Para Yönetimi Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Para Yönetimi Hakkında Merak Edilen Bilgiler
22.08.2021 21:30
Yatırım yönetimi olarak da bilinen para yönetimi, tüm harcamaların izlenmesi, bütçeleme raporlarının yapılabilmesi, çeşitli vergiler ve diğer yükümlülüklerin bir araya getirilerek yapılması gereken bir plan türüdür. Para yönetimi nasıl yapılır, doğru para yönetimi nasıl olmalı? Kişisel para yönetimi gerekli mi?

Yatırım yönetimi olarak da bilinen para yönetimi, tüm harcamaların izlenmesi, bütçeleme raporlarının yapılabilmesi, çeşitli vergiler ve diğer yükümlülüklerin bir araya getirilerek yapılması gereken bir plan türüdür. Yatırım endüstrisine bakıldığında para yönetiminin bir bütün olarak ele alındığı görülür. Hem kişisel hem de kurumsal olarak hemen hemen herkesin bilmesi gereken doğru para yönetimi bazı durumlarda bazı kararlılıklar ve bilinci de beraberinde getirmelidir. Kişilerin ihtiyaçlarının ne olduğunun bilincine varması ve gelirin ne kadar olduğunun farkına varması para yönetimi konusunda ki en önemli iki ayrıntıdır. Para yönetimi denildiğinde akıllara tasarruf kavramı da geldiğinden dolayı bir nevi birikim için de önem taşıyan kavram olarak bilinmektedir.

Her ay elde edilen gelir üzerinden bir mutfak masrafı, kişisel ihtiyaçlar, vergi yükümlülükleri ya da kira gibi olmazsa olmaz kalemlerinizin ne kadar olduğunu tek tek hesaplamak ve bu plan doğrultusunda adım atmak iyi bir para yönetimi yapılabilmesi için önem taşır. Para yönetimi konusunda hem iş hem de özel hayatında başarılı olmak isteyen kişiler tarafından oldukça önem taşıyan kriterlerden biri de tasarruf konusuna özenle eğilmek ve mutlak suretle borç yapmaktan kaçınmaktır. Para yönetimi konusunda tüm merak edilenleri sizler için derledik…

Para Yönetimi Nasıl Yapılır?

Para yönetimi kişilerin ve şirketlerin ay sonlarında mağdur olmamak için yapmaları gereken bir şey, hem de yatırım için oldukça önem taşıyan bir konudur. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır;

·        Kişiler istekleri ve ihtiyaçlarının iyi bir şekilde listesini çıkarmalı, ihtiyaç masraflarını öne çıkararak istekleri doğrultusunda bir miktar fedakarlık yapmalıdır. İkisi arasında ki temel fark çözümlenmeli ardından diğer adımlar takip edilmelidir.

·        Düzenli maaş mı alınıyor olduğu yoksa işletme sahibi mi olunduğunun önemi anlaşılmalıdır. Aylık sabit bir gelir ya da sürekli değişen bir gelir aralığı mı var bu durum fark edilmelidir. Buna göre aylık net gelirin üç aşağı beş yukarı ne olduğunu bilinmelidir.

·        Kötü dönemler, sağlık sorunları gibi işsiz kalındığında çıkabilecek felaket senaryoları çizilebilir ve bu senaryonun getirilerine bağlı olarak bir birikim fonunun olması gerektiğinin farkına varılabilir.

·        Fatura, kira, vergi, mutfak ve yol masrafı gibi olmazsa olmaz harcamaların ortama fiyatları kalem kalem tutulmalıdır. Mümkünse bu ihtiyaç giderleri için her zaman ilk olarak ödeme çıkarılmalıdır.

·        İstekler ve arzularla paralellik taşıyan bazı harcamalara bakılmalı ve mümkünse bunlardan feragat edilmeye çalışılmalıdır. Aylık ve yıllık olarak çeşitli ödemelerle ilerleyen üyelikler var ise bunların iptali sağlanmalıdır.

·        Ekonomik kaygılara maruz kalınmaması için mutlaka her ay beli bir miktar kişiler kendileri için yatırım yapmalıdır. (Bu ister bir birikim hesabı olabilir isterseniz de başka bir yatırım türü.)

·        Mümkünse kredi artları ya da diğer banka borçlarına hatta el borçlarına bile dikkat edilmelidir. Mümkünse buralardan hiçbir harcama yapılmamalıdır.

·        Hedefler koyulmalı ve gün be gün ilerlemeler kaydedilmelidir.

Doğru Para Yönetimi Nasıl Olmalı?

Doğru para yönetimi nasıl olmalı sorusu zaman zaman hepimizin aklına gelen bir sorudur. Bu sorunun cevabı ise şu şekilde sıralanabilir;

·        İlk olarak ihtiyaçlar ve özel istekler belirlenmeli, ardından ikisi arasındaki fark bulunmalıdır.

·        Giderler azaltılmalı ve mümkünse ihtiyaçlardan bile tasarruflar sağlanmalıdır.

·        Bütçe planlaması çıkarılmalı ve ilk olarak bu plana başlamadan evvel mevcut borçlar ödenmelidir.

·        Yatırım fonları ve birikim hesaplarının farkında olunmalıdır.

·        Daima en kötü senaryolar düşünülmeli ve bu konuda yapılacak en doğru sigortalılık kapsamları içinde yer alınmalıdır.

Kişisel Para Yönetimi Gerekli Mi?

Evet. Kişisel para yönetimi maddi mağduriyetler yaşanmaması adına gerçekten oldukça önemlidir. Bir kişinin aylık gelir miktarı ve giderleri bellidir. Gider dediğimiz masraflar genelde mutfak harcamaları, faturalar, aylık taksitler, yol parası ve iletişim masrafı gibi masraflardır. Yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi adına bunlardan feragat etmek oldukça zor olduğundan daima bu masraflar garanti altında tutulmalıdır. Daima lüks harcamalar yapılması kişileri günlük hayatlarında çeşitli mağduriyetlere sevk edebilir. Bunun yanı sıra yalnızca bugünü yaşamak değil, geleceği de en az bugün kadar önemsemek gerekir. Gelecekte ihtiyarlık, hastalık, yalnızlık gibi pek çok istenmeyen durum ile karşılaşıldığında bugünden yapılan her bir emek gelecekte hayat kurtarıcı nitelikte olabilir. Hem bugün mağdur olmamak hem de gelecekte çok daha iyi yerlere gelebilmek için para yönetimi yapılması oldukça önem taşımaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir