2023 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

2023 Ramazan Bayramı Ne Zaman?
30.01.2023 22:21
Recep, Şaban ve Ramazan İslam dinine göre mukaddes sayılan aylardır. 2023 Ramazan ayı hakkında merak edilenlere birlikte bakalım. 2023 Ramazan hangi ayda başlıyor, bayramı ne zaman, bayram tatili kaç gün? 2023 Ramazan kaç gün çekiyor, fitresi ne kadar, fidyesi ne kadar? Sizin için derledik.

2023 yılına girmemizin ardından çok kısa bir süre sonra 3 aylara (Recep, Şaban ve Ramazan) ulaştık. 3 ayların son halkası ve en hayırlısı olarak tabir edilen Ramazan’ın da bu sene itibariyle ne zaman başlayacağı merak konusu olmuştur. Müslümanların oruç ayı Ramazan 2023 23 Mart Perşembe günü başlayacak ve 21 Nisan Cuma günü son erecek.

2023 Ramazan Hangi Ayda Başlıyor?

Ramazan ayında 30 gün boyunca oruca niyet etmekteyiz. Orucu 30. günün son orucunu nihayete erdirdikten sonra uğurlar ve bir sonraki sene 10 ya da 11 gün öne atarak devam eder. Yani Ramazan her sene aynı ayda başlamaz. 2023 yılında Ramazan ayı 23 Mart ayında başlayacaktır.

2023 Ramazan Bayramı Tatili Kaç Gün?

Türkiye’de Ramazan bayramı resmi tatil olarak kutlanmaktadır. 30 günlük tutulan orucun ardından resmi olarak 3,5 gün tatil yapma hakkı tanınmaktadır. Ancak tatilin uzatılıp uzatılmayacağı hakkında henüz yayınlanmış net bir bilgi bulunmamaktadır.

2023 Ramazan Kaç Gün Çekiyor?

Ramazan orucu 30 gün tutulmaktadır. 2023 yılında 23 Mart Perşembe günü başlayacak olan oruç, 21 Nisan’da sona erecek. Bunun sebebi ise Mart ayının 31 gün sürmesinden kaynaklıdır.

2023 Ramazan Fitresi Ne Kadar?

İslamiyet’te yoksul insanlara Ramazan ayı içerisinde verilmesi buyurulan bir miktar yardım parasına fitre denilmektedir.  Peygamber Efendimiz Ramazan fitresinin bayram namazına çıkılmadan önce verilmesini uygun görmüştür. Bu oran kişinin 1 yıllık temel ihtiyaç ve borçlarının dışında kalan parayı ifade etmektedir. Her Müslüman kendi kazancına göre fitre verebilir.  Din İşleri Yüksek Kurulu 2023 fitresini 40 TL olarak belirledi.

2023 Ramazan Fidyesi Ne Kadar?

Ramazan fidyesi dini bir terimdir. Bir kişinin içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkmasına yardım etmek için verilen bir miktar yardım parasını ifade etmek için söylenmiştir. Ayrıca Ramazan ayında oruç vazifesini yerine getirememiş ya da hacca gidememiş Müslümanların ödediği bir bedel parasıdır. Ancak (hastalık, yaşlılık gibi) her durumda fidye ödemesi yapılamaz.

Fidye ödemesi yalnızca geçerli bir sebeple tutulamayan oruç ya da gidilemeyen hac yolculuğu ile ilgili bir bedeldir.  Keyfi yere ve sürekli bir şekilde oruç tutulmamışsa kişinin fidye hükmü yoktur. Etrafınızda tanıdığınız ihtiyaç sahiplerine ya da Diyanet Vakfı aracılığı ile yoksul durumdaki insanlara fidyelerinizi ulaştırabilirsiniz. Ramazanda oruç fidyesi fidyeyi verecek Müslüman’ın kendi hanesi dışından bakmakla yükümlü olmadığı ihtiyaç sahibi bir kişiye verilmelidir. 2023 İhtiyaç sahibi kişi ya da aileye verilecek Ramazan fidye tutarı en az 40 TL olarak belirlenmiştir.

 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir