Kamulaştırma Nedir?

Kamulaştırma Nedir?
19.11.2021 17:06
Kamulaştırma Nedir? Kamulaştırma sınırı nedir, kamulaştırma neye göre yapılır, kamulaştırma ile devletleştirme arasındaki farklar nelerdir, kamulaştırma davaları ne kadar sürer? Konularını sizin için derledik.

Günümüzde pek çok devletin gerçekleştirdiği bir işlem olarak karşımıza çıkan kamulaştırma, ülkemizde de zaman zaman yapılmaktadır. Bu işlem kamu yararı gerekçe gösterilerek, özel mülkiyette bulunan bir taşınmazın bedeli peşin ödenerek yapılmaktadır. Bu işlem kanunda da yer alırken, kanunla belirlenmiş esaslara göre yapılmalıdır. Bu yüzden gerekli şartlar sağlanmalı olup, daha sonra kamu yararı gözetilerek yapılmalıdır. Bu işlem sadece yetkili idare tarafından alınan karar ile yapılırken, kamu yararını zorunlu kılan hallerde uygulanabilmektedir. Bu konu sadece özel taşınmazlar üzerinde olurken, bedel peşin ödenerek yapılır. Bir özel taşınmaz üzerinde kamulaştırma, devletlerin yaptığı işlem olarak, kanunda belirtilen esaslara göre olmalıdır. Belirlenen yerin değeri saptanıp, buna göre bedel peşin ödenir. Buna göre taşınmazın bir bölümü ya da tamamı duruma göre kamulaştırma işlemine maruz kalabilmektedir.

Kamulaştırma Sınırı Nedir?

Ülkemizde birçok alan devlet eli ile kamulaştırılırken, bu kamulaştırma esasları kanunla belirlenmiştir. Kamulaştırma özel taşınmazlar üzerinde uygulanırken, bazen sadece kamu yararına yapılacak yer kadar bir sınır içinde bu işlem yapılır. Zaman zaman ise bu işlem bütün özel taşınmazı kapsayabilmektedir. Bunun yanında kamulaştırma sınırı belli durumlara göre de belirlenebilirken, orman haritası, yol projeleri, kıyı kenar çizgileri, karayolları sınırı, turizm uygulamalar projesi ve daha birçok konu bu kapsamda yer almaktadır.

Kamulaştırma Neye Göre Yapılır?

Bu işlem sadece yetkili idare tarafından alınan karar ile yapılabilirken, bu karar kanunda yer alan usul ve esaslara göre yapılır. Öncelikle bunun yapılabilmesi için yüksek kamu yararı zorunluluğu olması gerekmektedir. Bu durumlardan sonra kamulaştırılacak yerin bedeli, peşin bir şekilde ödenmesi gerekmektedir. Özellikle bu işlem taşınmaz mallar üzerinde olurken, kamuya yararlı işler için bu yerler kullanılır. Bu yüzden yapılan işlemlerden sonra, kamuya yarar gözetilmektedir.

Kamulaştırma İle Devletleştirme Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde devlet eli ile birçok işlem yapılırken, bu işlemler farklı isimler ile bilinmektedir. Bu işlemler birbirine benzerlikler gösterse de bazı yönler ile birbirinden ayrılmaktadır. İşte bu konuda en çok karıştırılan işlemler ise kamulaştırma ve devleştirme olmaktadır. Birçok kişi bunu aynı sansa da bu işlemin birbirinden farklılıkları bulunmaktadır. Devleştirme taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde yapılırken, kamulaştırma sadece taşınmaz mallar üzerinde uygulanmaktadır. Bir diğer fark ise kamulaştırmada taşınmaz bir mal kamuya geçerken, devleştirmede ise özel bir işletme idare geçmektedir. Sıkça karışan bu iki işlem, bu farklar ile birbirinden ayrılmaktadır.

Kamulaştırma Davaları Ne Kadar Sürer?

Bu davalar Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde görülürken, birçok faktöre göre dava süreleri değişmektedir. Bu değişimler mahkeme yoğunluğu, dava dosyası ve karışıklığı ile ilgili olup, ortalama 10 ya da 12 kadar sürebilmektedir. Bu süreler daha erken sonuçlanabilirken, nadirde olsa bu zamanı aşan davalarda olabilmektedir. Bu davalarda yüksek kamu yararı zorunluluğu aranırken, özel bir taşınmaza uygulanmaktadır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir