KPSS Nedir?

KPSS Nedir?
22.11.2021 16:30
KPSS Nedir? KPSS ile başka kuruma geçiş nasıl yapılır, kaç yılından beri vardır, sorularını sizler için yanıtladık.

Her sene pek çok insanın artık son aşamada meslek edinebilmek için KPSS sınavına girdiğine tanık olmuşsunuzdur. Birçok farklı bölüme ayrılan KPSS, meslek gruplarına göre değişkenlik göstermektedir. Genel tanım olarak KPSS, Kamu Personel Seçme Sınavı’nın kısaltımı olarak ÖSYM tarafından her sene kamu kurum ve kuruluşlarına personel seçebilmek amacıyla yapılan önemli bir sınavdır. Bu sınava giren insanların mezun olduğu bölümler ile beraber kadrolara bağlı farklı türlerde sınav üzerinden kendi bölümlerince yerleşim yapılmaktadır. KPSS sınavı kamu kurum ve kuruluşlarını nitelikli ve yeterli yeteneğe sahip elemanların seçilebilmesi için yapılmaktadır. Her yıl milyonlarca insanın girdiği bu sınav bazı seneler 2 yılda bir bazı senelerde de her senede bir kere yapılabilmektedir. KPSS genel anlamda puan türleri ile ele alınır ve atama gerçekleştirir. Bu sayede mesleki açıdan memur kadroları da doldurularak bir yerleştirme söz konusu olacaktır. 3 farklı puan türüne sahip olan KPSS P1 P2 ve P3 olarak ele alınmaktadır.

·        KPSS sınavında P1 puanı genel kültür ve genel yetenek puanlarının hesabı ile birlikte düzenlenmektedir. %30 genel kültür ve %70 genel yetenek olarak belli bir hesaplama yapılmaktadır.

·        KPSS sınavında P2 puan türü %40 genel kültür ve %60 genel yetenek kategorilerinden oluşarak bir puan hesaplama gerçekleşir.

·        KPSS sınavında P3 puanı ise genel yetenek ve genel kültür soruları eşit oranda dağılımı ile hesaplanmaktadır. Bu puan türü genel olarak lisans için gerçekleştirilir.

KPSS İle Başka Kuruma Geçiş Nasıl Yapılır?

KPSS sınavı insanları niteliklerine göre ayırarak belirli seviyede bir puan ölçümü ile personel alımı yaparak eşit bir dağılım yaratmaya çalışmaktadır. Özellikle akla takılan sorulardan biri de örneğin KPSS’de B puan türü ile B grubu bir memuriyet kadrosuna atanan bir memurun daha sonraki atama dönemlerinde yine aynı puanla farklı kurumlara atanıp atanamayacağı konusunda akılda bazı soru işaretleri bulunuyor. KPSS yönetmeliklerinde ise bu mevzu merkezi yerleştirme süresince eğer B grubu kadroya B grubu puan türü ile atanmış bir memur söz konusuysa daha sonraki personel alımları için bu B grubundaki puan ile başka bir bölüme atanmak mümkün olmamaktadır.

Yani eğer KPSS’de B puanı ile bir kişi memur olduysa yine aynı puanla farklı bir B grubu kadrosuna atanamamaktadır. Fakat bu konuda yapılabilecek çözüm yolları ise farklı bir KPSS sınavı bölümüne girerek B grubu dışında farklı bir grup için memuriyet tercih etme ya da istifa ederek yeni atamaları yapılması gibi alternatifler de bulunduğu unutulmaması gereken bir konudur. Yani her ne kadar bulunduğunuz bölümdeki puanı başka bir bölümde kullanamayacak olsanız da yine tekrar KPSS sınavına girerek istediğiniz bölümün atamasına girebilmek için belli bir puan sınırını geçmeniz yeterlidir.

KPSS Kaç Yılından Beri Vardır?

Kamu Personel Seçme Sınavı olarak bilinen KPSS uzun yıllardır memuriyetlerde personel seçimi için kullanıldığından tarih konusunda bir merak oluşabilmektedir. KPSS, 18 Mart 2002 tarihinde 3975 sayılı bakanlar kurulu kararına göre 2002 yılından bu yana ÖSYM tarafından hazırlanıp uygulamaya geçilen bir sınav sistemidir. Devlet kurumlarına personel alımı yapabilmek için kullanılan sınav, insanların kendi bilgi ve yetenek seviyelerine göre meslek atamalarında ön eleme yapabilmek için bir sınava tabi tutma yoluna gidilmesinden doğmuştur. KPSS’den önce ise bu sınavlar devlet memuru sınavı DMS ve kurumlar için merkezi eleme sınavı MS'nin birleşimi olarak bir sınav sistemi söz konusuydu. Bu sınav ile birlikte de kamu kurumlarına alım yapılacak olan personelin adaletli bir sınav rekabeti ortamında liyakat sistemine göre kaliteli bir personel çıkartma amacıyla KPSS sınavı gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir