Siyah Havuç İle Yapılabilecek Tarifler

Siyah Havuç İle Yapılabilecek Tarifler
21.05.2022 13:07
Siyah havuç, çoğu insanın bilmediği bir havuç türüdür. Siyah havucun rengini kazanmasında toprak ve yetiştiği bölgenin özellikleri önem taşımaktadır. Renginin siyah olması, bitkinin genetiğinin farklı olmasındandır ve sağlığa yararları oldukça fazladır.

Siyah havuç, birçok bitki türü gibi, kullanımı bakımından değişik şekillerde tarifleri bulunmaktadır. Siyah havuç, besin değeri ve sağlığa olan faydaları açısından oldukça yararlıdır. Siyah havuç günümüzde, birçok insanın karşılaşmadığı bir bitkidir. Siyah havuç ile yapılacak tarifler hem sağlıklı hem de hesaplı olmaktadır. Siyah havuç, daha çok salatalarda tercih edilmektedir. Salata, tüketilen diğer gıdaların sindirilmesinde oldukça faydalıdır. Özellikle kış günlerinde salata tüketmek, vücudunuzda soğuklar yüzünden oluşabilecek yağlanmaları önleyebilmektedir. Siyah havuç için salata tarifi şu şekildedir; 2-3 adet siyah havuç, 1 tane limon, 1 çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz (isteğe bağlı olarak),1 çay kaşığı nar ekşisi, yarım su bardağı zeytinyağı ile, siyah havuç salatası yapılabilmektedir. Tarifin içindeki kullandığınız ürünler, isteğe ve kişinin zevklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca siyah havucu, özellikle kırmızı ve beyaz et türlerinde kullanmanız, yemeğin sindirimi ve besleyiciliği açısından, zenginlik sağlamasına sebep olacaktır.

Siyah Havuç Besin Değeri Kaçtır?

Her gıda ve ürünün besin değerleri, yapısında bulunduğu vitaminler ile değişkenlik gösterebilmektedir. Sağlığınız açısından, besin değerleri yüksek gıdalar ile beslenmek, kilo ve yağlanmalara karşı, vücudunuza bir nevi koruma sağlayacaktır.  Hafif ve sağlıklı bir yaşam için bitkisel gıdalar, biçilmiş kaftandır. Bunun yanı sıra siyah havucun besin değerleri de azımsanamayacak kadar fazladır. Siyah havucun besin değerlerini 100 gram ele alınmak kaydıyla şu şekilde sıralayabiliriz; 42 kcal kalori, 8 gram karbonhidrat, 2 gram lif, protein 0,87 gram, yağ 0,14 gram, şeker 2 gram, sodyum 82 gram, potasyum 256 mg, kalsiyum 33 mg, demir 0,26 gram. Bu değerler neticesinde siyah havuç, özellikle potasyum bakımından zengin bir gıdadır.

Siyah Havuç Nerede Yetişir?

Siyah havuç, yetişme bölgesi ile alakalı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı bitkiler, bazı topraklarda kendine yeterli yetişme değerlerini bulamadığı için büyüyemez. Siyah havucun yetiştiği bölgeleri şu şekilde sıralayabiliriz; Konya, Ankara, Antakya ve Güney Marmara bölgesinde yetişmektedir.

Siyah Havuç Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Bebeklerin gelişim süreci içerisinde, her hafta ve ayda yiyebileceği gıda çeşitliliği sınırlıdır. Bebekler, gelişimini tamamladıkça, katı gıdalar ve sindirimi daha zor olan gıdaları yemeye başlayabilmektedir. Bu noktada siyah havucun bebeklere verilmesi, siyah havucun bebeğe yedirilme noktasında nasıl bir yol izleneceği ile ilgilidir. Siyah havucun sert yapısı gereği direkt olarak bebeklere verilmesi imkansızdır. Ancak, siyah havucu haşlamanız ve onu bir püre haline getirmeniz takdirinde, bebeğinize yedirme noktasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bazı bitkiler, bebeğinizde rahatsızlıkların ortaya çıkmasında rol oynayabilmektedir. Bu durum, alerjik durumlar ile ilgilidir. Özellikle bebeğinize siyah havucu ilk kez yedirecekseniz, doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bunun dışında bebeğinizin siyah havucu, 6. Ayından itibaren çorba ve püre şeklinde tüketmesinde bir sorun görülmemektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir