Aktif olarak çalışma hayatları boyunca kişilerin yapmış oldukları tasarrufları emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri kadar gelir elde etmesini sağlayan ve uzun vadeli yatırımlara yönlendiren özel emeklilik sistemine bireysel emeklilik sistemi denmektedir. Kısaca BES olarak bilinen bu sisteme kişilerin katılımı gönüllü olarak yapılır ve kişilerin sosyal güvenlik sisteminden aldıkları emeklilik gelirlerine ekstra bir gelir oluşturmaktadır. Kişiler bu sayede ikinci bir emeklilik hakkı elde etmekte ve emeklilik dönemlerindeki yaşam standartlarını koruma altına alabilmektedirler. Emeklilik dönemlerinde kullanılmak üzere yaptığınız tasarruflar üzerine avantajlı ve çeşitli seçenek imkanına sahip olan bireysel emeklilik, genel olarak kişilerin seçtiği tercihler doğrultusunda fonlar tarafından yönetilmektedir.
Bireysel Emeklilik Başka Birini Devredilebilir Mi?
Bireysel emeklilikte herkes adına yaptırılabilir. Sözleşmeye katılımcı olarak katılacak kişilerin veya sisteme dahil olmak isteyen kişilerin imza atması gerekmektedir. Bu kişileri eşiniz, çocuğunuz veya ailenizdeki herhangi biri olabilir. Fakat bireysel emeklilik kişiye özel olduğu için başka bir kişiye devredilmesi mümkün olmamaktadır.
Bireysel Emeklilik İyi Bir Yatırım Aracı Mı?
Bireysel emeklilik sistemi son zamanlarda iyi bir yatırım aracı olarak görülmektedir. Bazı kurum veya kuruluşlara göre en mükemmel yatırım araçlarından biri olmak özelliğini taşıyor. Bunun nedeni olarak sistemin başladığı yıldan itibaren yatırımcılarına ortalama olarak %197 ve reel olarak %65 gibi bir kazanç sağlamasıdır. Son zamanlarda bireysel emeklilik yaptıranlar vergi avantajı ile birlikte tasarrufları sayesinde elde ettikleri geliri diğer yatırım araçlarına üzerinden sağlayamamaktadır.
Bireysel Emeklilik Neye Göre Hesaplanır?
Genel olarak hesaplaması çok merak edilmekte ve zor olduğu düşünülmektedir. Fakat bireysel emeklilik hesabı oldukça basittir. Çalışan kişilerde prim kazançların %3’ü olarak ele alınmaktadır. Çoğu zaman bu para çalışanın hesabından otomatik olarak kesilirken bu oran 2 katına çıkarılabilir veya %1 oranına indirilebilir özelliğe sahiptir. Konulan bu limit Bakanlar Kurulunun yetkisiyle olmaktadır ve en düşük kesinti 53 TL, en yüksek kesinti 340 TL olarak belirlenmiştir.
Bireysel Emeklilik İçin Nereye Başvurulur?
Kişilerin kendi geleceklerini güvence altına almak için yaptırdığı bireysel emeklilik başvurusu çoğunlukla bankalar aracılığıyla yapılmaktadır. Bankaların dışında ise fon sağlayan kurumlar bireysel emeklilik sistemi açarak kişilere yardımcı olmaktadır. Kişinin ve sevdiklerinin ihtiyaçlarına göre özel olarak tasarlanan bu sisteme herkes katılabilmektedir.
Bireysel Emeklilik Mi Birikimli Hayat Sigortası Mı?
· Bireysel emeklilik, emeklilik şirketi ile imzalanırken hayat sigortası, sigorta şirketleri ile yapılır.
· Bireysel emeklilikte sisteme dahil olmak isteyen kişiler giriş aidatı ödemek zorundayken hayat sigortasında giriş aidatı yoktur.
· 10 yıl prim ödeme emeklilik hakkı kazandırmaya yeterlidir ve iki taraf içinde geçerliyken bireysel emeklilikte 56 yaşını doldurma şartı aranmaktadır.
· Bireysel emeklilik sisteminde teminat bulunmamaktadır. Hayat sigortası vefat teminatı gibi teminat içermekte ve riske karşı koruma sağlamaktadır.
· Bireysel emeklilik sistemi uzun vadeli bir sigortalıyken, hayat sigortası kısa vadeli sonuç vermektedir.
· Bireysel emeklilikte kişi borç alma hakkına sahip değilken, hayat sigortasında kişi yapmış olduğu birikimden borç alabilir.
· Bireysel emeklilikte katılımcı isteği takdirde prim ödemeye ara verebilirken, hayat sigortasında primler düzenli ödenmek zorundadır ve ödenmediği takdirde feshedilir.
· Bireysel emeklilikte devir yapılamazken, hayat sigortasında hak ve borçlar devredilebilir.
Bireysel Emeklilik İptal Olur Mu?
Bireysel emeklilik sistemi kişilerin isteklerine göre iptal edilebilir özelliktedir. Banka veya sigorta şirketleri aracılığıyla iptal işlemleri gerçekleştirilebilir. Bireysel emeklilik için başvurulan banka veya sigorta şirketi ile irtibata geçilerek bireysel emeklilik sigortaları iptal edilebilmektedir.
Bireysel Emeklilik Ödenmezse Ne Olur?
Sistem yapılan kesinti miktarı için herhangi bir üst sınır bulunmamaktadır. Yapılan kesintiler sistemin bünyesine aktarılmaktadır. Zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine dahil olan bir kişi primleri ödemediği takdirde kazancından otomatik olarak kesinti yapılmaktadır. 3 sene içerisinde sistemden cayma hakkını kullanan kişilerden ise devlet katkı payı geri alınmaktadır.
Bireysel Emeklilik Para İadesi Kaç Günde Yapılıyor?
Sisteme katılacak olan kişi 10 yıl boyunca prim ödemiş fakat emekliliğini hak etmediyse gelir vergisi kanununa göre birikimlerinin tamamı üzerinden %10’luk bir kesinti yapılmaktadır. Bireysel emeklilik sistemi iptal veya fesh edilirse para iadesi yapılmaktadır. Para iadesinin yapılması genel olarak ortalama 15 gün içerisinde gerçekleştirilse de işlemlerin toplamı 19-20 günlük bir süreç gerektirmektedir.