2022 TYT Ne Zaman Olacak?

2022 TYT Ne Zaman Olacak?
14.12.2021 13:27
Milyonlarca öğrencinin geleceğini etkileyen ÖSYM sınavları her sene hemen hemen aynı tarihlerde gerçekleştiriliyor. 2022 TYT sınavının ne zaman yapılacağı öğrenciler tarafından şimdiden sorgulanmaya başlandı. 2022 TYT sınavı ile ilgili son dakika gelişmeleri merakla takip ediliyor. 2022 TYT konuları neler olacak, başvuruları ne zaman olacak, ücreti nedir? 2022 TYT başvurusu nasıl yapılır? Gibi merak edilenleri sizler için derledik.

Yüksek Öğrenim Kurumları sınavları her sene ÖSYM tarafından yapılıyor. Söz konusu sınavlar Temel Yeterlilik Testi, Alan Yeterlilik Testi ve Yabancı Dil Testi olmak üzere 3 farklı sınavdan oluşuyor. Bu sınavlar 3 ayrı oturum olarak gerçekleştiriliyor. Temel Yeterlilik Testi yani TYT bu sınavların 1. oturumunu oluşturuyor. Temel Yeterlilik Testi; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimlerinden oluşuyor. Yüksek Öğrenim Sınavlarına başvuran adayların TYT testine girmeleri şart tutuluyor. AYT ve YDT oturumları adayların isteğine bağlı şekilde gerçekleşiyor. Öğrencilerin tüm hayatlarını etkileyen ve Üniversite’nin kapılarını açan YKS sınavlarının ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Sınavların ilk oturumu 2022 TYT’nin tarihi şimdiden sorgulanır oldu. Beklenen haber geçtiğimiz günlerde ÖSYM Başkanı Halis Aygün’den geldi. Halis Aygün, Twitter hesabı üzerinden 2022 YKS sınavlarının tarihini açıkladı. Buna göre 2022 TYT 18 Haziran günü gerçekleştirilecek.

2022 TYT Konuları Neler Olacak?

2022 TYT tarihinin resmi olarak açıklanmasının ardından öğrenciler sorumlu oldukları konuları araştırmaya başladılar. TYT sınavında, 40 soru Türkçe, 40 soru Temel Matematik, 20 soru Sosyal Bilimler, 20 soru Fen Bilimlerinden olacak şekilde toplam 120 soru çıkıyor. Sınavın süresi ise 135 dakika olarak sınırlandırılıyor.

TYT Türkçe testinde öğrencilerin sorumlu oldukları konular şu şekilde: Sözcükte Anlam, Paragrafta Anlam, Cümlede Anlam, Yazım Kuralları, Ses Bilgisi, Sözcükte Yapı, Noktalama İşaretleri, İsimler, Sıfatlar, Zamirler, Edatlar, Zarflar, Fiiller, Ek Fiiller, Fiilimsi, Fiilde Çatı, Cümle Türleri, Cümle Ögeleri ve Anlatım Bozuklukları gibi konu başlıklarından oluşuyor.

Öğrencilerin 2022 Temel Matematik testinden sorumlu oldukları konular ise: Sayı Kümeleri, Bölme ve Bölünebilme, Ebob-Ekok, Rasyonel Sayılar, Mutlak Değer, Üslü İfadeler, Çarpanlara Ayırma, Köklü İfade, Oran-Orantı, Kesir ve Sayı Problemleri, Yaş ve Hareket Problemlerinden oluşuyor. Bunlara ek; Karışım Problemleri, Yüzde-Faiz Problemleri, Tablo-Grafik Problemleri, Veri, Kümeler, Mantık, Fonksiyonlar, Polinomlar, 2. Dereceden Denklemler, Karmaşık Sayılar, Kombinasyon ve Permütasyon gibi konulardan oluşuyor.

TYT Geometri kısmında adayların sorumlu oldukları konular: Doğruda ve Üçgende Açılar, Dik ve Özel Üçgenler, İkizkenar ve Eşkenar Üçgen, Üçgende Alanlar, Üçgende Açıortay Bağıntıları gibi konu başlıklarından oluşuyor. Ayrıca, Üçgende Kenarortay Bağıntıları, Üçgende Eşitlik ve Benzerlik, Üçgende Kenar Açı, Kenar Bağıntıları, Çokgenler, Dörtgenler, Yamuk, Paralelkenar, Eşkenar Dörtgen, Deltoid gibi konu başlıkları da öğrencilerin sorumluluğunda.

2022 TYT Fizik konuları: Basit Makine, Hareket ve Kuvvet, Madde ve Özellikleri, Enerji, Elektrostatik, Elektrik ve Manyetizma, Isı ve Sıcaklık, Basınç ve Kaldırma Kuvveti, Optik, Dalgalar gibi konu başlıklardan meydana geliyor.

2022 TYT Kimya konuları ise: Atom ve Periyodik Sistem, Kimya Bilimi, Kimyasal Türler Arası Tepkimeler, Mol Kavramı, Modern Atom Teorisi, Kimyasal Hesaplamalar, Asit, Baz ve Tuz, Maddenin Halleri, Endüstride ve Canlılarda Enerji, Karışımlar, Kimya Her Yerde konularından oluşuyor.

2022 TYT Biyoloji konuları: Biyoloji Bilimi, Temel Bileşenler, Hücrenin Yapısı ve İşlevi, Canlıların Sınıflandırılması, Hücre Bölünmesi ve Üreme, Kalıtım, , Ekosistem Ekolojisi, Dünyamız, Hücre Yapısı, Sitoplazma ve Çekirdek gibi konu başlıklarından oluşuyor.

2022 TYT Tarih konuları: Uygarlığın Doğuşu ve İlk Uygarlıklar, İslam Tarihi ve Uygarlığı, İlk Türk Devletleri, Türk-İslam Devletleri, Türkiye Tarihi, Osmanlı Devleti gibi konu başlıklarından oluşuyor. Bunlara ek olarak öğrenciler, Arayış Yılları, Avrupa ve Osmanlı Devleti, Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti, Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşında Cepheler, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri, Türk İnkılabı, Türk Dış Politikası gibi konulardan sorumlular.

2022 TYT Coğrafya konuları: Doğa ve İnsan, Atmosfer ve İklim, Sıcaklık, Dünyanın Şekil ve Hareketleri, Coğrafi Konum, Harita Bilgisi, Nemlilik ve Yağış, İklim Tipleri ve Bitki Örtüsü, Yerin Şekillenmesi, İç Kuvvetler, Dış Kuvvetler, Türkiye’nin İklimi, Topraklar, Bitkiler, Su Kaynakları, Nüfus, Göç, Bölgeler ve Ülkeler, Basınç ve Rüzgarlar, Doğal Afetler gibi konulardan oluşuyor.

2022 TYT Felsefe konuları: Felsefenin Konusu, Varlık Felsefesi, Din Felsefesi, Ahlak Felsefesi, Bilgi Felsefesi, Sanat Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Bilim Felsefesi konu başlıklarından oluşuyor.

2022 TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konuları: İbadet, İnanç, Ahlaki Değerler, Din Kültür ve Medeniyet, Hz. Muhammed, Vahiy ve Akıl, Kur’an’da Kavramlar, Tasavvufi Yorumlar, Güncel Dini Meseleler ve Dinler gibi konulardan oluşuyor.

2022 TYT Başvuruları Ne Zaman Olacak?

Milyonlarca öğrenci TYT sınavına girmek için gün sayıyor. Öğrencilerin başvuruları ne zaman yapacağı ise merak konusu. Geçtiğimiz günlerde kesin sınav tarihi açıklanan TYT başvurularının 11 Şubat ile 7 Mart arasında yapılması bekleniyor. Geç başvurular ise 16-17 Mart tarihinde yapılacak.

2022 TYT Ücreti Nedir?

YKS sınavlarına başvuru bir takım ücret karşılığında gerçekleştiriliyor. Zaman zaman ücret artışları görülse de genelde ÖSYM sınavları standart ücretlere tabi oluyor. Hal böyle olunca adaylar 2022 TYT sınav ücretinin ne kadar olacağını sorgulamaya başladılar. 2022 TYT sınav ücretinin 90 TL olacağı söyleniyor.

2022 TYT Başvurusu Nasıl Yapılır?

YKS sınavlarına başvuru ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nden gerçekleştiriliyor. Adaylar sisteme TC kimlik numaraları ve özel şifre ile kayıt oluyorlar. Sisteme kayıt sağlandıktan sonra başvuru tarihleri içerisinde, TYT sınav başvurusu kısmından istenen bilgileri doldurarak başvuru sağlıyorlar. Sınav ücreti belirtilen bankaya yatırıldıktan sonra başvuru süreci onaylanarak tamamlanıyor. 2022 TYT sınavına 11 Şubat ve 7 Mart tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden başvurabilirsiniz. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir