Isı Pay Ölçer Nedir?

Isı Pay Ölçer Nedir?
15.08.2021 17:30
Radyatör üzerine montajı yapılarak merkezi ısıtma sistemi olan binalarda tüketilen ısı enerjisinin paylaştırılmasına yarayan cihazlara denmektedir. Isı pay ölçer nedir, ısı pay ölçer garanti işlemleri nasıldır, ne kadar, ısı pay ölçer kaç derece olmalı, maliyeti ne kadar? Isı pay ölçer faydaları neler, ısı pay ölçer faturayı kim öder, cezası var mı?

Merkezi ısıtma sistemine sahip olan yerleşkelerde ısınma maliyetini kullanım miktarında bağlı olarak paylaştırmaya yarayan cihazlara ısı pay ölçer cihazı denmektedir. Cihazın konutlara takılması sonucu konutta bulunan kişiler kullandığı kadar enerji bedeli ödemektedir. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile merkezi ısıtma sistemiyle ısınan tüm site ve binalara ısı pay ölçer cihazının kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu kanun ile birlikte ısı pay ölçer cihazı takmayan konut ve binalara iskan ruhsatı verilmemektedir. Mevcut binalara bu cihazın takılıp takılmamasından ise bina yöneticileri sorumlu tutulmaktadır. Maliyetleri değişkenlik gösterse de her bir konut için ısı pay ölçer cihazının ortalama maliyeti 700 TL’dir. Binalardaki ısınma konforu bozulmadan yakıt tüketiminin yüzde 30 civarında azaltılmasını amaçlayan ısı pay ölçer cihazları, odaların sıcaklığını istenilen sıcaklığa ayarlayabilmektedir. Binanın içine girmeden, uzaktan, radyo frekansı olarak okunan tüketim bilgileri ve daire bazında ödenecek olan tutar apartman yönetimlerine gönderilmektedir.

Radyatör üzerine montajı yapılarak merkezi ısıtma sistemi olan binalarda tüketilen ısı enerjisinin paylaştırılmasına yarayan cihazlara denmektedir. Çok kolonlu ve çok borulu olan bu sistemler dikey ısıtma sistemlerinde kullanılmak için tasarlanmış bir ısı sayacıdır. Dairenin ısı enerjisi tüketimini radyatör üzerinden ölçüm yaparak hesaplayan ısı pay ölçerler sayesinde tüm apartmanda bulunan giderin paylaşımı yapılabilmektedir. İçerisinde bulunan sensörler sayesinde hem ortam sıcaklığını hem radyatör sıcaklığını ölçebilmektedir. Mekanın ısı tüketimi bu cihaz sayesinde hesaplanabilmektedir. Pay ölçer cihazları ile sayaç sistem bilgileri ve güncel değerler kayıt altına alınmaktadır. Isı kullanım aralıkları her apartmanda daire sakinlerinin isteğine göre farklılık gösterebilmektedir.

Isı Pay Ölçer Garanti ve İşlemleri Nasıldır?

İlk kez takılan bir ısı pay ölçerin garantisi montajı takip eden 2 yıl boyunca garanti kapsamındadır. Kullanıcı kaynaklı oluşan hasar veya kırılma durumlarında garanti geçersiz sayılmaktadır. Böyle bir durum oluştuğunda firma tarafından cihaz değiştirilmelidir. Konuyla ilgili husus ve detaylar sözleşmelerde yer almaktadır. Kaydı yapılan cihazların başkası ile değiştirilmesi mümkün olmamaktadır. Faturalandırma ve okuma esnasında firma kayıtları geçerlidir, daire maliki isterse okumaya nezaret edebilir.

Isı Pay Ölçer Kaç Derece Olmalı?

Isı pay ölçer cihazında daire sıcaklığı ayarı yapılabilmektedir. Daire içerisinde ayarı yapılan her bir derece sıcaklık artışı ısınma masrafını yaklaşık %6 oranın arttıracaktır. Isınma maliyetlerinden kaçınmak amacıyla odanın sıcaklığının 24 dereceden 20 dereceye düşürülmesi %20-%25 oranında tasarruf edilmesini sağlayabilmektedir. Gün içerisinde ısıtma için kullanılan sıcaklığını maksimum 21 derece olması önerilmektedir.

Isı Pay Ölçer Maliyeti Ne Kadar?

Isı pay ölçer cihazının fiyatı 30 euro, montajı 10 euro ve termostatik radyatör vanası 15 euro olmak üzere toplamda 55 euro olarak satılmaktadır. Bu fiyat içerisinde malzeme de dahil olmaktadır.

Isı Pay Ölçer Faydaları Neler?

·        Enerji tüketiminde %30’a kadar tasarruf sağlamaktadır.

·        Tasarruf sağlaması nedeniyle kalorifer sisteminin verimli çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlar.

·        Eşit ısınmaya eşit ücret ödenmekte ve yapılan tasarruflarda ortak olmaktadır.

·        Sık sık seyahat eden veya dairesi boş duran kişiler vanalarını kapatarak gelen fatura tutarlarını düşürebilir ve boşa enerji sarfından kaçınabilir.

·        Cihaz üzerinde yapılan hesaplama içerisinde petek sayısı, petek cinsi ve ölçüleri dikkate alındığından herhangi bir haksızlığa imkan tanımamaktadır.

Isı Pay Ölçer Faturayı Kim Öder?

Merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplamaya yarayan ısı pay ölçer cihazlarında çıkan faturalar adil bir şekilde paylaşılmaktadır. Hesaplamalar doğrultusunda kişiler binalarında kullandıkları enerji oranında fatura ücreti ödemektedirler. Dairenin yakıt bedelini belirlediği için faturaları kendi oranlarında kat sahiplerinin ödemesi gerekmektedir.

Isı Pay Ölçer Cezası Var Mı?

Ortam ısısına göre çalışan bir mekanizma olan ısı pay ölçer ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlamaktadır. Yapılan düzenleme ve kanun ile merkezi sistem ile ısınan binalarda zorunlu hale getirilmiş bir sistemdir. Fakat kanunda bu sistem ile ilgili ceza veya hüküm barındıran bir durum bulunmamaktadır. Kanunlar genel olarak şikayete bağlı durumlardan dolayı sulh hukuk mahkemelerine intikal edilirse çözülüyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir