Peygamberlerin Sıfatları Nelerdir?

Peygamberlerin Sıfatları Nelerdir?
03.06.2022 11:52
İslam peygamberleri, Allah’ın dini emir ve hükümlerini insanlara yaymak ile görevlendirilen kişilerdir. Bu sebeple peygamberlerin kendilerine özel farklı sıfatları ve mucizeleri bulunmaktadır.

Peygamberlere verilen sıfatlar aynı zamanda kendilerinde bulunan belli başlı özellikleri temsil etmektedir. Kuran-ı Kerim içerisinde peygamberle ilgili çok sayıda kavram bulunmaktadır. Bu sebeple, peygamberler ile ilgili kullanılan sıfatların anlamlarının doğru bilinmesi gerekir. İslamiyet’e göre peygamberlere ithafen 5 sıfat bulunmaktadır. Bu sıfatlar; emanet, sıdk, fetanet, ismet ve tebliğ olarak sıralanır.

Peygamberlerin Özellikleri Nelerdir?

Peygamberlerin özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz;

Sıdk: Sıdk, doğruluk demektir. Peygamberler oldukça doğru insanlardır. Oldu dedikleri mutlaka olmuştur, olacak dedikleri zamanı gelince kesinlikle olacaktır.

Emanet: Emanet, güvenilir olmak demektir. Peygamberler her zaman güvenilir kişilerdir, emanete asla hıyanet etmezler. Fetanet: Fetanet, akıllı ve uyanık olmak demektir.

Peygamberler uyanık, akıllı ve yüksek zekaya sahip kişilerdir. İsmet: İsmet, günah işlememek demektir.

Peygamberler açık ya da gizli hiçbir şekilde günah işlemezler. İnsan olmaları sebebi ile günah derecesinde olmayan birkaç ufak hatalarda bulunabilirler. Ancak onların bu hataları, yüce Allah’ın kendilerini uyarması ile derhal düzeltilir. Peygamberlerin bu tür küçük hatalarına “zelle” denilmektedir. Tebliğ: Tebliğ, bildirmek demektir. Peygamber Allah’tan aldıkları dini hükümleri değişiklik yapmadan insanlara bildirmişlerdir.

Peygamberlerin İsimleri Nelerdir?

Adem’in soyundan geldiğine inanılan bu beş peygamber için “Adem oğlunun en seçkini beş kişidir, Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed’dir” denilir.

Peygamberler Akraba Mı?

Esas olarak tüm insanların aynı anne babadan yani Hz. Adem ile Hz. Havva’dan türediğine inanıldığı için bütün Peygamberlerin de aynı anne babadan geldiğine inanılmaktadır.

Peygamberler Arası Kaç Yıl?

Adem ile Nuh arasında 1242, Nuh ile İbrahim arasında 1240, İbrahim ile Musa arasında 900, Musa ile Davut arasında 500, Davut ile İsa arasında 1200, İsa ile Muhammed arasında ise 620 yıl gibi bir süre olduğu söylenmektedir.

Peygamberler Birbirinden Üstün Müdür?

Alim kişiler, başta Peygamberimiz olmak üzere, İbrahim, Nuh, İsa ve Musa’nın en üstün peygamberler olduklarını söylemektedir.

Peygamberler Cehenneme Girecek Mi?

Peygamberler direkt cennete gitmektedir. Bunun yanı sıra sevapları günahlarından daha fazla olan mümin kişilerde direkt cennete gidecektir.

Peygamberler Meleklerden Üsttün Müdür?

Rahmet meleklerine, Rühaniyan denmektedir. Bunların hepsi meleklerin üstündedir. Bu melekler, Peygamberlerden başka bütün insanlardan daha üstündürler.

Peygamberlerin Görevleri Nelerdir?

Peygamberlerin en önemli görevlerinden biri Allah’tan almış oldukları emirleri insanlara ulaştırmaktır. İnsanlara emirleri ulaştıran peygamberler bu şekilde insanların doğru yola yönelmesini sağlar. Bir diğer görev ise insanları dine davet etmektir. Bu şekilde insanlara doğru yolu göstermeyi görev edinmiş olurlar. Peygamberler dini yayarken zorlamada bulunmazlar. Dini temsil etmekte görevleri arasındadır. Din hakkında her türlü bilgilendirmeyi yaparlar. İnsanların din hakkında sorduğu bütün soruları cevaplamak ile mükelleftirler. Bu sebeple dinlerin temsilcisi olarak bilinirler. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir