Takma Diş Ölüyle Gömülür Mü?

Takma Diş Ölüyle Gömülür Mü?
17.12.2022 22:27
Dinimiz gereği takma diş konusunda merak edilen birçok soru vardır. Takma diş ölüyle gömülür mü? Gusül abdesti alırken takma diş çıkarılır mı? Takma diş ile gusül abdesti nasıl alınır, abdeste engel mi, çıkarınca abdest bozulur mu? gibi merak edilip internette çok fazla araştırılan soruları sizler için yanıtladık.

Vefat eden kişi doğal hali ile mezara koyulmalıdır. Kefen dışında hiçbir eşya ölen kişi ile mezara koyulmaz. Ancak takma diş bir eşya değildir. Bedene sabit olan takma dişlerin ölüyle gömülmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Gusül Abdesti Alırken Takma Diş Çıkarılır Mı?

Gusül abdest alınırken suyun yıkanması gereken tüm uzuvlara ulaşması gerekir. Bu yüzden suyun ulaşmasına engel olacak hiçbir şey olmamalıdır. Hanefî mezhebine göre gusül abdesti için ağza ve burna su vermek farzdır. Bundan dolayı gusül abdesti alırken çıkarılıp takılabilen dişlerin ağza su alınması esnasında çıkarılması gerekir. Bazı mezheplere göre ise gusül abdesti esnasında ağza su vermek farz değil sünnettir. Bu mezheplere göre çıkarılıp takılabilen dişlerin çıkarılmadan gusül abdesti alınabilir. Alınan abdest geçerli olur ancak sünnet terk edilmiş olur. Normal namaz abdestinde ise ağzın yıkanması sünnettir. Bundan dolayı abdest esnasında takma dişlerin çıkarılmasına gerek yoktur. Abdestin geçerliliğine engel olmaz.

Takma Diş İle Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Tedavi amacıyla dişlere dolgu, tel taktırma, implant yaptırma, kaplama, sabit protez gibi yapılan işlemler abdest ve gusül abdestin geçerliliğine engel olmaz. Ancak protez diş yaptırıldıysa ve takılıp çıkarılabiliyorsa gusül abdesti alınırken çıkarılması gerekir. Çünkü gusül abdesti esnasında ağzı yıkamak farzdır. Bundan dolayı takma dişlerin altı da yıkanması gerekir. Gusül abdesti alındıktan sonra tekrar takılabilir.

Takma Diş Abdeste Engel Mi?

Takılıp çıkartılabilir takma dişler gusül abdestin geçerliliğine engel olur ancak normal namaz abdestinin geçerliliğine engel değildir. Çünkü normal namaz abdestinde ağzı yıkamak farz değil sünnettir. Bu yüzden abdest esnasında ağza su verilirken takıp çıkartılabilen takma dişin çıkarılmasına gerek yoktur. Abdestin geçerliliğine engel olmaz.

Takma Diş Çıkarınca Abdest Bozulur Mu?

Takma diş kullananlar tarafından çokça merak edilen sorulardan birisi de  takma diş çıkarınca abdest bozulur mu? Abdesti bozulmasına sebep olan birçok durum vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

·        Arka taraftan gaz çıkarılması.

·        Ön ve arka mahalde çıkan idrar, meni, taş gibi maddeler.

·        Vücudun herhangi bir yerinden kan, sarı su, irin gibi akıntıların gelmesi.

·        Hacamat tedavisinde kan aldırmak.

·        Ağız dolusu miktarda kusmak.

·        Ağızdan tükürükle beraber kan gelmesi. Ancak tükürük kandan az ise abdesti bozmaz.

·        Az veya çok süreli baygınlık geçirmek.

·        Namaz esnasında sesli gülmek. Gülmek sesli bir eylemdir ve işitilir. Bu yüzden namaz esnasında sesli gülmek abdesti bozar. Ancak hafif gülümse tarzında gülmek abdesti bozmaz, namazı bozar.

·        Teyemmüm etmiş kişi daha sonra su görürse bu teyemmüm abdestini bozar.

·        Alkol veya esrar içerek sarhoş olmak.

gibi durumlar abdesti bozmaktadır. Ancak takma dişi çıkarınca abdest bozulmaz.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir