Özellikle de sporcular tarafından sıklıkla yaşanılan adale çekmesi ya da kas yırtılması, kişilerin vücutlarına fazla yüklenmeleri sonucu ortaya çıkan şiddetli ağrılardır. Kaslarımız tendonlar sayesinde kemiklere bağlıdır ve bu tendonlar hareket etmemizle beraber esner, uzar, kısalır ve sonra tekrar eski haline geri döner. Fakat yanlış yapılan egzersizler sonucu ya da ani hareketler sonucunda bu tendonlarda kopma meydana gelir. Adale çekmesi olarak adlandırılan bu durum kişinin bir süre spor yapamamasına sebep olsa da uygun tedavi yöntemleriyle kısa sürede halledilebilir.
Kas çekmesi olarak da adlandırılan adale çekmesi, zarar gören kasın üzerine aşırı yük bindirilmesi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Özellikle sporcuların sık sık yaşadığı adale çekmesi, rahatsızlanan bölgeyi fazla germekten ya da o bölgeye aşırı yüklenmekten kaynaklanır. Adale çekmesi sonucu güç kaybı yaşanmaz fakat adale çekmesinin olduğu bölge de şiddetli bir ağrı gerçekleşir. Adale çekmesini zayıf ve hiç egzersiz yapmayan insanların yaşadığı düşünülse de bu durumu en sık yaşayanlar sporculardır. Adale çekmesi, kemiklerimize tendonlar sayesinde yapışan kaslarımızın, aşırı yüklenme sonucu tendonlarda kopmalar oluşması şeklinde gerçekleşir. Kaslarda oluşan bu yırtılmaların olduğu bölgede damarlar da kopabilir. Damarlar koptuğu zaman ise kasta ani şişkinlik meydana gelir. Kas yırtıklarının tedavisini ise doğru tanı ve uygun tedavi altında bir uzman gerçekleştirir. Kas yırtıkları tedavi edildikten sonra ise kişi tekrardan profesyonel spora geri dönebilir. Bu süreler ise kişiye göre değişmektedir.
Adale Çekmesi Egzersizleri Nelerdir?
Adale çekmesi tedavisi, kişiden kişiye ve ağrı seviyesine göre değişmektedir. Adale çekmesi yaşayan kişiler ise lenf drenaj masajı, fasyal gevşetme, skar doku masajı, yumuşak doku mobilizasyonu gibi fizik tedavi yöntemlerini yaptırabilirler. Kendilerini çok zorlamadan da elleriyle sıkıntılı bölgeye mesaj yapabilirler.
Adale Çekmesi Ne Zaman Geçer?
Adale çekmesi, ani hareketler sonucu vücutta oluşan şiddetli ağrılardır. Kaslarda oluşan tendom yırtıkları eğer fazla değilse kişinin ağrısı, istirahatlar sonucu birkaç gün içerisinde geçmektedir. Eğer yırtılan tendomlar daha fazlaysa bu süre 3-6 hafta arasında değişmektedir.
Adale Çekmesi Neden Olur?
Yapılacak egzersize ya da hareketlere, vücudu hazırlamadan yapılan ani hareketler, adele çekmesine sebep olan en yaygın nedenlerdir. Diğer nedenler ise şu şekildedir:
· Esneme ve ısınma egzersizlerinin yeteri kadar yapılmaması
· Aşırı yorgunken spor yapılması
· Direnç egzersizleri gibi kasın yeteri kadar kuvvetlenmesini sağlayacak egzersizlerin eksik yapılması
· Yapılan sporlarda yanlış tekniklerin yapılması
· Kişinin yaptığı spora konsantre olmaması
Adale Çekmesine Ne İyi Gelir?
Adale çekmesi sonucu oluşan bölgeye ilk etapta buz veya soğuk kompres uygulanması gerekmektedir. Bu buz tedavisine ise 2 gün kadar belirli aralıklarla devam edilmelidir. Aynı zamanda da zedelenen bölgeyi bir bandaj yardımıyla sarmak ve yüksekte tutmak oluşabilecek şişmelerin önüne geçmektedir.
Adale Çekmesi İçin Krem Önerileri Nelerdir?
Adale çekmesi sonucu rahatsızlanan kişilere doktorlar bazen ağrıyı azaltması için kremler vermektedir. Bu kremler ise antiinflamauar ve analjezik ilaçlardır. İçeriğinde kortizon, aspirin ve ibuprofen bulunduran bu ilaçlar, ödem, hassasiyet, ağrı ve ateşi azaltır.
Adale Çekmesi Kaç Günde Geçer?
Adale çekmesi genellikle büyük yaralanmalara ve güç kaybına sebep olmaz. Sadece oluşan bölge de ağrı oluşmasına neden olur. Oluşan bu yaralanmalar yapılan müdahaleler sonucunda birkaç günde de iyileşebilir. Eğer oluşan adale çekmesi daha üst seviyelerde ise de doktorlar tarafından yapılan tedaviler ve istirahatlar sonucunda 3-6 hafta içerisinde düzelir. Kişi bu sürelerden sonra hemen spor hayatına geri dönebilir.
Adale Çekmesi Tedavisi Nedir?
Ani bir hareket sonucunda gerçekleşen adale çekmesi için ilk müdahale yaralanma esnasında yapılır. Kişi yaralandıktan sonra kas üzerine 10-15 dakika buz koymalıdır. Daha sonra ise yaralanan kası sıkı bandaja almak yeterli olacaktır. Daha sonraki 2 gün içerisinde istirahat ve soğuk uygulamasının devam edilmesi gerekir. Eğer uygulanan buz tedavisi ve istirahat üzerine ağrı geçmezse kişinin doktora gitmesi gerekmektedir. Özellikle de profesyonel sporcular, yaralanmalarının hemen ardından bir doktora görünmelidirler. Oluşan kas yırtıkları, yapılan muayeneler sonucu belirlenir ve derecesine uygun olarak fizik tedavi ve spor tedavisi gibi uygun tedavi yöntemleriyle düzeltilir.