Emeklilik işlemlerinde yaşa takılanlar problemi uzun süredir gündemde. Süreç içerisinde pek çok vatandaş mağdur olmuş, mağduriyetlerini her fırsatta sosyal medya platformları üzerinden dile getirmişlerdi. EYT ile alakalı son dakika gelişmeleri pek çok vatandaşın gündemini yakından meşgul ediyor. 1999 senesinde yürürlüğe giren yasa ile emekli olmak için aranan sigorta süresi ve prim ödemesine ek olarak bir de yaş sınırlaması getirildi. Emeklilikte yaşa takılan binlerce vatandaş, şimdilerde yapılan düzenleme çalışmalarını yakından takip ediyor. Daha önce yapılan açıklamalarda EYT’nin henüz gündemde olmadığı belirtilmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde AK Parti Milletvekili Emin Akbaşoğlu, EYT’lilerin taleplerinin mutlaka irdeleneceğini, taleplerin değerlendirileceğini belirtmişti. Akbaşoğlu ayrıca EYT’nin Meclis’te gündeme geldiğini ancak konu ile ilgili henüz netleşen bir durum olmadığını da söylemişti. 2022 EYT ile alakalı çalışmaların sürdürüldüğü bildirilse de konu ile alakalı resmi açıklamalar henüz paylaşılmadı.
EYT Almanya Modeli Nedir?
EYT Almanya modeli aynı zamanda Finlandiya üzerinde de uygulanan bir model. EYT Almanya modelinde; belirli yaş kriterini sağlayan sigortalı kişiye emekliliğine kaç sene kalmışsa her sene belirli oranda kesintiler yapılarak emekli olma şansı tanınıyor. Emekli olma yaşı geldiğinde ise vatandaş maaşını tam alıyor. Örnek olarak, emekliliğine 4 sene kalan birinden %8 oranında kesinti yapılıyor. Bu şekilde daha az maaş oranı ile daha erken emeklilik ortaya çıkıyor. Almanya’da bu kesinti oranı yıllık %2, EYT’liler sigorta ve prim süresini dolduran ancak yaş kriterleri sebebiyle emekli olamayanlardan oluşuyor.
EYT Kimleri Kapsayacak?
8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigorta süresi (kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl) ve prim ödeme şartı (5000 gün) şartlarına ek olarak bir de yaş sınırlaması (kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş) getirildi. Sigorta başlangıç zamanı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li sayılıyorlar. EYT’li sayılmak için, sigorta süresinin başlangıcının 9 Eylül 1999 tarihinden önce olması gerekiyor. Buna göre EYT’lilerin emekli olmak için yaş şartları ile birlikte sigorta ve prim günü şartlarını da sağlamak gerekiyor.
2022 EYT Bekleyen Kaç Kişi Var?
Emeklilikte yaşa takılanlar durumu pek çok vatandaşı mağdur etmiş durumda. EYT’li birçok vatandaş gereken düzenlemelerin yapılması için sosyal medya üzerinden de sıkça çağrıda bulunuyorlar. 2022 EYT düzenlemesi merakla beklenirken, geçtiğimiz günlerde ilgili kurumlar EYT’nin ilk düzenleme olmadığının ve yeni yasa için henüz vakit olduğunun altını çizmişlerdi. EYT ile ilgili düzenlemeler için çalışmalar hala devam ediyor. EYT’li vatandaşlara yönelik çalışmalar devam ediyorken, EYT kapsamına dâhil olan vatandaşlar kendileri ile birlikte kaç kişinin EYT beklediğini merak ediyor. Günümüzde aktif olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar için sayının 5 milyon civarında olduğu konuşuluyor. 5 milyon civarında vatandaş Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni bir düzenlemenin gelmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini dört gözle bekliyor.