Şiilik Mezhebi Nedir?

Şiilik Mezhebi Nedir?
08.06.2022 10:45
İslam dininde birçok mezhep bulunmaktadır. Bu mezheplerden biride Şiilik mezhebidir. Şiilik mezhebinin de kolları bulunmaktadır. Ayrıca Şiilik mezhebi, Şia mezhebi olarak da bilinmektedir.

Şiilik, İslam dininin mezheplerinden biridir. İslamiyet’teki Sünnilik mezhebinden sonra en yaygın mezheplerden biride Şiilik mezhebidir. Bu mezhep, geçmiş tarihlerden beri bilinen “Ali taraftarları” anlamına gelmektedir. Şiilik mezhebinin kökü, Arapçadan gelmektedir. Sünnilik ve Şiiliğin arasında bir takım görüş ayrılıkları bulunmaktadır.

Şiilik Alevilik Aynı Mı?

Alevilik tasavvuf, Şiilik ise şeriat olarak bilinmektedir. Şiilik ile Alevilik arasındaki temel nokta, on iki imamla sevgisi ve ehl-i beyt’tir. Şiilikte biat ve ikrar bulunmamaktadır ancak Alevilikte bulunmaktadır. Şiilik’de bağlılık ve tanıklık vardır, teslimiyet yoktur.

Şiilik Bir Mezhep Midir?

Şiilik, İslamiyet’in mezheplerinden biridir. Ayrıca İslam dininde Sünnilik mezhebinden sonra en yaygın olan mezheplerden biride Şiilik mezhebidir.

Şiilik Nasıl Ortaya Çıktı?

Şiilik mezhebi Hz. Ali’nin ölümünden sonra ortaya çıkmıştır. 656 yılında gerçekleşen Cemel vakası ve 657 yılında yaşanan Sıffın savaşının ardından Şiilik mezhebi ve Şiilik görüşleri ortaya çıkmıştır. Hz. Ali’nin de ölümünden sonra bu görüş tamamen vuku bulmuştur.

Şiilik Mezhebi Ne Zaman Ortaya Çıktı?

656 yılında yaşanan Cemel vakası ve 657 yılında yaşanan Sıffın savaşının ardından Şiilik mezhebi ortaya çıkmıştır.

Şiilik ve Sünnilik Farkları Nelerdir?

İki mezhebinde temelde inandığı inanışlar aynı olsa da politik anlamda birbirlerinden ayrıdırlar. Ancak uzun yıllar devam eden bu politik farklılıklar sonucunda pek çok dini pratik farklılığı doğmuştur. Politik olarak farklı olmaları nedeni ile birçok Müslüman ülkede çekişme yaşanmaktadır. Mezhep kavgaları en çok Suriye, Yemen ve Irak’ta ortaya çıkmaktadır.

Şiilik Nereden Gelir?

Şiilik mezhebi, Hz. Ali’nin ölümünden sonra gelmiştir.

Şiilik Hangi Ülkelerde Var?

Şiilik mezhebi, İran, Azerbaycan, Bahreyn, Irak ve Yemen’de nüfusun çoğunluğunu, Lübnan’ın da önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Şiilik Görüşleri Nelerdir?

Şiilik mezhebinin birçok görüşü bulunmaktadır. bu görüşlerden şu şekilde bahsedebiliriz;

Şiilik inancı taşıyan kişilere göre, imamların tayin ve nas için belirlediği inançlar, Yahudilik inancı ile eş değerdedir. Bu inançlar öncelerde Müslüman olduğunu söyleyen bir Yahudi tarafından ortaya atıldığı söylenmektedir.

İmamlarda yer alan masumiyet inancı kökeninin de Hristiyanlık yatar. Bu inancı Hristiyanlar ile eş değer olarak kabul ederler.

İmamet Hz. Ali’nin soyundan geldiğine inanılmaktadır. Bu inancında kökeni Araplar dayanmaktadır.

Şiilik mezhebine göre büyük günah işleyen bir kişi eğer tövbe etmezse ve bu günahı ile beraber ölürse, ebedi bir süre boyunca cehennem azabına maruz kalacaktır.

Hz. Ali İslam dininden sonra insanlığı en üstüdür. Hz. Ali’den üstün kimse bulunmamaktadır.

Hz. Ali ve soyundan gelen çocuklar hariç onun imamet makamında yer alan kişiler zalim olarak kabul edilmektedir.

Mehdi gelecektir ve bu gelen Mehdi Hz. Hüseyin’in soyundan gelecektir.

Şiilik inancına göre Mehdi batıdan gelecektir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir