Abdest Adımları Nedir?

Abdest Adımları Nedir?
06.09.2021 20:30
Müslümanlık inancında abdest almak son derece önemli olarak kabul edilir. Bizler de abdest alımında bir uzuv unutulursa ne olur?, abdest alırken ne diye niyet edilir?, abdest ne gibi durumlarda bozulur?, abdest ne kadar süre geçerlidir?, abdest almadan önce neden tuvalete gidilir?, abdest bozulmasına rağmen namaza devam etmek, abdest bozulmasın diye tuvaletini tutmak, abdest için her zaman taharet gerekli midir?, abdestin sadece farzlarını yapsak kabul olur mu?, abdest aldıktan sonra vesvese, abdestsiz bir kimse neler yapamaz? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Müslümanlık inancında abdest almak son derece önemli olarak kabul edilir. Pek çok kişi abdest almayı küçük yaşlardan itibaren öğrenmektedir fakat günümüzde hala abdest alımı konusunda şüpheye düşen kişiler olmaktadır. Abdest almanın adımları şu şekildedir;

·        Allah rızası için niyet edilir ve abdest aşamalarına başlanır

·        Kollar dirseklere kadar sıvanır

·        Besmele çekilir

·        El kısımları bileklere kadar üçer kez yıkanır. Parmak aralarına kadar detaylı şekilde yıkanmalıdır

·        Sağ el ile ağıza 3 kez su alınır ve çalkalanır

·        Sol el ile buruna 3 kez su çekilir ve temizlenir

·        Avuçlara su alınarak yüz kısmı üç kez iyice yıkanır

·        Sağ ve sol dirsekler 3 er kez yıkanır

·        Sağ el ile baş kısmı mesh edilir

·        Eller yıkanır ve sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulak içi, baş parmak ile de kulak dışı yıkanır. Sol elin şehadet parmağı ile ise sol kulak içi, baş parmak ile de kulak arkası mesh edilir

·        Geriye kalan 3 parmak ile boyun arkası mesh edilmelidir

·        Sağ ayak 3 kez topuklarla birlikte iyice yıkanmalıdır ardından sol ayak 3 kez detaylı şekilde yıkanır

·        Abdest aldıktan sonra ise Kelime-i Şehadet okunmalıdır.

Abdest Alımında Bir Uzuv Unutulursa Ne Olur?

Abdest alırken herhangi bir uzvu yıkamayı unutmak kolayca telafi edilebilen bir şeydir. Hanefi mezhebinden olan bir kişi abdestte unuttuğu bir uzvunu abdest aldıktan sonra yıkayarak abdestini tamamlamış olabilir. Böylece kişi abdest almış kabul edilir.

Abdest Alırken Ne Diye Niyet Edilir?

Abdest alırken kişi Allah rızası için niyet etmelidir. “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” denilerek niyet edilmiş olur. Ardından ise besmele çekilir ve abdest almaya başlanır.

Abdest Ne Gibi Durumlarda Bozulur?

Abdest su ile alınır ve kişinin gerçekleştirdiği bazı durumlarda bozulmaktadır. Dışkı, kan, idrar, meni, kan gelmesi, gaz çıkartmak gibi durumlar abdesti bozmaktadır. Eğer bir kişi ağız dolusu kadar kusarsa abdesti bozulur. Abdesti bozulan kişiler kanama gibi durumlar önlendiği zaman yeniden abdest alabilir.

Abdest Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Bir kişi aldığı bir abdest ile bozulmaması halinde 5 vakit namazı da kılabilmektedir. Abdest eğer bozulmaz ise 5 vakit namaz kılınacak şekilde geçerli olmaktadır.

Abdest Almadan Önce Neden Tuvalete Gidilir?

Gaz çıkarmak, idrar ve dışkı gibi durumlar abdesti bozduğu için kişilerin abdest almadan önce tuvalete gitmeleri sünnet olarak kabul edilmektedir. Kişinin tuvaleti olmasa dahi giderek temizlenmesi ve tedbir alması temizlik yapması son derece faydalı ve abdestin bozulmasını önlemek için alınan bir önlem niteliğindedir.

Abdest Bozulmasına Rağmen Namaza Devam Etmek

Kişi abdest aldıktan ve namaza başladıktan sonra eğer abdesti bozulursa namaza devam edemez fakat bazı durumlarda örneğin; Kişi namaz sırasında sessiz veya kokusuz şekilde gaz çıkarttığı zaman abdesti bozulmaz ve namazı kabul olur. Namaz sırasında idrar damlaması ve önüne geçememek durumu da namazı bozmamaktadır. Namaz sırasında kişinin önüne geçemeyeceği ve abdesti bozacak olan durumlarda kişinin namazı bozulmuş sayılmaktadır.

Abdest Bozulmasın Diye Tuvaletini Tutmak

Bir kişi abdesti bozulmasın diye tuvaletini kesinlikle tutmamalıdır. Namaz, temiz ve rahat bir şekilde kılınmalıdır. Kişi abdesti bozulmasın diye tuvalete gitmeyerek sıkışık durumda namaz kılarsa bu mekruh olarak kabul edilir ve bunu yapmaması gerekmektedir. Cenaze namazı gibi durumlarda bu olay gerçekleşebilir fakat cemaat ile kılınan namazlarda bunun olmaması gerekmektedir.

Abdest İçin Her Zaman Taharet Gerekli Midir?

Abdest almak için her zaman taharet gerekli olmamaktadır. Kişi abdest öncesinde herhangi bir necaset bulaşmaması ve bunun büyük boyutta olmadığı takdirde sürekli taharet almak zorunda değildir.

Abdestin Sadece Farzlarını Yapsak Kabul Olur Mu?

Müslümanlık inancındaki kişiler herhangi bir görevin farzlarını yerine getirdikleri takdirde o görevi kabul olunmuş sayılmaktadır. Sünnetleri yerine getirmek ise sevap kazanılmasına olanak sağlamaktadır. Alınan abdestin farzlarını yerine getirerek abdest almış olunmaktadır.

Abdest Aldıktan Sonra Vesvese 

Vesvese, kişinin herhangi bir olay veya durumdan dolayı yaşadığı; Şüphe, tedirginlik ve kararsızlık hallerine verilen isimdir. Kişi, abdest aldıktan sonra abdestinden emin olduğu halde herhangi bir uzvunu eksik yıkadığını düşünerek şüpheye düşerse abdesti bozulmaz ve abdestli sayılır. Abdesti bozulduğu halde sonradan abdest alıp almadığını unutan bir kişi ise abdestsiz sayılmaktadır ve tekrar abdest almalıdır.

Abdestsiz Bir Kimse Neler Yapamaz?

İslam inancında kişilerin abdestsiz yapmamaları gereken şeyler vardır ve kişiler bu hususlara dikkat etmelidirler. Abdestsiz yapılması yasak olan şeyler şu şekildedir;

·        Namaz kılmak

·        Kur’an-ı Kerim’e dokunmak

·        Tilavet secdesi yapmak

·        Cenaze namazı kılmak

·        Kabe’yi tavaf etmek

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir