Tasavvuf Müziği Tarihçesi Nedir?

Tasavvuf Müziği Tarihçesi Nedir?
28.04.2022 02:30
Tasavvuf müziği, İslam’da yer alan Tasavvuf felsefesine uygun şekilde eğlendirmek için değil, insanın Allah’a kulluğunun farkına varmasını sağlamak amacıyla yapılan bir müzik türüdür. Tasavvuf müziği pek çok Müslümanın dinlemekten keyif aldığı bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Tasavvuf müziği tarihçesi araştırılıyor.

Tasavvuf müziği tüm zamanların en yaygın dinlenen ve insana huzur verip Allah’a yaklaştırması ile tercih edilen müzik türüdür. Tasavvuf müziği; İslam’da net olarak yer alan tasavvuf felsefesine uygun olarak eyleme dökülen eğlendirmek amacı ile değil, insanın Allah’a kulluğunun farkında olmasını sağlamak amacıyla yapılan bir müzik türüdür. Tasavvuf müziği dini duyguların seslendirilmesi olarak nitelendirilir. Tasavvuf müziği bir tür ilahidir. Tasavvuf müziği tarihi Süleyman Çelebi’nin 1409 senesinde yazmış olduğu Vesiletü’n Necat isimli beste yapmak ile ortaya çıkmıştır. Bu beste tasavvufi ilk beste olarak kabul edilmektedir. Bu eser günümüzde Mevlid adı ile bilinmektedir. Tasavvuf müziği bu beste ile ortaya çıkmış ve bu beste sonrasında gelişmeye devam etmiştir. Tarihi kaynaklara göre tasavvuf müziği 17. yüzyılda genel anlamda gelişiminin birçoğunu tamamlamıştır. Tasavvuf müziği 19. yüzyıla gelindiği zaman Lale Devri ile beraber önemli değişimler geçirmiştir. Batı musikisi ile yakın temasta bulunmuş olan tasavvuf müziği bu değişimler ile gelişmeye devam etmiştir.

Tasavvuf Müziği Makamları Nedir?

Tasavvuf müziği ile ilgili bilinmeyen ve araştırma konusu olmuş pek çok teknik detay bulunuyor. Türk musikisi altında pek çok makam bulunur. Bu makamlar tasavvuf müziği ya da farklı müzik türlerine özgü olarak nitelendirilmemiştir. En temel anlamda Türk müziği makamları; Acemşiran Makamı, Buselik Makamı, Rast Makamı, Rehavi Makamı, Hüseyni Makamı, Hicaz Makamı, Nihavend Makamı, Uşşak Makamı, Saba Makamı, Isfahan Makamı, Neva Makamı, Irak Makamı, Büzürk Makamı, Zengüle Makamı ve Zirefkend Makamından oluşmaktadır.

Tasavvuf Müziği Çeşitleri Nelerdir?

Tasavvuf müziği İslam dininin tasavvuf felsefesine uygun şekilde ortaya dökülen bir müzik türü olarak ortaya çıktı. 17. yüzyılda gelişimini tamamlayan tasavvuf müziği o dönemden bu zamana kadar varlığını sürdürmüş ve Müslümanlar için önemli bir konumda yer almıştır. Tasavvuf müziği 19. yüzyılda Lale Devri ile birlikte önemli değişimler geçirerek bugünkü şeklini almıştır. Tasavvuf müziği çeşitleri; Mevlevi Ayini, Mersiye, Kaside, İsm-i Celal, Durak, Şugul, Savt ve Nefes şeklinde sıralanmaktadır.

Tasavvuf Müziği Temsilcileri Kimlerdir?

Tasavvuf müziği temsilcilerinin kimler olduğu bu tür üzerinde araştırma yapan kişiler tarafından her daim araştırma konusu olmuştur. Bugün bilinen anlamda aktif olarak tasavvuf müziği temsilcileri; Ahmet Çalışır, Ahmet Özhan, Ahmet Şafak, Amjad Sabri, Erkan Mutlu, Fatih Kısaparmak, Hayede, İsmail Coşar, Koray Avcı, Murat Göğebakan, Umut Mürare, Nuray Hafiftaş, Osman Öztunç, Sami Özer, Sedat Anar, Murat Yıldızdoğan gibi isimlerdir.

Tasavvuf Müziği İle Tedavi Yapılabilir Mi?

Müzik ile tedavi yöntemleri son zamanların en sık tercih edilen tedavi şekilleri arasında yer almıştır. Tasavvuf müziği ile tedavi yapılıp yapılmayacağı da, bugün araştırılan sorular arasında bulunmaktadır. Tasavvuf müziği ile tedavi yapılabilir. Bu konuda yapılan araştırmalar son zamanlarda daha da derinleştirilmiş ve tasavvuf müziği makamları ile tedavi yöntemleri giderek yaygınlaştırılmıştır. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir