Bamya tohumu, üzerinde uzun yıllardır araştırmalar yapılan ve faydası bakımından merak edilen bir besindir. Bamyanın kendisi gibi tohumu da gayet yararlıdır. Bamyanın içerisinde ayıklana topların kurutulması ile elde edilir. Çinko ve demir bakımından zengin olan bamya tohumu, sağlıklı zayıflamak isteyen kişilerinde bir numaralı tercihidir.
Kalori değerinin oldukça düşük olması nedeni ile diyet listelerinin favori besini olan bamya tohumu, bamyanın bütün halini sevmeyen kişiler için de oldukça iyi bir alternatiftir. Ayrıca bamya tohumu kurutularak satışa sunulan bir besin olduğu için baharat olarak da kullanılabilir. Tıpkı karabiber ve tuz gibi ev tipi değirmenlerde öğütülerek yemeklerin üzerine eklenebilir ve içerisindeki vitamin değerlerinden fayda sağlanabilir. Çay formu ile de sıklıkla tüketimi tercih edilen bamya tohumu hakkında tüm merak ettikleriniz sizler için derlendi.
Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?
Bamyanı hem sebze hali hem de içindeki tohumları insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Bamya tohumunun belirlenen faydaları arasında;
-Mide-bağırsak sistemini düzenlemesi ve koruması
-Kanser yapıcı hücrelerin bloke edilmesine yardımcı olması
-Düşük kalori değeri ile diyet listelerinde alternatif oluşturması
-Çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkan görevi görmesi
-Kalsiyum, demir ve magnezyum gibi değerli minerallere sahip olması yer almaktadır.
Bamya Tohumu Nasıl İçilir?
Bamya tohumunu yemek istemeyen kişileri için alternatif bulunduğunu belirtebiliriz. Bamya tohumunun tüm faydasından yararlanmak isteyen kişiler, ister havanda ister değirmenle bamya tohumunu öğütebilirler. Ardından sıcak su ile karıştırarak içebilirler.
Bamya Tohumu Nasıl Ekilir?
-İlk olarak bamya tohumlarının çimlendirilmesi gerekmektedir.
-Çimlendirilen tohumların beş santimetre olacak şekilde kazılmış toprağa ekilmesi gerekmektedir.
-Mevsimin yaz olması, tohumların yetişmesi için önemli bir kriterdir.
Bamya Tohumu Zararları Nelerdir?
Bamya tohumunun mevcut zararlarına ilişkin netlik kazanan kriterler bulunmaktadır. Olası zararları arasında;
-Bamya tohumu tüketimine ilişkin alerjik durumlar yaşanabilir.
-Gebelik ve laktasyon süresince bamya tohumu kullanımı hem anne hem de bebeğin zarar görmesine neden olabilir.
-Düzenli, kalp, tansiyon ve şeker ilaçları kullananlarda alerjiye neden olabilir.
-Doğrudan yutulması, kişilerde mide ağrısına neden olabilmekle birlikte, boğazda kalma riski vardır.
Bamya Tohumu Adet Söktürür Mü?
Bamya tohumunun adet takvimine etki edeceği düşünülmemektedir. Bamya tohumunun kullanımı genellikle idrar söktürme üzerinde etkilidir. Reglin söktürülmesinde bir etkisinin olup olamayacağı hakkında ise kesin bir bilgiye rastlanmamıştır
Bamya Tohumu Alerji Yapar Mı?
Bamya tohumu kullanımı, bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bamya tohumunun alerjik etkilerine maruz kalınmaması için önceden az bir miktar tüketimi yapılmalıdır. Az bir miktarda bamya tohumu yenildikten sonra vücudunuzda gelişen değişimlere dikkat kesilmeniz gerekmektedir. Eğer, kaşıntı, kızarıklık, solunum zorluğu gibi durumlar meydana gelirse, bamya tohumuna alerjiniz olduğundan emin olabilirsiniz. Bamya alerjisi olanların kesimlikle bu ürünü kullanmamaları önerilmektedir.
Bamya Tohumu Bayatlar Mı?
Kuru bir formda olan bamya tohumlarının bayatlayabileceği bilinmektedir. Her ne kadar kuru olsa da bayatlaması mümkündür. Bamya tohumu alındıktan sonra hava almayan bir saklama kabı içerisinde ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Bamya Tohumu Bütün Yutulur Mu?
Evet. Bamya tohumunun şifalarından faydalanmak isteyen kişiler tarafından bamya tohumu yutmak sıklıkla tercih edilir. Geceden beş altı adet bamya tohumunun bir bardak suya konulması ve bekletilmesi sonucunda bamyalar şişecek ve hacim kazanacaktır. İstenirse bir bardak su ile birlikte yutulabilir. Fakat bu kullanım şekli, boğaza takılma riski yaratacağından önerilmemektedir.
Bamya Tohumu Çayı Nasıl Yapılır?
-Kuru bir halde olan bamya tohumlarından sekiz yada on adet alınmalıdır.
-Havadan dövülerek toz haline getirilmelidir.
-Kaynamış olan bir fincan su içerisine eklenmeli ve ardından karıştırılarak içilmelidir.
Bamya Tohumu Gebelikte Kullanılır Mı?
Bamya tohumunun bebeklere ve anneye zararı olabileceği öngörüldüğünden dolayı gebelikte kullanımı kesinlikle önerilmez. Doğum sonrasında da emzirme süreci başlayacağından, hekimlere danışmadan kullanılması risk taşır.
Bamya Tohumu İle Zayıflamak Mümkün Mü?
Bamya tohumunun içerisinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Bitkisel lifler, uzun süre tokluk sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında diyet yapan kişileri uzun süre tok tutacağı için başka yiyeceklere yönlendirilmeye etki etmez. Dolayısı ile zayıflamaya bu anlamda olumlu etkiler verebilmektedir.