Dua Etmek Ne Demektir?

Dua Etmek Ne Demektir?
06.09.2021 17:30
Dua etmek pek çok manaya gelebilmektedir. Bizler de dua ederken akla başka şeyler gelmesi, dua bir ibadet midir?, dua doğru yazılışı?, dinlere göre dua etme şekilleri, kuran’a göre dua nasıl olmalı?, dua ile kader değişir mi?, dua arapça mı okunmalı?, abdestsiz dua olur mu?, dua sadece sıkıntılı anlarımızda mı yapılmalı? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık.

Dua etmek pek çok manaya gelebilmektedir. İstemek, seslenmek, yardım talep etmek, çağırmak, küçükten büyüğe aşağıdan yukarıya vaki olan talep kullanılmaktadır. Duanın ana hedefi insanın Allah’a halini sunması ve arzetmesi olarak bilinir ve kul ile Allah arasındaki diyalog anlamı taşımaktadır. İnsanın kendi ihtiyaç ve eksiklerinin telafisini, diğer bakımdan mükemmele ulaşmasını hedefleyen bir vasıtadır. Diğer bir deyişle sonlu, sınırlı ve aciz olan varlığın sonsuz ve sınırsız kudret sahibiyle kurduğu köprü olarak nitelendirilebilmektedir. Kulluğun bir parçası olan dua ibadetlerinde en kısası, kolayı ve özüdür.

Dua Ederken Akla Başka Şeyler Gelmesi

İbadet esnasında akla başka şeylerin veya kötü düşüncülerin gelmesi şeytanın vesvesesi olarak nitelendirilmektedir. Bir Müslümanın ibadet esnasında kafasının karışması şeytanın oyunu olarak görülür. Şeytan, Müslüman kişilerin ibadetleri esnasında huzursuzluk yaratarak kişinin imanından uzaklaşması için vesvese verir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yani ibadet esnasında veya Kuran okunurken akla kötü ve başka düşüncelerin gelmesi esnasında ibadete odaklanılmalı ve vesveselere aldırış edilmeden ibadete devam edilmelidir.

Dua Bir İbadet Midir?

İslamiyette dua Allah’a yalvararak muradını istemek olarak bilinmektedir. Bu sebeple namaza dua edilmektedir. İbadet sadece İslam’ın beş şartı ile sınırlandırılmamış, Allah’ın sevdiği ve razı olduğu her türlü davranış ve söz ibadet hükmünde sayılmaktadır. Güzel ahlaklı olmak, ilim öğrenmek, hastalığa ve musibetlere sabretmek gibi vazifelere ibadet denmektedir. Bu vazifelerin içinde en önemlisi olarak dua bir ibadettir.

Dua Doğru Yazılışı Nedir?

Dua kelimesi genellikle duğa, duva şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dua şeklinde olmalıdır.

Dinlere Göre Dua Etme Şekilleri Nelerdir?

Üç semavi din olarak bilinen Musevilik, Hristiyanlık ve İslamiyet kendi içlerinde benzeşen ve ayrıyeten diğer tek tanrılı dinlerden bazı durumlarda farklı olarak dua kavramlarına ve anlayışlarına sahiptir. Dinlerdeki dua anlayışı şu şekilde özetlenebilir;

·        İslamiyet: İslamiyette dua bir ibadet şeklidir. Genellikle bir kimsenin kendisi veya başkası hakkında bir arzuya ve dileğe kavuşması için Allah’a yalvarması olarak tanımlanır. Duanın önemi ve mahiyeti Kuran’da ve hadislerde belirtilmiştir. Duanın kabuluyitini arttıran olaylara ise şunlar örnek verilebilir; İstiğfar ederek manen huzur bulmak, mübarek yerlerde dua etmek, özellikle Cuma günü dua etmek, üç aylarda, mübarek gecelerde ve hususen Kadir gecesinde dua etmek

·        Musevilik: Diğer dinlerde olduğu gibi Musevilikte edilen dualar Tanrı ile iletişim kurma, ona yakarma, istekte bulunma ve şükretme amacıyla yapılmaktadır.

·        Hristiyanlık: İncil’de dua ile ilgili iki önemli nokta bulunmaktadır. Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz; İnsan dua ederken Tanrı’ya ‘Baba’ diyerek hitap edebilir ve duanın geçerli olabilmesi için ettiği duayı Mesih İsa’nın adıyla yapmış olmalıdır. İncil’e göre İsa, Tanrı ile insan arasındaki iletişimin anahtarıdır. Kişi İsa’nın sağladığı kurtuluşa güvenerek Tanrı’ya samimi şekilde yaklaşma hakkı kazanmaktadır.

·        Vika: Vika dininde dualar meditasyon ve ritüeller ile yapılabilmektedir. Tanrı ve Tanrıçayla iletişim biçimi olarak görülen dua, kişinin kendisi veya başkasının güvenliği için, şifa için veya bir ölü için yapılabilmektedir.

·        Ekankar: Ekandar dininde dua Hu ismi adı verilen ve şarkı içeren şekilde yapılmaktadır. Bu dua gözler kapalıyken, yüksek sesle veya sessiz bir şekilde söylenebilir.

Kuran’a Göre Dua Nasıl Olmalı?

Dua ibadeti Kuran’da öğretilen şekilde edep ve saygı çerçevesinde yapılmalıdır. İstek, rica ve yakarışlar Allah’a sunulurken, kimin ile irtibatta olduğu unutulmamalı saygı ve edepten ödün vermeyen bir tavır takınılmalıdır. Yapılan dualar samimi ve içten bir şekilde yapılmalı ve aceleye getirilmemelidir. Dua ederken cimrilik yapılmamalı; kendimiz, yakınlarımız ve tüm insanlar için dua edip güzel ve hayırlı taleplerde bulunmak gereklidir.

Dua ile Kader Değişir Mi?

Dua takdirin bir parçası olarak görülür. Allah ilmi sayesinde kulun yapacağı duayı bilir ve kaderini ona göre şekillendirmektedir. Bu nedenle dua diğerler sebep için bir sebeptir. Yani dua sonucunda bir değişikliğin olması Allah’ın dileğiyse hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.

Dua Arapça Mı Okunmalı?

Namazda okunan ayet ve sureler mutlaka Arapça okunmalıdır. Başka bir dilde okunması namaza mani olan durumlar arasına girmektedir. Namaz dışında yapılan diğer dualar ise Türkçe yapılabilir. Dua hangi dilde yapılırsa yapılsın elbette kabul edilir. Duayı Arapça yapmak bu sebeple şart değildir.

Abdestsiz Dua Olur Mu?

Namaz kılmak gibi zorunluluk durumları haricinde yani teşbih çekerken veya dua ederken abdestli olmak zorunlu bir durum değildir. Daha doğru ve faziletli bir ibadet gerçekleştirmek ve edebe uygun davranmak isteyen kişiler abdest alarak bu tür ibadetleri gerçekleştirebilmektedir. Abdestli olunmadığı vakitlerde tesbih çekilmez düşüncesi bu sebeple yanlıştır.

Dua Sadece Sıkıntılı Anlarımızda Mı Yapılmalı?

Dua ibadetlerin özü ve kulluğun bir parçası olarak görülmektedir. Bu sebeple sürekli yapılması gereken ibadetler arasında yer alır. Fakat genel olarak çoğu insan duayı zor ve sıkıntılı anlarında hatırlar ve namaz sonrasında yapmaktadır. Uzmanlara göre kişi acizliğini şuuruna kabul ettirerek hem zorlukta hem de rahatlık anlarında Allah’tan yardım istemeli ve şükretmelidir. Bu sebeple Müslüman kişi her gün devamlı olarak dua etmelidir ve yapacağı dualar zor ve kolay zamanlara göre ayrılmamalıdır.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir