Vergi Gecikme Zammı İndirimi Nedir?

Vergi Gecikme Zammı İndirimi Nedir?
27.08.2021 15:30
Vergi, bir işletme sahibi ya da herhangi bir şekilde vergi mükellefi olan kişilerin devlete ödemek durumunda olduğu bir vatandaşlık borcudur. Bizler de vergi gecikme zammı indirimi nedir?, hesaplama nasıl yapılır?, sildirme nasıl yapılır?, vergi gecikme zammı gider yazılır mı?, gecikme faizi nedir?, vergi gecikme faizi ne kadar?, ve vergi ziyaına gecikme faizi uygulanır mı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

  Vergi, bir işletme sahibi ya da herhangi bir şekilde vergi mükellefi olan kişilerin devlete ödemek durumunda olduğu bir vatandaşlık borcudur. Mükellef yıllık gelirinin ne kadar olduğuna dair bir beyanda bulunduğu andan itibaren onun için ödeme günü belirlenir. Fakat çeşitli finansal nedenlerden dolayı ödeme günü geçmiş olabilir. Son ödeme gününden itibaren verginin ödendiği güne kadar geçen süre için devlet bu vergi borcu üzerinden gecikme zammı uygulamak durumundadır. Faiz işlemesi olarak da bilinen bu zammın faizden farklı özellikler taşımasının temel nedeni kesinlikle enflasyon kavramı ile ilgilidir. Faiz sistematik bir şekilde işleyen bir durum iken, gecikme zammı enflasyon oranının düşmesi ya da yükselmesi nezdinde artış gösteren bir kavram olarak bilinir. Genel olarak gecikme zammının uygulandığı borç türleri arasında devlete ait borçlar, muhakeme masrafları, ceza tahkikleri gibi kalemler yer almaktadır.

Vergi Gecikme Zammı İndirimi Nedir?

Vergi gecikme zammı indirimi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl kararlaştırılan ve belli bir zaman dilimini kapsayan süre içinde yapılandırma adı altında gecikme zammı indirimi uygulanmaktadır. Bu yıl gecikme zammı indiriminden yararlanılması planlanan borçlar arasında KYK borcu, sigorta primleri, trafik ve vergi cezaları yer almaktadır. 31 Ağustos 2021 yılının son tarih olduğu belirtilirken, zam borcu olan kişilere aynı zamanda 36 ay taksit imkanı da sunulduğu bilinmektedir. Peşin ödeme planı yapan kişiler için ise Yİ ÜFE adı verilen hesaplamaların oranında %90 indirim yapılması planlanmaktadır.

Vergi Gecikme Zammı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Vergi gecikme zammının ne olduğuna ilişkin ve nasıl olacağına ilişkin tüm kararlar Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun kapsamında şekillenmiştir. Yapılacak zam oranı ise %2 olarak değerlendirilmektedir. Son ödeme tarihinden, ödeme yapılacak tarihe kadar geçen süre zarfı içinde yapılacak zam oranı bu şekilde belirlenmiştir. Ayrıca bu karar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi tarafından da onaylanmıştır.

Vergi Gecikme Zammı Sildirme Nasıl Yapılır?

Vergi gecikme zammı olarak bilinen ve ödenmesi gereken ücretin ödenmediği durumlarda uygulanan bu zam enflasyon oranına göre şekillenmektedir. Enflasyon oranı ne kadar fazlaysa o kadar zam uygulanmaktadır. Bunun yapılmasında ki temel amaç enflasyonun çok daha fazla uçuruma sürüklenmemesi, dolayısı ile alım gücünün iyiden iyiye düşmesini engellemektir. İşte tam da bu nedenlerden dolayı vergi gecikme zammı uygulandığından dolayı bu zamların tamamının silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Aksine belli bir oranda zam yine uygulanır fakat tamamının silinmesi mümkün değildir.

Vergi Gecikme Zammı Gider Yazılır Mı?

Evet. Vergi gecikme zammı mükellefler tarafından bakıldığında gider kalemi olarak gösterilebilir. Bunun yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamakla birlikte, yapılan indirimler ya da zammın tamamının ödenmesi de bir masraf olarak belirtilebilir.

Vergi Gecikme Faizi Nedir?

Vergi gecikme zammından farklı olarak vergi gecikme faizinin durmadan ve daima işlemesidir. Bu açıdan bakıldığında vergi gecikme zammı enflasyon oranında artış gösterip ya da azalırken, faiz belli bir katsayı üzerinden devam ettirilen bir gecikme bedeli olarak bilinmektedir.

Vergi Gecikme Faizi Ne Kadar?

Vergi gecikme faizi, vergi gecikme zammından farklı bir uygulama gerektirir. Bakıldığında faizler belli bir katsayı üzerinden devam ettirilmektedir. Bunun için belirlenen katsayı ülkemizde bu yıl %1.6 oranındadır. 1592 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararınca bu oranın onaylandığını belirtmek mümkündür.

Vergi Ziyaına Gecikme Faizi Uygulanır Mı?

Hayır. Vergi ziyaına gecikme faizi uygulanmaz. Aksine bu durum söz konusu olduğunda gecikme zammı üzerinden bir ücretlendirme yapılır. Bu durumun ise temellendirilmesi Vergi Usul Kanunu’na göre yapılmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir