Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur?
25.11.2021 18:47
Bebeklerde oluşabilen göbek fıtığının nedeni anne ve babalar tarafından merak ediliyor. Bebeklerde göbek fıtığı, doğumdan hemen sonra karın duvarı bölgesinde yer alan dokuların birbirleriyle tam olarak kaynaşmamaları sonucunda ortaya çıkar. Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı ne zaman yapılır, riskleri nelerdir? Bebeklerde göbek fıtığı ile ilgili merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Prematüre bebeklerde veya düşük kilolarla doğan bebeklerde göbek fıtığı görülme olasılığı daha yüksektir. Bebeklerde görülen göbek fıtığı belirtileri arasında; özellikle bebek ağladığı ya da öksürdüğü zamanlar karın çevresinde göbek deliği civarlarında gözle görülür şişlikler gözlemlenir. Bebeklerde göbek fıtığı genel olarak ağrı yapmaz.

Ancak nadir durumlarda bebeklerde ağrı görülmesi, bebeğin birden bire kusmaya başlaması, göbek fıtık bölgesinde şişlik ya da kızarıklık görülmesi durumlarında vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Göbek fıtığının komplikasyonları hem bebekler hem de yetişkinler için zaman zaman acil müdahale gerektiren durumlardır.. Bebeklerde görülen göbek fıtıkları karın duvarlarında bulunan anormalliklere bağlı olarak geliştiği için bilinen bir önleme yöntemi de bulunmamaktadır. Bebeklerde göbek fıtığı tanısı fiziksel muayene ile konulur. Ancak fıtığın neden olabileceği komplikasyonların araştırılması bakımından karın ultrasonu ya da karın filmi gibi görüntüleme yöntemi, göbek fıtığının yol açabileceği enfeksiyonların araştırılması bakımından kan testi uygulaması da doktorların teşhis için kullandığı yöntemler arasında yer alır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde göbek fıtığı durumu acil olmayıp takip gerektirir. Bebeklerde göbek fıtıklarının bazıları 2 yaşından sonra kendiliğinden küçülüp kapanabilirler. Tam kapanma olmayanlar ise hemen ameliyat edilmek yerine 4-5 yaşlarına kadar takip edilmeye devam ederler. Ancak bazı durumlar bebeklerde göbek fıtığına acil müdahale gerektirir. Bu durumlar ise şöyle sıralanabilir;

2 yaşından itibaren küçülme göstermeyip büyümeye devam eden fıtıklar

4 yaşından sonra hala kapanmamış olan fıtıklar

Bir kez bile fıtık sıkışması yaşayanlar

Anahtar deliği şeklindeki fıtıklar

Epigastrik herniler

Bu gibi durumlar cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı ise kısa ve basit bir operasyondur. Operasyonu gerçekleştirmek için göbek deliğinin yanından bir kesi yapılır. Fıtık içerisindeki dokular karın içerisinde bulunan esas yerlerine konurlar. Karın duvarı bölgesi de fıtığı tekrarlamaması adına güçlendirilir. Bebekler ve çocuklarda karın duvarı bölgesini güçlendirmek amacıyla dikişler kullanılır. Fıtık onarım cı açık veya kapalı biçimde yapılabilmektedir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bebeklerde göbek fıtığı ameliyatı genellikle kısa sürer ve genelde hastanede yatışa gerek duyulmaz. Ancak bazı durumlar hastadan hastaya göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin; ameliyat sonrası komplikasyonlar ameliyat süresi ile birlikte hastanede kalış süresini de uzatabilir. Böyle ameliyatların sonrasında birkaç haftalık hareket kısıtlamaları verilebilir. Göbek fıtığı ameliyatı kısa ve basit işlem olarak görülse de bazı durumlarda riskler de oluşturabilir. Bu riskler ameliyat sonrası yara yerinde enfeksiyon, fıtığın nüksetmesi, baş ağrısı, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk, kusma ve şiddetli bulantı, ateş gibi belirtiler gösterilmesi durumunda doktora başvurmakta fayda var. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir