Leasing Nedir?

Leasing Nedir?
23.11.2021 16:08
Leasing için gerekli evrakları nelerdir? Leasing ücretleri ne kadar, ödenmezse ne olur? Leasing ile ilgili merak ettiğiniz sorulara bu yazımızda cevap verdik.

Leasing özellikle iş dünyasında ekonomik manada sıkça duyduğumuz kelimeler arasındadır. Leasing finansal anlamda oldukça avantajlı bir ödeme planıyla iş sahiplerini fayda sağlamaktadır. Genel anlamda Leasing yani finansal kiralama, herhangi bir yatırım malının veya mülkiyetinin bu leasing şirketlerinde kalarak fiyat konusunda belirlenen kira karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi durumu olarak bilinir. Fakat bizim kira anlayışımıza göre biraz farklı bir durum olan Leasing bu sözleşme süresinin bitmesinin ardından mülkiyeti kiracıya devrederek bir finansman yöntemi oluşturmaktadır. Leasing bu yönden aslında belirli bir nakit akışıyla uzun vadeli esnek bir ödeme planı oluşturarak mülkiyet sahibi olabilmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu sayede insanlar mülkiyet sahibi olabilmek için işletmesinin uzun vadede bu parayı zaman aralıklarına yayarak ödemesi ekonomik anlamda kolaylık sağlayan bir yöntemdir. Ödenen kiranın içerisinde bulunan kar payı da kiracının mülkiyet kullandığı dönemde gider olarak yazılmaktadır.

 Bu süreç içerisinde Leasing işlemlerini yönetmek için seçtiğiniz banka ile birlikte bu kiralama ve ardından mülkiyet sahibi olma işlemlerini gerçekleştirmektesiniz. Bunun için kiralamak istediğiniz mülkü seçerek bankaya başvurmanız gerekecektir. Bununla birlikte banka size bu kiralama döneminde nakit akışına uygun bir ödeme planı hazırlayarak Leasing sürecini yönetmeye başlar. Teklifi kabul ettiğiniz takdirde size kesilen fatura, başvuru formu ve diğer evraklar tarafınıza ulaşarak Leasing başvurunuz değerlendirilir ve değerlendirme sonuçları tarafınıza iletilir. Onaylanması durumunda da Leasing sözleşmesi imzalanarak artık Leasing süreci resmen başlamış olacaktır. Satıcı malları size kira döneminde teslim ederek kiralarınızı ödeme karşılığında sözleşmenin bitmesi ile birlikte malı artık siz devralmış olursunuz.

Leasing İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Leasing işlemlerini yapılabilmesi için öncelikle sizin seçtiğiniz bir mal varlığı ve bu süreci yönetecek bir bankaya başvurmanız gerekecektir. Leasing işlemlerini yapabilecek bankaya başvurduğunuz zaman bu süreci yönetebilmek adına banka sizin için bir ödeme planı oluşturarak sürecinin başlamasını sağlayacaktır. Bu süreç içerisinde de Leasing işlemlerinin onaylanabilmesi için gerekli belgeleri banka için sağlamak mecburiyetindesiniz. Bu evraklar kiracının sağlayacağı evraklar ve şahıs şirketini sağlayacağı evraklar olarak değişkenlik gösterir. Kiracı için gerekli evraklar:

·        Kuruluş değişiklikleri ile alakalı olarak ticaret sicil gazeteleri

·        Vergi dairesinden onay alınarak son 3 yıla ait gelir tabloları ve bilançolar

·        Son döneme ait ayrıntılı bir mizan ve ara dönemlerde geçici beyanname belgeleri

·        Son döneme ait vergi levhası fotokopisi ve plaforma fatura

·        Firmanın ve firma ortaklarının adına kayıtlı bulunan gayrimenkuller için tapu senetleri ve ruhsat fotokopileri ile güncel imza sirküleri

·        Finansal kiralama sözleşmesinin imzalanacağı tarihte maksimum 3 ay eski tarihli yetki belgesi aslı

·        Sözleşmeyi imzalayacak kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileri

·         Faaliyet konusu isteminde gereken durumlar için kapasite raporu

·        Mevcut makine araç parkına ait olan fatura ve ruhsat ile ilgili belgeler

Şahıs şirketi için belgeler:

·        Vergi dairesinden onay alınmış bilanço ve gelir tabloları

·        Son döneme ilişkin ayrıntılı mizan ve ara dönemler için geçici beyanname belgesi

·        Son döneme ilişkin vergi levhası fotokopisi

·        Alternatif finansal kiralama A.Ş. adına düzenlenerek ibraz edilmiş plaforma

·        Şahsın adına kayıtlı olan gayrimenkuller için tapu senetlerinin ve araçların ruhsat fotokopileri

·        Nüfus cüzdanı ve imza beyannamesi fotokopileri

·        Faaliyet konusu için gereken durumlarda kapasite raporu

·        Mevcut makine ve araç parkına ait fatura ve ruhsat belgeleri

Leasing Ödenmezse Ne Olur?

Leasing işlemlerinde oluşturulan ödeme planı ile her ay düzenli olarak kiracı konumundaki şahsın bu ücretleri ödemesi ile gerçekleşmektedir. Aksi takdirde 30 günlük süre zarfında kiracı konumundaki şahsın ödemesi gereken ücreti ödememesi halinde sözleşmenin feshedebilmesi söz konusu olmaktadır. Bu durumda kiracı olan kişinin malı geri vermekle mükellef olması gibi durumlar ile sonuçlanabilmektedir. Fakat sözleşme sürecine göre bu hükümler değişiklik gösterebileceği için farklı bir sözleşme ihlali gerçekleştiğinde taraflar farklı yaptırımlarla karşılaşabilmektedirler.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir