Kimileri için zararsız gibi görünse de aslında bazı hastalıkların habercisi olabilen kas krampları hem vücuttaki bazı değerlerin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Bilhassa gebelikte sık görülen kas krampları, istem dışı ağrıya neden olabilir. Oldukça önemsiz gibi görünse de esasında olması gereken bazı iletilerin olmamasından kaynaklanır. Uzun süre sabit kalmak gibi basit nedenlerle ortaya çıkabilen kas krampları bazen de egzersiz sonrasında görülebilir. Meydana geldiğinde çok fazla acı verebilen kas krampları hakkında tüm merak edilen sorular ve cevapları sizlerle…
Kas Krampları Nedir?
Kol ve bacaklarda yer alan kasların ani bir şekilde gerilip gevşemesi kas krampları ya da kas spazmı olarak bilinir. Kas krampları istemsiz kasılmalarla ortaya çıkıp son derece acı verici olabilir. Genelde hamilelerde görülen kas krampları aynı zamanda birkaç saniye ya daha uzun sürebilir. Bu durumda kişilerin hissettikleri acı çekilmez bir halde olabilir. Kas kramplarına bakıldığında pek çok kişi bu durumu önemsemese de bu durumun altında çok farklı nedenler yatabilir.
Kas Krampları Belirtileri Nelerdir?
Pek çok kişide, gebelerde ve özellikle spor yapan kişilerde görülen kas kramplarının belirtileri oldukça nettir. Bakıldığında kas kramplarının belirtileri arasında ilk sırada kolda ya da bacakta görülen ciddi, şiddetli ve keskin bir acı hissidir. Hemen akabinde ise kasların sımsıkı kasılması ve ani bir batma hissi yer alır. Kas krampı yaşayan herkes bu durumu hemen fark edebilir.
Kas Krampları Neden Olur?
Kas kramplarının meydana gelmesinde pek çok etkili neden bulunur. Kas krampları genelde sodyum ve magnezyum gibi mineral eksikliklerinde görülebilmektedir. Ayrıca uzun süre oturmak, uzun süre yatmak ya da ayakta durmak gibi hareketsizliklerde de kas krampları görülebilir. Buna ek olarak bazı hastalıklarda da kas krampları birer belirti olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kas Krampları İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?
Kas krampı yaşandığından başvuru yapılması gereken hastane polikliniği genelde dahiliye ya da genel cerrahi bölü olmalıdır. Burada sorunlar anlatıldıktan sonra hekimler gerekli gördükleri vakit, hastaları romatoloji gibi bölümlere sevk edebilir. Romatoloji bölümü genellikle ülkemizde az sayıda olduğundan dolayı ilk olarak genel cerrahiye başvurulması önemlidir. Aksi takdirde buradan sıra alınmayabilir.
Kas Krampları İçin Ne Yapılmalı?
Kas kramplarını yaşamamak için yapılması gerekenler oldukça basittir. Kas krampları eğer tekrarlanıyorsa mutlaka öncelikle bir hekime başvuru yapılmalıdır. Eğer altta yatan herhangi bir rahatsızlık yoksa bu durumda vitamin ve mineral desteği alınmalıdır. Kalsiyum bakımından zengin gıdalar, magnezyum takviyeleri ve doğal sular tüketilmesi önerilmektedir. Buna ek olarak muz gibi besinler yenilerek potasyum seviyesi yükseltilmelidir. Bu sayede önemli ölçüde kas kramplarının önüne geçilmiş olunur.
Kas Krampları Tedavisi Nasıldır?
Hemen hemen her yaş grubunda görülebilme olanağı bulunan kas kramplarının tedavileri merak edilmektedir. Kas kramplarının tedavisine bakıldığında ise genelde vitamin ve mineral desteğine başvurulur. Eğer altta yatan nedenler arasında ALS gibi hastalıklar var ise bu durumda da ilca tedavileri ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Ayrıca topikal kremlerle de masaj yapılarak kas kramplarının önüne geçmek mümkündür.
Kas Krampları İçin Kullanılması Gereken Vitaminler Nelerdir?
Kas kramplarının giderilmesinde bazen de vitamin desteğine ihtiyaç duyulur. Mineral bakımından zengin beslenildiği ve ekstra olarak alındığı durumlarda ayrıca bir de B1 vitamini alınması önerilmektedir.
Ani Kas Krampları Neden Olur?
Ani kas krampları diğer bir adıyla spazm yaşanmasının altında yer alan nedenler arasında genelde uzun süre oluşan hareketsizlik yer almaktadır. Ani kas krampları yaşanması uzun süre oturmak ve aynı pozisyonda yatmaktan kaynaklanabilir.