Çoğu ülke, şirket veya kurum; bütçe açığı vermektedir. Bütçe açığı ile ilgili birçok soru işaretleri bulunmaktadır. Bütçe açığı çoğu zaman kötü bir şey değildir. Şirket ve kurumların en önemlisi ülkelerin bütçe açığı vermesi olağan karşılanır ve bu duruma karşı önlem alınması gerekir. Bütçe açığı sorununa göre Keynes, esnek bütçe politikasını izlemeyi önermiştir. Devletin bütçe kullanımlarının, meydana getirdiği gelirlerden daha fazla olması durumuna bütçe açığı denmektedir. Bütçe açığı ile ilgili durumlara şirket veya kurumlarda da rastlanabilmektedir. Bütçe açıklığının önüne geçilebilmesi için, bütçe kullanımlarının gelirlerden fazla olmamasına dikkat edilmeli ve buna göre ekonomik adımlar atılmalıdır. Ekonomik paritelerde her zaman öngörülemeyen olaylar yaşamak mümkündür. Şüphesiz bu olaylar devletin bütçesinde açıklar oluşturmaya sebep olabilir.
Bütçe Açığı Nasıl Kapatılır?
Ekonomik pariteler, küresel anlamda devletleri yanıltabilir ve izlediği ekonomik politikalara zarar vererek; bütçe açığı oluşturmasına neden olur. Aynı durumun bir şirkette de meydana gelmesi oldukça olağan bir durumdur. Bütçe açığı ile ilgili olarak en önemli konu gelirlerin bilinçli kullanılmasıdır. Fakat bazı durumlarda devletler borçlanabilmektedir. Bu gibi durumlarda Keynes’in esnek bütçe politikası önerilmektedir. Bütçe açığı yaşayan devletler, Keynes’in esnek bütçe postasının uygulamaktadır. Bu ekonomik politika türü, 1929 ekonomik buhranı sonucu, bir çözüm yolu olarak Keynes’in ortaya attığı bir fikirdir. Keynes’e göre devlet kriz durumlarında kamu harcamalarını arttırmalı ve bütçe açığı vermelidir, her şeyin normal gittiği zamanlarda ise yaşanan bütçe açığının kapatılmasını savunmuştur. Bunun dışında da bütçe açığı kapama yolları bulunmaktadır, bazıları şunlardır; dış borç almak, iç borç almak, merkez bankasının yeni para basması, devlet giderlerinin kısılması gibi farklı yöntemler ile karşılaşmak mümkündür.
Bütçe Açığı Artarsa Ne Olur?
Bütçe açığı durumu, çoğu zaman karşı karşıya gelinen ekonomik bir krizdir diyebiliriz. Bütçe açığı durumlarına karşı önlem almak, ekonomik politikaları bütçe açığı vermemeye özen göstererek hazırlamak gibi faaliyetler, bu durumun meydana gelmesini önlemede büyük roller üstlenecektir. Bütçe açığı artması durumunda, merkez bankası para basmak durumunda kalır ve bu para basma durumuyla birlikte; piyasada para arzları artmaya başlar. Sonrasında fon arzları artarak faizler düşmeye başlar.
Bütçe Açığı Nasıl Kapatılır?
Bütçe açığı kapamanın ekonomide bilinen birkaç farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni merkez bankasının para basma durumudur. Bütçe açığı verildiği durumlarda, uygulanacak farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; esnek bütçe politikası, dışarıdan borç almak, içeride borçlanmak, devlet giderlerinin azaltılması gibi bütçe açığı kapamanın yolları bulunmaktadır.
Bütçe Açığı Nasıl Bulunur?
Devletin veyahut kurumun, var olan gelirinden daha fazla ise bütçe kullanımı; bütçe açığı meydana gelmiş olur. Bütçe açığı bulmakta öncelikle gelir hesabının yapılması, bütçenin ne kadar olduğu kesin bilgiler ile bilinmelidir.
Bütçe Açığı Faiz Oranını Nasıl Etkiler?
Bütçe açığı arttıkça faiz oranları düşmeye başlamaktadır. Devlet iç ’de yapacağı borçlanmalar ile, bono ve tahviller alır ve faizler düşebilir. Faizlerin düşmesinde, merkez bankasının para basması da örnek gösterilebilir. Piyasada para arzı artacağı için, bu da faizlerin düşebilmesine sebep olur.