2022 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

2022 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?
30.12.2021 13:07
Engelli bakım parası olarak da bilinen evde bakım parasından pek çok vatandaş faydalanıyor. Devlet tarafından bakıma muhtaç, engelli ve hasta bireylere özel bakım parası olarak sunuluyor. 2022 yılında evde bakım maaşının da zamlanacağı konuşuluyor, destekten yararlananlar 2022 evde bakım maaşının ne kadar olacağı sorguluyor. 2022 evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir nedir, alma şartları nelerdir? 2022 evde bakım maaşı zammı hani ayda verilecek? 2022 evde bakım maaşı ile ilgili merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Yeni yıla sayılı günler kala evde bakım maaşının ne kadar zam alacağı da merak konusu oldu. Devlet tarafından bakıma muhtaç, hasta ve engelli bireylerin ailelerine bakım parası olarak sağlanan evde bakım maaşı günümüzde pek çok vatandaşın yararlandığı bir yardım desteği. 2022 yılına girmemizle birlikte evde bakım maaşının da zamlanacağı konuşuluyor. Hal böyle olunca destekten yararlanan vatandaşlar, maaşın ne kadar olacağını sorgulamaya başlıyorlar. 2021 yılında engelli aylığı, 1.035 TL’ye yükseltilmişti. 2022 yılında bu miktarın 1.552 TL’ye yükseltileceği söyleniyor. 2022 evde bakım maaşının ise, 1.798 TL’den 2.706 TL’ye çıkacağı konuşuluyor.

2022 Evde Bakım Maaşı Kişi Başına Düşen Gelir Nedir?

Evde bakım maaşı almanın bir takım ön şartları bulunuyor. Bu ön şartların arasında kişi başına düşen gelir düzeyi büyük bir önem taşıyor. Resmi olarak belirlenen kişi başına düşen gelir miktarının aşılması durumunda, hane evde bakım maaşı desteğinden yararlanamayabiliyor. Hal böyle olunca evde bakım maaşı desteğinden yararlanacak vatandaşlar, kişi başına düşen geliri sorgulamaya başlıyorlar. Evde bakım maaşı kişi başına düşen gelir hesaplaması asgari ücret tutarına göre endekslenmiştir. Buradan hareketle evde bakım maaşı için kişi başına düşen gelir miktarının, asgari ücretin 3’de 2’sini geçmemesi gerekir. Böylece hane evde bakım maaşından faydalanabilir.

2022 Evde Bakım Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Pek çok vatandaş hali hazırda aktif biçimde evde bakım maaşı desteğinden yararlanıyor. Ancak ilk defa 2022 evde bakım maaşı desteğinden yararlanacak olan vatandaşlar, evde bakım maaşı alma şartlarını merak ediyorlar. Evde bakım maaşı almanın bir takım ön şartları bulunmaktadır. Evde bakım maaşı almanın en önemli şartı, kişinin geliridir. Geliri olmayan 65 yaşını doldurmuş engellilere ve engelli yakınlarına evde bakım desteği sağlanıyor. Engel durumu %50’nin altında olan bireylere ise evde bakım desteği verilmiyor. Evde bakım maaşından yararlanmak için hane içerisinde yaşayan kişi başına düşen ortalama aylık gelirin, asgari ücret miktarının üçte ikisinden az olması gerekiyor. Gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaçlık kriterlerini sağlamak ve engel durumunun raporlandırılması ile evde bakım maaşından yararlanmak isteyen vatandaşlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl veya İlçe Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler.

2022 Evde Bakım Maaşı Zammı Hangi Ayda Verilecek?

Evde bakım maaşı normal şartlarda her ayın 15’i ile 30’u arasında yatırılıyor. 2022 evde bakım maaşlarının zamlanmış ücretlerinin de Ocak ayının 15’i ile 30’u arasında ödenmesi bekleniyor. Evde bakım maaşınızın yatırılıp yatırılmadığını kontrol etmek için ise E-Devlet platformunu kullanabilirsiniz. E-Devlet uygulamasına T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama bölümüne ‘’ Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’’ yazın. Açılan sayfa üzerinden ödeme bilgilerine ve ödeme hakkındaki detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 2022 evde bakım maaşının zamlanmış ücretinin 2.706 TL olarak Ocak ayının 15 ile 30’u arasında vatandaşların hesaplarına yatırılması bekleniyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir