Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakatı Nasıl Yapılır?

Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakatı Nasıl Yapılır?
29.12.2021 22:30
Öğretmenlik tüm dünyada en kıymetli meslek dalları arasında yer almaktadır ve öğretmenler kutsal olarak nitelendirilmektedir. Ülkemiz şartlarında ise öğretmenler kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olmak üzere gruba ayrılmaktadır. Farklı dallara ayrılan öğretmenli pek çok sorunun oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle sayıları her geçen gün artan sözleşmeli öğretmenler birçok konuda karışıklık yaşamaktadır. Sözleşmeli öğretmen başvuru şartları nelerdir, kredi çekebilir mi? Sözleşmeli öğretmen doğum sonrası izin, ne zaman kadroya geçer? Sözleşmeli öğretmen ne zaman tayin isteyebilir, özel ders verebilir mi? Sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili merak edilen soruları sizler için cevapladık.

Her yıl binlerce sözleşmeli öğretmen eğitim-öğretim kadrosuna adım atmaktadır. Ancak görevlendirme öncesinde yapılan mülakatlar adayları korkusu olmaktadır. Mülakatların nasıl olduğu merak konusudur ve öğretmen adayları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır.

Sözleşmeli öğretmenlik mülakatları sözlü sınav sistemine dayanmaktadır. Öncelikle sözlü sınav için ön başvurunun yapılması gerekir ve puanı tutan kişiler ilgili sınav merkezlerinde sınava girer. Komisyon tarafından değerlendirmeye alınan öğretmen adayına bazı sorular yöneltilir. Adaya eğitim bilimleri ve genel kültürden soru sorulurken ayrıca konu kavrama, konu özetleme, iletişim becerileri, ikna kabiliyeti, eğitimcilik nitelikleri gibi alanlardaki yetkinlikleri de değerlendirilir. Sözlü sınava girecek olan kişilerin yanında çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kolye, küpe, kulaklık, takı, fotoğraf makinesi, sözlük, hesap makinesi, kesici alet, silah bulundurmaması gereken kurallar arasındadır. Sözlü sınavdan 60 ve üzeri puan alan kişiler başarılı sayılmakta görevlendirme işlemleri yapılmaktadır.

Sözleşmeli Öğretmen Başvuru Şartları Nelerdir?

Sözleşmeli öğretmen alımı başvuru şartları 657 sayılı Devlet memurları Kanunu'nun 48. maddesine göre belirlenmektedir. Sözleşmeli öğretmenliğe başvuru yapabilmeniz için Türk vatandaşı olmanız gerekir ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da başvuruda bulunabilir. Adayların KPSS'ye girmiş olması ve istenilen puanı yapmaları şarttır. Atama yapılacak olan alana uygun olmak bir başka şart olarak ifade edilmektedir. Eğitim fakültesinde mezun olan ya da Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'nı başarıyla bitirenler sözleşmeli öğretmen başvurusunda bulunabilirler. Adli sicil kaydı temiz olmak ve bakanlıkta aktif olarak sözleşmeli öğretmenlik yapmıyor olmak istenen şartlar arasındadır.

Sözleşmeli Öğretmen Kredi Çekebilir Mi?

Kredi çekme durumu sözleşmeli öğretmenler için oldukça karışık bir hal içermektedir. Çünkü bazı bankalar sözleşmeli öğretmenlere kredi verirken bazı bankalar da olumsuz yanıt vermektedir. Ancak yeni getirilen kurallara göre en az altı ay sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan kişiler kredi çekebilmektedir. Ayrıca bu haktan ücretli olarak çalışan öğretmenler de yararlanabilmektedir.

Sözleşmeli Öğretmen Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Nasıl Alınır?

Özellikle kadın sözleşmeli öğretmenlerin merek ettiği konuların başında gelen doğum izni arama motorunda sıklıkla adı geçmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerin de kadrolu öğretmenler gibi mazeret durumuna göre izin alam hakları vardır. Bu haklar çerçevesinde kadın sözleşmeli öğretmenlere doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni verilmektedir. Ancak hekim onayı ile bu haftalar değişim gösterebilir.

Sözleşmeli Öğretmen Ne Zaman Kadroya Geçer?

Sayıları oldukça fazla olan ve her gün artmakta olan sözleşmeli öğretmenler kadroya geçmek için gün saymaktadır. Bir sözleşmeli öğretmenin kadroya geçmesi için gereken süre 3 yıldır. 3 yıl sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan kişiler kadroya geçerek kadrolu öğretmen olarak adlandırılmaktadır. 2022 yılında da pek çok sözleşmeli öğretmenin kadrolu olarak görev yapması beklenmektedir.

Sözleşmeli Öğretmen Ne Zaman Tayin İsteyebilir?

Sözleşmeli öğretmenler için tayin istemek en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Çünkü sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteyebilmesi kadroya geçmesi şarttır. Kadrolu olarak çalışmaya başlayan ve sözleşmeli öğretmen unvanından kurtulan öğretmenler ilgili bakanlıktan tayin için izin isteyebilir. Sözleşmeli öğretmenin görev süresince 3 yıl içinde çalıştığı kurumdan farklı bir yere atanması söz konusu değildir.

Sözleşmeli Öğretmen Özel Ders Verebilir Mi?

Özel ders öğretmeler için ek kazanç kapısı olarak görülmektedir. Alanları ile ilgili dersler hakkında çeşitli öğrencilere saatlik ücret karşılığında ders veren öğretmenler kazançlarına ek gelir katmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerin özel ders verip veremeyeceği ise merak konusudur. Sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenler de diğer kadrolu öğretmenler gibi özel ders verebilme imkanına sahiptir. Sözleşmeli öğretmenler kendi belirledikleri ücretler ile bu şekilde çalışabilme imkanına sahiptir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir