2022 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

2022 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?
12.10.2021 17:30
2022 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? Ne zaman belli olacak, artacak mı sorularını sizler için araştırdık.

Bilindiği üzere asgari ücret, çalışan kesimin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ödenmesi gereken yasal ücrettir. Minimum ücret olarak da bilinen bu miktar, bir işverenin çalışana vermekle yükümlü olduğu ve yasalarla korunan bir ücret miktarını ifade eder. Hemen hemen her ülkede 20. yüzyıldan beri uygulanan bir yasal prosedürdür. Çalışan bir kişinin de emeğini belirlenen ücretin altında satamayacağının bir ifadesi olarak belirlenebilir. Herhangi bir iş yerinde asgari ücretle çalışmak için anlaşan bir işçinin en temel ihtiyaçları olarak nitelendirilen yeme içme, kültür etkinlikleri, sağlık harcamaları, barınma masrafları, giyim kuşam, ulaşım masraflarını karşılayabilecek miktarda bir ücret söz konusu olmalıdır.

Genelde çalışma süresi ile yakından ilgili olan bu ücretin belirlenmesinde o yıla ilişkin enflasyon oranları, alım gücü gibi bazı parametreler de baz alınır. Ayrıca bu ücretin bir sonra ki yıl için öngörülerek çalışmalarına başlanır. Bu yıl ki asgari ücret miktarı 2020 sonlarına doğru açıklanmıştı. 2021 yılı asgari ücret brüt 3577 Türk Lirası iken net asgari ücret tutarı ise 2825.90 Türk Lirası olmuştu. Bu yıl içinde de pek çok kişi 2022 asgari ücretin ne kadar olacağını merak etti. 2022 asgari ücretine ilişkin merak edilen detaylar ise şu şekilde;

2022 Asgari Ücret Ne Zaman Belli Olacak?

Ülkemizde milyonlarca çalışan asgari ücrete tabi tutularak bir ücretlendirmeye tabi tutulur. Bu nedenle pek çok kişi asgari ücret zamlarına ilişkin alınacak kararları merak etmeye başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da asgari ücret 2022 zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmaya başladı. Önümüzdeki yıl için asgari ücretle çalışacak işçilerin temel masraflarını karşılamak amacı ile belirlenecek asgari ücret miktarı için görüşmeler yapılmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin ise bu konu özelinde yaptığı açıklamada işçilerin hayatlarını düzene sokacak bir sonuç elde edebilmek için çalışmaları planlayacaklarını ifade etti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun alacağı kararın ise Kasım ayı sonu ile Aralık ayı başlangıcında olabileceği öngörülmekte.

2022 Asgari Ücret Artacak Mı?

Neredeyse 7 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücretin artıp artmayacağı merak konusu oldu. Her yıl belli oramda artış gösteren asgari ücretin bu yıl da yine artacağı öngörülüyor. Aralık ayına kadar yapılacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında bu zam oranından söz edilecek ve mutlaka bir karar varılacak. Şu anda konuya ilişkin net bir miktardan bahsetmek ise söz konusu değil. Fakat bu yıl da tıpkı geçen yılda olduğu gibi hem enflasyon oranları hem de pandemi etkisi göz önünde bulundurulacak. Geçtiğimiz yılda pandemi nedeni ile beklenen çok üstünde bir artış olması nedeni ile yedi puanlık bir artıştan söz edilmişti. Aynı şekilde bu yıl da yüksek oranda bir zam tutarından bahsediliyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En Çok Okunan Haberler

GÜNDEM Kategorisinde Öne Çıkanlar

İlginizi Çekebilir