İdrar sorunlarına neyin iyi geldiğini idrar sorunu yaşayan pek çok insan merak edip araştırmaktadır. Üriner inkontinans; çoklu doğumlar da dahil olmak üzere zamanla artan karın içi basıncı, doğum yapma zorluğu, sürekli öksürme ve kabızlık ile seyreden kronik hastalık, yaşlanma ve pelvik organların menopoz sonrası zayıflamasından kaynaklanır.Bu oluşan bir sorundur. Ayrıca idrar yolu tümörleri, pelvik cerrahi sonrası komplikasyonlara, omurilik yaralanmasına, diyabet ve multipl skleroz (MS) gibi mesanenin nöral yapısını etkileyen hastalıklara ve idrar kaçırmaya neden olabilir. Fazla sıvı alımını azaltmanız ve dengeli bir sıvı alımı sağlamanız gerekir.
Günde en az 1.52 litre sıvı tüketmeniz gerekiyor. Yatmadan dört saat önce, hidrasyondan kaçınmalı ve yatmadan önce mesanenizi boşaltmalısınız. Akşamları sulu meyve ve sebze yemekten kaçının. Aşırı kafein, asitlik, baharatlı yiyecek ve içeceklerden ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Kilo vermeyi desteklemek için fiziksel aktiviteyi arttırmanız, dengeli ve düzenli bir diyetle desteklemeniz gerekir. Sigarayı bırakmalısın. Kronik kabızlığı ve tuvalete gitme zorluğunu önlemek için lif açısından zengin yiyecekleri diyetinize dahil edin. Düzenli bir idrara çıkma programı oluşturulmalı ve ağır vakalarda sakinleştirici kullanılmalıdır.
İdrar Sorunları Belirtileri Nelerdir?
İdrar sorunlarının ne gibi belirtileri olduğu toplum tarafından merak edilen bir konu olmuştur. İdrarda kan görülmesi, idrar sırasında ağrı ve acı hissiyatı, sık sık idrara çıkma ve aniden idrar çıkma isteğinin gelmesi, idrarın renginde gerçekleşen değişiklikler, idrar yaparken mesanenin tamamen boşalmaması idrar sorunlarının belirtileri arasındadır.
İdrar Sorunu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
İdrar sorunu yaşayan kişiler hangi bölüme gitmeleri gerektiklerini bilmek isterler. İdrar sorunu olduğunu bilen veya şüphelenen insanların hastanedeki üroloji bölümüne gitmeleri gerekmektedir.
İdrar Tutamamanın Sebebi
İdrarlarını tutamayan insanlar bunun sebebini araştırıp öğrenmek isterler. İdrar tutamama; idrar yolu enfeksiyonları, hormon değişiklikleri veya eksiklikleri, pelvik kaslarının zayıf olması, ileri yaş, vajinal enfeksiyonlar, zorlu doğum, aşırı kilo gibi sebeplerden dolayı gerçekleşmektedir.
Hamilelikte İdrar Yolu Sorunları
Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarına bakteriler ve idrar yollarının iltihaplanması neden olur. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle gebeliğin 6. haftasından sonra başlar. Bu süre zarfında bebek karın içindeki mesaneye daha fazla baskı uygulayarak basınç yükseldiğinde mesanenin tamamen boşalmasını engeller, burada bakteriler idrar yollarında sıkışıp enfeksiyona neden olur. İdrar yolu enfeksiyonları hamile kadınların yaklaşık %8'inde görülür. İlaç hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. İdrar yolu enfeksiyonu durumunda, bir uzmana danışmak önemlidir. İlaçlara ek olarak, diyetiniz de korunmanıza yardımcı olabilir.