Taşıyıcı Annelik Türkiye'de Var Mı?

Taşıyıcı Annelik Türkiye'de Var Mı?
01.10.2022 14:45
Hamile kalamayan kadınların çocuk sahibi olmak için yaygın olarak kullandıkları yöntem taşıyıcı anneliktir. Taşıyıcı annelik Türkiye’de var mı? Bebek taşıyıcı anneye benzer mi ve taşıyıcı annelik dinen caiz midir? Kimler taşıyıcı anne olabilir, taşıyıcı annelik neden Türkiye’de yasak? Taşıyıcı anne ile çocuğun soy bağının hukuki durumu nedir ve taşıyıcı annelik nerelerde var? Sıklıkla sorulan soruları sizler için derledik.

Taşıyıcı annelik Türkiye’de kanun ile yasaklandığı için uygulanamamaktadır. Türk hukuk sistemine göre doğan çocuğun soy bağı onu doğuran kadına bağlıdır. Türk yasalarına göre çocuğu kim doğurduysa o kişi yasal olarak çocuğun annesi olmaktadır. Bu nedenle taşıyıcı annelik Türkiye’ de yoktur.

Bebek Taşıyıcı Anneye Benzer Mi?

Bebek tüm genetiğini anne ve babasından almaktadır. Bütün biyolojik etkiler bebeğe anne ve babadan geçmektedir. Bu nedenle doğan bebeğin taşıyıcı anneye benzemesi için herhangi bir neden yoktur. Bebeğin tüm genleri biyolojik anne babasından olduğu için doğal olarak taşıyıcı anneye benzeyemez.

Taşıyıcı Annelik Dinen Caiz Midir?

Taşıyıcı anneliğin dinen caiz olup olmadığı tartışılmaktadır. Din İşleri Yüksek Kurulu, taşıyıcı anneliğin aile mahremiyeti, nesil ve şahsiyet, evlilik ve insan saygınlığıyla ilgili birtakım ilkeleri ihlal etmesi nedeniyle dinen caiz olmadığını ifade etmektedir.

Kimler Taşıyıcı Anne Olabilir?

Taşıyıcı anne olmak için gerekli bazı koşullar vardır. Taşıyıcı anne olacak kişinin daha önceki hamileliklerinde sağlıklı doğum yapması gereklidir. Bunun yanında taşıyıcı anne olacak kişinin şekeri olmayacak ve önceki hamileliklerinde preeklamsi yaşamamış olması gereklidir. Ayrıca diyabet, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişiler taşıyıcı anne olamamaktadır.

Taşıyıcı Annelik Türkiye'de Neden Yasak?

Türk hukuk sistemine göre, çocuğu doğuran kişi soy bağı olarak annesi kabul edilmektedir. Çocuğu doğuran kişi yasal olarak annesi sayılmaktadır. Bu nedenle Türkiye’ de Türk hukuk sistemi uygulandığı için taşıyıcı annelik yasaktır. Taşıyıcı anne olan kişi aslında o bebeğin soy bağı olarak gerçek annesi değildir.

Taşıyıcı Anne ile Çocuğun Soy Bağının Hukuki Durumu Nedir?

Taşıyıcı anne olan kişi soy bağı olarak çocuğun gerçek annesi değildir. Türk hukuk sistemindeki soy bağının hukuki durumunda kabul edilen görüş; çocuğu dünyaya getiren kişinin yasal olarak çocuğun annesi kabul edilmesidir. Türk hukuk sistemine göre soy bağı çocuğu doğuran kişiye verilmektedir. Bu nedenle Türkiye’de taşıyıcı annelik yasaklanmıştır.

Taşıyıcı Annelik Nerelerde Var?

Taşıyıcı annelik yöntemi birçok ülkede uygulanmaktadır. Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Kıbrıs, Belçika, ABD, Güney Afrika ve Brezilya yasal olarak taşıyıcı annelik yöntemini kullanmaktadır. İngiltere ise sadece kendi vatandaşlarına taşıyıcı annelik için izin vermektedir. Türkiye’de ise taşıyıcı annelik yasaktır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir