Repo ile Faiz Arasındaki Fark Nedir?

Repo ile Faiz Arasındaki Fark Nedir?
28.12.2021 15:00
Risksiz bir yatırım aracı olarak bilinen repo son yıllarda yatırımcıların en gözde finans kaynağı olarak bilinmektedir. Değeri her geçen gün artan repo diğer finans kaynakları ile karıştırılmakta ve aralarındaki fark merak edilmektedir. Kısa sürede kazanç sağlayan repo kıymetli menkullerin değerlendirilmesi için önemli bir işlemdir. Repo ile Fon arasındaki fark nedir, Bono ile arasındaki fark nedir? Repo saat kaça kadar yapılır? Bu soruları sizler için cevapladık.

Repo yatırımcıların kullandığı faize dayalı bir işlem olarak bilinmektedir ancak faiz uygulamalarından farklıdır. Faiz kısaca paranın kirası olarak ifade edilir. Yani bir miktar paranın bankaya belirli oran düzeyinde yatırılması sonucu kar edilmesidir. Faize yatırılan para ihtiyaç halinde bankadan istenilebilir ve belirli bir sözleşmeye tabi değildir. Ancak repo kısa vadede para kazandırır ve banka ile yapılan anlaşmadan önce vade bozulamaz. Ayrıca repo bir gün ile otuz gün arasını kapsayan bir kazanç kapısıdır. Bu sürelerden daha uzun ya da kısa dönemleri kapsamayan repo da küçük yatırımlarla kısa zaman içinde büyük kazançlar kazanmanız mümkündür. Faiz oranları belirlenirken enflasyon oranları göz önünde tutulurken repo hesaplamalarında bu önemli değildir. Repoda elde edilen kazanç banka ile yapılan anlaşmalara ve vade süresine göre değişim gösterir.

Repo ile Fon Arasındaki Fark Nedir?

Genel bir tanımla fon, bir kurumu finanse etmek ya da belli bir işin yürümesini sağlamak için, gerektiği zaman harcanmak üzere ayrılan para şeklinde açıklanabilir ve kişilerden toplanan paralar onlar adına çeşitli şekilde değerlendirilir. Hisse senedi, altın, kira, kıymetli maden gibi portföylerin yürütülmesi için yatırım fonları kullanılır. Repo ile arasında ki en büyük fark repo kısa vadede kazanç sağlayan faiz uygulamasına dayanan bir uygulama iken fon ihtiyaç halinde kullanılır.

Repo ile Bono Arasındaki Fark Nedir?

Bono ve repo birbirine benzer iki terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Repo kısa vadede yatırımcıların menkul kıymetler üzerinden faiz aracılığı ile kazandığı kazanç olarak ifade edilebilir. Bono kıymetli evraklar arasında yer alan popüler yatırım araçlarından biridir. Bir devlet kurumunun ya da özel şirketin, yatırımcılardan aldığı bir miktar borç karşılığında çıkardığı bir çeşit borç senedi olarak ifade edilebilir ve daha açık bir dille alınan bir miktar paranın belli bir süre geçtikten sonra ödeneceğini belirten ticari belge olarak karşımıza çıkar. Repo bir gün ya da otuz günlük bir süreyi kapsarken bono da bu günler 15 ila 360 gün arasında değişim göstermektedir.

Repo Saat Kaça Kadar Yapılır?

Repo işlemleri için bankalara gidilmesi şarttır ve bankalar aracılığıyla sözleşme imzalanması gerekir. Bu nedenle repo işlemleri için belirli bir saat dilimi vardır. Repodan yararlanmak isteyen yatırımcılar sabah saat 10 ile öğleden sonra üç saat dilimlerini kullanabilirler. Bankalar ile ön görüşme yapılarak repo hakkında önceden bilgi almak ve randevu saati oluşturmak işinizi kolaylaştıran bir durum olacaktır. Repo talepleriniz için bankalarla saat 10 ile 15 arasında görüşmeniz gerekir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir