Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
08.12.2021 19:30
Bebeklerde bebek fıtığı bebeğin huzursuz olmasına sebep olan ağrılı bir hastalıktır. Bu hastalık yalnızca ağrı değil kusmaya da sebep olan ve aynı zamanda göbek deliği çevresinde kızarıklık ve şişkinlik ile kendini belli eden bir hastalıktır. Bebeklerde göbek fıtığı ağrı yapar mı, geçer mi? Bebeklerde göbek fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Bebeklerde göbek fıtığı belirtilerini sizler için derledik merak edilenleri cevapladık.

Bebeklerde neredeyse her hastalık ebeveynler için endişe oluşturur. Bebeğin rahatsızlığını ifade edememesi durumu hastalığı daha da zorlaştıran bir haldir. Bebeklerde görülen hastalıklardan bir tanesi de göbek fıtığıdır. Bebeklerin göbek fıtığı olmalarının nedeni bebekler Dünya’ya geldikten sonra karın duvarındaki dokuların bir araya gelip tam olarak kaynaşmamasından kaynaklıdır. Bu hastalık en çok prematüre doğan bebeklerde görülmektedir. Göbek fıtığı yetişkinlerde de görülen bir hastalıktır. Genellikle aşırı kiloya bağlı olarak oluşur. Kilo almak karın içindeki basıncı artırır. Bu basınç göbek fıtığına sebep olur. Göbek fıtığı bebeklerde özellikle bebek öksürdüğü zaman göbek etrafında görülen kızarıklıktan anlaşılır. Bu durum bebek ağladığı zaman da görülebilir. Bebeklerin karın duvarı gerildiğinde göbek deliği etrafında oluşan şişkinlik ve kızarıklık belirtileri ile karşımıza çıkmaktadır. Bebeklerde göbek fıtığı kabızlığa sebep olur. Bu durum bebeklerin uyku durumunu zorlayan sürekli bebeklerde ağlama krizine neden olan zorlandıkları bir sürece dönüşür. Kabızlık bebeklerde ciddi bir karın ağrısına sebep olurken aynı zamanda karın bölgesinde basınç hissetmelerine sebep olur. Uzun süren kabızlıklar bağırsak sisteminde kalıcı hasarlar bırakarak ileriki yaşlarda da bağırsak sorunu yaşamalarını ve yiyecekleri seçerek yemek zorunda kalmalarına neden olur. Bağırsak sorunu diğer başka hastalıklara da sebebiyet verebilir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ağrı Yapar Mı?

Bebeklerde göbek fıtığı bebeğin huzursuz olmasına sebep olan ağrılı bir hastalıktır. Bu hastalık yalnızca ağrı değil kusmaya da sebep olan ve aynı zamanda göbek deliği çevresinde kızarıklık ve şişkinlik ile kendini belli eden bir hastalıktır. Bu şişkinlik bebek ağlamadığı ya da öksürmediği sürece görülmez. Bebeklerde göbek fıtığı hızlıca tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalık kan akışının düzenini bozup bulunduğu bölgede kan akışını engelleyebileceğinden tedavisine tanı konulması itibari ile başlanmalıdır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Geçer Mi?

Bebeklerde göbek fıtığı karın duvarındaki dokuların birleşmesi ile ortadan kaybolacak bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle bebeğin 1-2 yaşına gelmesi ile doğal yollardan ortadan kalkacaktır. Eğer bu rahatsızlık 4 ya da 5 yaşlarına kadar devam ediyorsa cerrahi müdahale gerektirir. Hastalık tedavi edilmezse bağırsak düğümlenmesine dahi sebebiyet verebilir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Her hastalın erken tanı teşhisi önemlidir. Bebeklerde göbek fıtığı hastalığı başlarda çok önemli olmayan kendiliğinden iyileşecek fazla müdahale gerektirmeyen bir rahatsızlık gibi görünse de ilerleyen dönemlerde tehlike arz eden bir rahatsızlıktır. Hastalığın doğal yollarla iyileşmesi gerçekleşse bile her ihtimali göz önüne alarak doktor kontrolünü bırakmadan hastalığı takip ederek iyileşmesi gözlemlenmelidir. Takip edilmediği takdirde bağırsak düğümlenesi gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya kalınabilir. Bu durum hem günlük hayatını etkileyecek bir sağlık sıkıntısına sebebiyet verirken hem de durum acil cerrahi tedavi gerektirecek bir duruma yol açabilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir