareketlerin yapılması yanı sıra hem de rotasyon hareketlerinin sağlanmasında rol alır. Bilek güreşi sonrası dirsek ağrısının tedavisinde dirsek atel kullanımından cerrahiye kadar uzanan çeşitlilik gösterir. Uzun süreli dirsek ağrısı oluşumunda; doktora görünmek yapabileceğiniz en önemli müdahaledir.

Bilek Güreşi Kuralları Nelerdir?

Bilek güreşi müsabakası her iki tarafta birer tane olmak üzere iki hakem tarafından yönetilen bir spordur.

Bir maç için zaman sınırı yoktur, bir kazanan olana kadar müsabaka devam eder.

Yarışmacılar masaya yaklaşmış pozisyonda olmalı, kendilerini rahat hissetmeli ve ardından rakibinin elini tutmalıdır. Kavrama pozisyonunda baş parmak eklemi görünmeli, avuç içi ile avuç içi arasında bir pozisyonda olmalıdır. Yarışmacıların kullanmadıkları diğer elleri ise kendi el kancalarını tutmalıdır.

Hakemler her iki yarışmacının da kavrayışından memnun olduklarında yarışma başlamalıdır Her yarışmacının, rakibinin kolunu dokunmatik yüzeye sabitlemeye çalışması beklenir.

Müsabaka, bir yarışmacı rakibinin elini dokunmatik yüzeye sabitlediğinde kazanmış sayılır.

Bilek Güreşinde yapılabilecek çok sayıda faul mevcuttur. Bunlar arasında maç sırasında vücudunuzun herhangi bir kısmına dokunmak, omuzlarını rakip bölgesine çapraz pozisyonda bulundurmak, omzunun dokunmatik yüzey yüksekliğinin altında bulundurmak, küfür, taciz veya kötü sportmenliktir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir