Günde beş defa kılınan namazın kişinin hayatını disiplin ettiği söylenmektedir. Sürekli ve belirli zamanlarda ibadet edilmesi onu ruhen ve bedenen tembellikten alıkoyar. Bu sayede kişiyi disipline alıştırır denmektedir. Her gün namazını içtenlikle ve inanarak kılan bir insanın kalbi huzurla dolar, kişi şükretmeyi ihmal etmez ve Allah’a yakın olur denir. Ayrıca farz namazlarının cemaat ile birlikte kılınması kişiyi sosyalliğe de teşvik eder ve zamanının verimli geçirilmesine katkıda bulunur.
Namazın kişinin hayatına getirdikleri kalben inanıldığında çok fazladır. Fakat öte yandan bilinmelidir ki aşağıdaki durumlarda namaz bozulur:
· Namazda iken konuşmak,
· Namaz esnasında herhangi bir şey yiyip içmek,
· Namaz kılanın kendisinin işiteceği ölçüde gülmesi,
· Kıbleden göğsün başka yöne çevrilmesi,
· Namaz kılarken herhangi birisine selam vermek ya da yanlışlıkla da olsa selam almak,
· Namazda iken dıştan bakıldığında namazda olunmadığının sanılacağı kadar başka bir işle meşguliyet,
· Ağrı veya sızıdan dahi olsa bezginlikle sesler çıkartmak,
· Öksürüğü yokken zorla öksürmeye çalışmak,
· Teyemmüm alan kişinin namazdayken suyu görmesi,
· Ayeti yanlış okumak ve bu sebeple manasını bozmak,
· Namaz kılarken bayılmak,
· Abdestin bozulacağı herhangi bir hareketin meydana gelmiş olması.
Namaz Hangi Peygamberden Beri Var?
Kur’an’da Hz. Muhammed’den önce bulunan peygamberlerin de namaz ibadeti için yükümlü kılındıkları belirtilmiştir. Fakat Miraç gecesinde tüm ümmete 5 vakit için farz kılınmıştır.
Namaz İçin Gusül Abdesti Yeterli Mi?
Namaz kılmadan önce alınan gusül abdesti, namaz kılmak için yeterlidir. Çünkü gusül abdesti alan kişi aynı zamanda namaz abdesti de almış olacaktır. Hz. Peygamber’in de gusül abdestine başlarken namaz abdesti gibi başladığı belirtilmektedir. Daha sonrasında ayrıca namaz abdesti almadığını belirten hadisler de mevcuttur.
Namaz Ne Zaman Farz Oldu?
Günümüzde 5 vakit yapılması farz kılınan namaz ibadeti, Miraç gecesinde tüm ümmet için farz kılınmıştır.
Namazda Önce Sünnet Mi Farz Mı Kılınır?
Farz olarak belirtilen namaz ibadetinde, vakit namazlarının kılınışları bakımından aynı olsa da sünnet ve farz kısımlarında okunan sure ve dualarda değişiklikler olabilmektedir. Farz namazlarda sünnet olan kısımlar önce kılınmakta ardından farz olanlar kılınmaktadır. Fakat akşam namazında, önce farz sonra sünnet kılınmaktadır.
Günde 5 vakit kılınan namazlar içerisinde bir tek akşam namazında böyle bir farklılık bulunmaktadır. Bunun sebebi olarak, akşam namazı zaman itibarıyla günün bittiği ve gecenin başladığı zaman dilimini kapsadığı ayrıca kıyametin kopmasının da akşam vaktinde olacağının söylenmesi gösterilmektedir. Bu nedenle akşam namazının farzı önce ve acele kılınır.