Omurga Eğriliği Ağrı Yapar Mı?

Omurga Eğriliği Ağrı Yapar Mı?
08.12.2022 21:37
Omurga eğriliği günümüzde birçok insanda görülen problemler arasındadır. Omurga eğriliği ağrı ve baş ağrısı yapar mı? Boy uzamasını engeller mi, bacak ağrısı yapar mı? Omurga eğriliği için hangi bölüme gidilir, düzelir mi? Tarzında omurga eğriliği hakkında merak edilenleri bu yazımızda derledik.

Skolyoz olarak bilinen omurga eğriliği omurganın sağ ya da sol yana 10 derecenin üzerindeki eğilmesidir. Omurga eğriliği genellikle gelişme çağında teşhis edilen bir rahatsızlıktır. Farklı sebeplere bağlı olarak gelişen omurga eğriliği tedavi edilmediği zaman kişinin hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Sağlıklı bir omurgada omurlara bakıldığında sırt, bel ve boyun bölgelerinde düz bir şekilde uzanır. Omurga eğriliğinde ise omurlar sağa ya da sola yer değiştirmesinden kaynaklı bir deformite olur. Bu deformite kişide duruş bozukluğu ve görüntü bozukluğuna yol açmasına neden olur. Omurga eğriliği çocuğun gelişme çağında ebeveynleri tarafından fark edilebilir. Okul çocuklarında kızlarda görülme sıklığı daha fazla iken okul öncesi dönemde erkeklerde daha sık görülmektedir. Ergenlik döneminde ise kızlardaki büyüme hızına bağlı olarak erkeklere göre daha sık görülmektedir. Omurga eğriliğinin tüm olgularında ağrı mevcut olmasa da yaklaşık %40 omurga eğriliği olgusunda bel ve sırt ağrısı mevcuttur.

Omurga Eğriliği Baş Ağrısı Yapar Mı?

Omurga eğriliğinin sinir sistemine de etkisi olmasıyla birlikte sinirlerde basınç artışına sebep olur. Sinirlerdeki bu basınç artışı baş ağrısına neden olabilmektedir.

Omurga Eğriliği Boy Uzamasını Engeller Mi?

Omurga eğriliği erken gelişim çağında büyümeye engel olmamaktadır. Omurga eğriliği yani skolyoz omurganın sağ ya da sol yana doğru eğriliği olduğu için kişinin boy uzunluğunu çok az etkileyebilmektedir. Örneğin 25 derece omurga eğriliği olan bir kişinin omurga uzunluğu 1-1,5 cm daha kısa olabilmektedir.

Omurga Eğriliği Bacak Ağrısı Yapar Mı?

Omurga yapısındaki deformiteler ağrıya neden olmaktadır. Omurga eğriliği sebebiyle sinirler üzerindeki basınç artmaktadır. Sinirler üzerindeki basıncın artması nedeniyle bacaklarda ağrı görülebilir. Aynı zamanda bacaklarda kas güçsüzlüğüne ve spazma sebep olabilmektedir. Durumu ilerleyen hastalarda bacaklarda uyuşma da görülebilmektedir. Bacak ağrısının şiddeti omurganın eğrilik derecesinde göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Omurga Eğriliği İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Omurga eğriliğinin tedavisi ve teşhisi için ortopedi ve travmatoloji bölümüne gitmek gerekmektedir. Ortopedi uzmanına muayene olduktan sonra tedavinin nasıl ve ne şekilde olacağı hakkında doktorunuzla birlikte yol izleyebilirsiniz. Uzmanınız fizik muayene önerirse bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine başvurabilirsiniz.

Omurga Eğriliği Düzelir Mi?

Omurga eğriliğinin kendiliğinden düzelme ihtimali oldukça zordur. Tedavi yöntemleri ise kişiden kişiye değişmektedir. Omurga eğriliği 45°-50° olan omurga eğriliği olan durumlarda cerrahi operasyon tercih edilir. Düşük dereceli omurga eğrilikleri ameliyatsız tedavi edilebilir. Nefes kontrolü, yüzme, fizik tedavi, skolyoz egzersizleri ile tedavi edilebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir