Paramotor Özellikleri Nelerdir?

Paramotor Özellikleri Nelerdir?
09.11.2021 19:30
Paramotor tehlikeli mi? Paramotor için ehliyet gerekli mi? Paramotor ne kadar gider? Paramotor ile ilgili merak edilen sorulara sizler için cevap verdik.

Son zamanlarda artan turistik faaliyetlerle birlikte değişik hobi ve macera alanları yaratılmıştır. Paramotorda birçok hobi severin ve tatiline keyif katmak isteyenlerin gözdesi olmuş durumundadır. Paramotor, motorlu yamaç paraşütüdür. Tekli ve ikili kullanımı mevcuttur. Kullanmayı bilmeyen ama denemek için can atan kişiler için eğitmenlerle bu deneyimi yaşamaları oldukça kolaydır. Paramotor oldukça eğlenceli ve heyecan verici bir aktivedir. Dünyadaki en basit ve en güvenilir hava araçları arasında yer almaktadır. Taşınması ve kurulması oldukça kolaydır. Satın alabileceğiniz gibi uygun şartları sağladığınızda kendinizde üretebileceğiniz bir araçtır. Motor, paraşüt, harness (uçuş koltuğu),yedek paraşüt, kulaklık ve kask paramotor malzemeleridir. İlk defa 1980 yılında İngiltere'de kullanılan paramotor 2006 yılında seri üretime geçerek günümüz macera tutkunlarının vazgeçilmezi olmuş durumundadır. Düz bir alanda oldukça basit bir şekilde kalkış yapabilir ve tekrar başlangıç noktasına inebilirsiniz. 5 kilometrenin üzerine kadar yükselme kapasitesine sahip olsa da önerilen aralık 100-200 metredir. Daha fazla yükselmek güvensiz durumlar ortaya koymaktadır. Hız kapasitesi 25km-75km arasında değişim göstermektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden alınan gerekli izinli kapsamında istediğiniz bölgede uçuş yapabilirsiniz. Rüzgarın şiddetli olduğu gün ve zamanlarda paramotor kullanımı önerilmez. Ortalama 10 gün süren eğitimler ile paramotor kullanmanız oldukça basittir.

Paramotor Tehlikeli Mi?

Hava araçları insanlara her zaman tehlikeli gelmiştir. Sanırım bunun nedeni yükseklerde uçuyor olmak. Fakat paramotor dünyada tehlikesi hiç yok denecek kadar bir yapıya sahip olan hava aracı olarak gösterilmektedir. Elbette kurallara uyduğunuz takdirde. Çünkü normal yamaç paraşütü gibi yüksek alanlara ihtiyacınız yoktur. Düz ve açıklık alanlarda kolaylıkla kalkış yapabilirsiniz. Ayrıca yamaç paraşütü kusursuz ve planlı bir şekilde yapılmalı. Ama paramotor da bir hata sezdiğinizde istediğiniz zaman inme özelliğine sahipsiniz.

Paramotor İçin Ehliyet Gerekli Mi?

Paramotor kullanımı için herhangi bir lisansa ihtiyacınız bulunmamaktadır. Daha doğru bir açıklama ile ülkemizde paramotor kullanımı için ehliyet kuruluşları bulunmamaktadır. Pilot lisansı verilmezken sporcu lisansı Türk Hava Kurumu tarafından verilmektedir. İlgili eğitim kuruluşlarına yapacağınız başvuru neticesinde 10 aktif gün eğitim almanız yeterlidir. Eğitim almadan kullanmanız tavsiye edilmez. Bu 10 günlük eğitim sizlerin kabiliyetine göre değişim gösterebilir. 4 kişilik gruplar halinde verilen eğitimlerde paramotorun tüm özellikler teorik ve uygulamalı olarak anlatılmaktadır. Eğitim alanları için boş araziler kullanılmaktadır. Ülkemizde Kilyos sahili Karadeniz sahil şeritleri eğitim açısında önemli yerler arasında yer almaktadır.

Paramotor Ne Kadar Gider?

Paramotor oldukça hafif bir hava aracıdır. Küçük bir motora sahip olması bunun en büyük nedenidir. Hız değeri 25-75 km arasındadır. 150 metre civarında yapılan uçuşlar her zaman daha güvenli olmuştur. Tükettiği yakıt saatte 3 litreyi bulmaktadır. Dolu bir depo ile 100-150 kilometre arası bir yol alabilirsiniz. Bu mesafe paramotorun büyüklüğüne göre değişim gösterir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir