Kredi Borcunu Başka Bankaya Aktarma Nasıl Yapılır?

Kredi Borcunu Başka Bankaya Aktarma Nasıl Yapılır?
23.08.2021 15:30
Ülkemizde ve tüm dünyada nakit ihtiyacı duyulduğunda bankalara başvurulur. Bizler de kredi borcunu başka bankaya aktarma nasıl yapılır?, bir ay ödenmezse ne olur?, eve haciz gelir mi?, devredilebilir mi?, dondurulabilir mi?, ödenmezse ne olur?, yapılandırma nasıl olur?, hayat sigortası geri alınır mı?, dosya masrafını geri alma? ve kredi borcu bittikten sonra yapılması gerekenler nelerdir? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Ülkemizde ve tüm dünyada nakit ihtiyacı duyulduğunda bankalara başvurulur. Ev alırken, araba alırken ya da herhangi bir nedenden dolayı nakit paraya ihtiyaç duyduğumuzda eş dosttan borç almak yerine daima bankalardan kredi almaya yönleniriz. Bankaların hem taksit taksit ödeme avantajı sunması hem de tek seferde ihtiyaç duyulan nakit ihtiyacını karşılaması nedeni ile uzun vadeli borçlanma yaptığımız bankalar, bu borcu vermek için ilk olarak kişilerin findeks risk raporlarına bakar ve ticari sicilinin olumlu olmamasına bakarlar. Borç ödeme kapasitesi gördüğü kişilere ise son dönemlerde kefilsiz bir şekilde borç verebilirler. Ülkemizde KYK’dan ihtiyaç kredisine kadar pek çok kişinin bankalara borçlu olduğu bilinir. Bu borçlanma ile ilgili ise merak edilen her türlü soru ve bu soruların ayrıntılı yanıtları sizler için hazırlandı…

Kredi Borcunu Başka Bankaya Aktarma Nasıl Yapılır?

Bir kişi ya da bir şirketin aynı anda birçok bankada çeşitli vadelere ve miktarlara sahip borçları olabilir. Bunların her birinin takibi oldukça zor olmakla birlikte kişiler ya da şirketler bu borçları tek bir yerde biriktirmek isteyebilirler. Bunun için belirlenen bir banka ile anlaşılır, o anki şartlar ve toplam borçların dokümanları bir yerde toplanarak gereken şartlar dinlenir. Bu sayede ayrı ayrı bankalara ayın farklı günlerinde borç ödemek yerine tek bir yere toplam bir borç ödemesi yapılmak istenir. Bu durum her bir banka için farklı farklı kurallar içerdiğinden doğrudan bir banka ile görüşülmesi önerilmektedir.

Kredi Borcu Bir Ay Ödenmezse Ne Olur?

Kredi borcunun her ay belirlenen bir tarih aralığında ödenmesi gereklidir. Yasal sürecin başlamaması ve kara listeye alınmamak adına bu çok büyük önem taşır. Bir aylık ödeme geciktirme ise çoğu bankanın yasal süreç başlatması için bir gerekçe olmamakla birlikte, geciken her bir gün için faiz ödeneceği bilinmelidir. Borç geciktirme süreklilik kazandığında ve bunun için herhangi bir görüşme sağlanmadığında hukuki sürecin başlayacağı, bazı durumlarda ise maaşlara haciz geleceği bilinmelidir.

Kredi Borcu İçin Eve Haciz Gelir Mi?

Kredi borcunun düzenli bir şekilde ödenmediği durumlarda kişi ya da şirket hakkında bir yasal süreç başlatılabilir. Bu sürecin başlatılması için uygun görülen süre ise üç aydır. Üç ay art arda herhangi bir ödeme gerçekleşmemişse ilk olarak kişinin maaşına haciz gelir. Kişinin aldığı tutar her ne kadar ise bu tutarın yüzde 25’ine yasal yöntemlerle el konur. Fakat kişinin artık herhangi bir şekilde işi yoksa ya da sigortalı çalışan değil ise bu durumda eve haciz gelmesi kaçınılmaz bir durumdur.

Kredi Borcu Devredilebilir Mi?

Örneğin bir ev aldınız. Evin borcunu ödemekte zorlanıyor ve hem evi hem de borcu başkasına devretmek istiyorsunuz. Pek çok banka bu işlemi yapmak istemese de böyle bir durum mümkündür. Anlaşmalı olduğunuz banka şayet böyle bir durumu kabul etmiyorsa, mevcut borcu başka bir bankaya aktarabilir ve bu şekilde devir işlemi yapabilirsiniz.

Kredi Borcu Dondurulabilir Mi?

Kredi borcunun bazı durumlarda dondurulmak istenmesi günümüzde hala yaygın bir uygulama değildir. Fakat bazı bankalar istisnai durumlarda böyle bir süreç için müşterilere kolaylık sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse; borçluların askere gitmesi, sağlık sorunları ile çalışamama, emekliler, çeşitli devlet görevinde bulunanlar, şehit ve gaziler, köy korucuları, engellilik gibi durumlarda kredi borcunun dondurulmasına imkan tanınabilir. Burada borcun donduğu süre zarfı boyunca çeşitli oranlarda faiz işletileceği de bilinen bir diğer husustur.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi borcunun her halükarda ödenmesi gereklidir. Kredi sizin adınıza alındığında bankalar kendilerini her türlü garantiye aldıklarından dolayı bu borçtan kaçınmaz imkansız olacaktır. Dolayısı ile ilk olarak yasal takip işlemleri başlar. Ardından ise önce maaşa sonra da eve haciz getirilerek banka alacaklarını tahsil edebilir. Şayet borçlunun üzerine herhangi bir mal ya da değerli eşya bulunmuyorsa bu durumda icra takibi açılabilir.

Kredi Borcu Yapılandırma Nasıl Olur?

Kredi borcu yapılandırması, kişilerin borçlarını ödemekte zorlandığı ya da çok kısa bir sürede borcundan kurtulmak istediği dönemlerde yapılabilir. Yapılandırmalara göre işlenen faiz oranlarında düşüşler ya da artış olabilir. Örneğin on yıllık kredi çeken bir kişi borcunun bir yılını bitirmiş olsun. Dokuz yıl daha borçlu kalmak istemeyip ödeyeceği vade süresini kısaltıp beş yıla çekerse, ödeyeceği taksit miktarı artar fakat ödediği faiz oranı oldukça azalır. Aynı şekilde on yıllı borcu olan bir kişi, ödemesi gereken aylık tutarı ödeyemediği durumlarda vade süresi on beş yıla çıkarılır ve bu oranda kişinin ödeyeceği faiz miktarı da katlanmış olur.

Kredi Borcu Bittikten Sonra Hayat Sigortası Geri Alınır Mı?

Evet. Kredi borcu ödemesi esnasında yapılan hayat sigortası bankalar tarafından zorunlu tutulmaktadır. Eğer bir kişi aldığı kredi ile iş yeri, ev ya da araba almış ise banka kendisini güvene almak için bu mallar üzerinden hayat sigortası yaptırır. Fakat bu borç bittikten sonra hayat sigortasının primlerini geri alınabileceği bilinmelidir.

Kredi Borcu Bittikten Sonra Dosya Masrafını Geri Alma?

Kredi borcu esnasında pek çok gider gösterilerek tüketicilerden dosya masrafı adı altında haksız ödemeler talep edilir. Bu ödemelerin her birini geri almak ise mümkündür. Fakat il olarak bankalardan bugüne değin yapılan tüm ödemeler hakkında belge alınarak belirlenen masraflar hakkında fikir sahibi olunmalıdır. Ardından tüketici hakem heyetine başvurularak bu masrafların her biri geri temin edilebilir.

Kredi Borcu Bittikten Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kredi borcu bittikten sonra son bir kez daha bankaya gidilerek, hem banka hem de siz borcun bittiğine dair bir mutabakat sağlamak zorundasınız. Bunun olabilmesi için bankanızdan borcu yoktur ibaresini yer aldığı bir belge talep etmenizi öneririz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir