Bir ürün ve hizmetin satışı yapıldıktan sonra tüketicinin talep ettiği bilginin zamanında alabilmesinden tutun da doğru kampanya bilgilendirmesine, müşterinin doğum gününde gönderilecek olan hediye çekine ve müşteri şikâyetlerinde itirazının karşılanmasına kadar olan tüm süreç satış sonrası hizmetler içerisinde yer almaktadır. Bu hizmet genel olarak şirketlerde operasyon olarak adlandırılır. Bir ürün satışı yapan şirkette ürünün siparişinin verilmesinden itibaren müşterinin eline ulaşana kadar ve sonrasında müşteri için gerekli olan bilginin verilmesini, memnun olunmayan süreçler söz konusu olduğunda memnuniyetle sonuçlandırıncaya kadar uğraşan birimdir. Şirketler eski dönemlerde operasyonel süreçlere çok fazla kıymet vermezken günümüzde durum değişmiştir. Marka değerini artıran müşteri memnuniyet oranını yükselten bu hizmet artık şirketlerin can damarı halindedir. Müşteri memnun olmazsa devamlılığın sağlanamayacağını anlayan şirketler operasyon yani satış sonrası hizmetler departmanına özen göstermekte birlikte iş geliştirmek için ciddi zaman harcamaktadırlar.
Satış Sonrası Hizmet Personeli Ne Kadar Kazanır?
Satış sonrası hizmetlerde çalıştığınız şirketin bu departmana verdiği değere göre maaşlarda değişiklik göstermektedir. Bir şirket marka değerine ne kadar önem veriyorsa o kadar operasyonel süreçlerde çalışan personellere kesenin ağzını açacaktır. Satış sonrası hizmetler personellerinin şirket içerisinde sık değişmesi de şirket adına dezavantajdır. İşin mutfağı olan bu bölümde detaylar önem arz ederken bu detaylara tam anlamıyla hakim olmakta yaklaşık personelinin 1 yılını almaktadır. Sürekli olan değişen personelin kısa sürede işini eksiksiz yapması mümkün değildir. Bu durum müşteri ayağına da etki ederek müşteri memnuniyetinin düşmesine neden olacaktır. 2021 yılı itibariyle 4500TL-8500TL arasında değişen maaşların 2022 yılı itibariyle satış sonrası hizmet personelinin ne kadar kazandığı net olarak henüz belirlenmemiştir.
Satış Sonrası Hizmetler Ne İş Yapar?
Şirketin mal veya hizmetinin satış işlemi tamamlandıktan sonra tahsilat, teslimat, müşteriye şikayetleri, müşteri bilgilendirmeleri, talep, çözüm merkezi gibi birimlerin bir araya gelmesinden oluşan satış sonrası hizmetlerin yaptığı iş tüketicinin satın almasından sonra tüm ihtiyaçlarına karşılık gelmektedir. Yalnızca tüketici değil şirketin bu satıştan beklentisinin karşılanıp karşılanmamasına da dikkat eder.
Bir ürün satışla tamamlandığında o satışın tahsilâtının yapılması satışın gerçek bir satış olduğunu göstermektedir. Bir ürünü firma tüketiciye sağladıysa bu faydanın nakit şeklinde karşılığını almadığı sürece ürün hediye edilmiş gibi görünür. Şirkete maddi anlamda hiçbir faydası olmayan sahte satıştır. Gerçek satış tahsilâtla tamamlanır ve müşteri memnuniyeti ile de devamı getirilen satıştır.
Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Ülkemizde satış sonrası hizmetlerde çalışan kişiler genellikle bu konu hakkında profesyonel eğitim almamış ve satıştan çok farklı bölümler okuyan kişilerin yaptığı mesleklerdendir. İş yerinde verilen eğitimlerle doldurulmaya çalışılan bu departman eksiksiz hizmet vermekte zorlanırken hem de bu personellerin yetişmesi uzun zaman almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığının verdiği Satış Sonrası Hizmetler Yeterlilik Belgesi kişilere değil kurumlara verilen tüketicinin aldığı ürünün bakım, onarım, yedek parça, yeterli teknik kadro ve zorunlu montajı da içeren belgedir.