Formasyon Nedir?

Formasyon Nedir?
28.08.2021 17:42
Formasyon Nedir? Kalktı mı, formasyon alabilen bölümler hangileridir, formasyon almak zor mu, formasyon belgesi nasıl alınır? Formasyon dersleri nelerdir, formasyon e-devlette görünür mü, formasyon kimler alabilir, formasyon kaç yıl sürüyor?

Öğretmenliğin gerektirdiği bazı mesleki bilgilerin alınabilmesi için bu eğitim sisteminden de eş zamanlı olarak geçilmesi gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu’nun şartlarına uygun olarak verilen bu eğitim için bazı şartların yerine getirilmesi de gereklidir. Genelde Coğrafya, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, İngilizce gibi bölümlerden lisansını tamamlayan kişiler formasyon alabilmektedir. Pedagojik formasyon olarak da bilinen bu eğitimin 29 Haziran 2020 itibari ile geçerliliğini yitirdiği belirtilmiştir. YÖK tarafından da bu durum üniversitelere bildirilmiştir. Üniversite lisans mezunları tarafından sıklıkla araştırılan konuların başında gelen formasyon hakkında tüm merak ettiğiniz sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…

Formasyon Kalktı Mı?

Evet. 2020 yılının haziran ayından önce formasyon eğitimi lisans diploması olanların öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için zorunlu tutulmuştu. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından getirilen açıklamaya göre formasyon alma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ayrıca bu sertifikanın da geçerliliğinin yitirildiğinin belirtildiği bilinmektedir.

Formasyon Alabilen Bölümler Hangileridir?

Formasyon her bölüm için alınabilen bir sertifika programı değildir. Bazı lisans bölümlerinin yalnızca bu uygulamadan fayda alabileceği ve akabinde öğretmen olacağı bildirilmiştir. Formasyon eğitimi alabilecek lisans bölümleri arasında ‘Hukuk Fakültesi, Çocuk Gelişimi, Çince Mütercim Tercümanlık, Çin Dili ve Edebiyatı, Oyunculuk, Drama, Elektrik Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Televizyon Gazeteciliği, Moda Tasarımı, Resim, Grafik Tasarımı, Matematik, İngilizce, Almanca, Rusça, Coğrafya’ gibi bölümler yer almaktadır.

Formasyon Almak Zor Mu?

Formasyon almanın zor olması ya da olmaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Çünkü bazı kişiler eğitimlerinin ardından ve mezuniyetle birlikte bu eğitimleri alırken, bazıları ise lisans eğitimleri ve dersleri devam ederken formasyon alırlar. Bu durum oldukça zorlayıcı ve yıpratıcı olabilir. Bu nedenle zaman sıkıntısı olmayan kişilere mezuniyetin akabinde formasyon almaları önerilmektedir.

Formasyon Belgesi Nasıl Alınır?

Formasyon bir sertifika belgesidir. Alınabilmesi için işse adayların belli başlı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu durumda formasyon belgesi alınabilmesi için sağlanması gereken şartlar şunlardır;

·        Aktif bir lisans eğitimi sürmeli ya da lisans bölümlerinden mezun olunmalıdır.

·        Disiplin geçmişinin oldukça temiz olması gereklidir.

·        Akademik ortalamanın yüksek olması önemlidir.

·        Üniversiteye giriş puanının ortalamanın üzerinde olması önemlidir.

·        Tüm bu şartlar sağlandığında formasyon eğitimi alınabilir.

Formasyon Dersleri Nelerdir?

Formasyon eğitimi almak ve bu sertifikaya sahip olmak isteyenlerin hangi dersleri alacakları da akıllarda yer edinen en büyük soru işaretidir. Formasyon eğitiminde yer alan dersler arasında, ‘Eğitim Bilimine Giriş, Eğitim Sosyolojisi, Özel Eğitim, Sınıf Yönetimi, Rehberlik, Öğretmenlik Meslek Etiği, Eğitim Tarihi, Bilgisayar Destekli Öğretim, Özel Öğretim Yöntemleri, Gelişim Psikolojisi, Yaşam Boyu Öğrenme, Türk Eğitim Tarihi, Karakter ve Değerler Eğitimi, Eğitimde Eylem Araştırması’ gibi dersler yer almaktadır.

Formasyon E-Devlette Görünür Mü?

Evet. Alınan pedagojik formasyon eğitiminin E Devlet portalında görüldüğü bilinir. Fakat sertifikanın tamamen bitmesi ve YÖK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Eğer eğitim başarı ile bitirilmiş ise ve YÖK tarafından onaylanmış ise bu durum E Devlet’te yer alacaktır. Kişiler portalde yer alan arama çubuğuna basarak formasyonunu görebilirler.

Formasyon Kimler Alabilir?

Formasyon eğitimini hali hazırda lisansını sürdüren ve lisans mezuniyetini tamamlamış olan herkes alabilir. Elbette bunun için adayların ilk olarak kendi üniversitelerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Buna ek olarak not ortalaması yüksek olanlar, herhangi bir disiplin soruşturması geçirmemiş olanlar önceliklidir.

Formasyon Kaç Yıl Sürüyor?

Formasyon eğitimi almak ve ileri yıllarda öğretmenlik için başvuran adayların formasyon eğitiminin kaç yıl sürdüğünü merak ettikleri bilinmektedir. Formasyonun toplamda iki yarı yıl sürdüğünü belirtmek gerekir. Kısacası bakacak olursak formasyon eğitimi bir yıl sürmektedir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir