Öğretmen Atamaları Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Öğretmen Atamaları Hakkında Merak Edilen Bilgiler
04.12.2021 17:30
Öğretmenlik okuyanların tek hayali atanmak olurken, kimi öğretmen atamaları yıllarca sürebilmektedir. Zaman zaman gündem olan konu hakkında birçok bilgi bulunurken, yazımızda bu süreçle ilgili bilgiler yer almaktadır. Yazımızı okuduktan sonra öğretmen atamaları ile ilgili konuda, bilgi sahibi olabilirsiniz. Öğretmen atamaları kaç yılda bir yapılır, neye göre yapılıyor, hangi KPSS puanı gerekiyor, hangi sınavlara girilir, öğretmen atamaları azalacak mı? Hangi aylarda olur, öğretmen atama olduktan sonra ne yapılır sorularını sizler için yanıtladık.

Değişik branşlarda öğretmenli okuyanlar, formasyon aldıktan sonra öğretmenliğe hazır bir konuma gelmektedir. Daha sonra KPSS ve alan sınavlarına giren öğretmenler, atamalarını heyecanla beklemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihtiyaç dahilinde bir sıra ile atanan öğretmenlerden bazıları, bu atamayı yıllarca beklemek zorunda kalabiliyor. Yılarca bekleyen öğretmenler ara ara seslerini duyurmak adına, çeşitli platformlarda çağrı yapmaktadır. KPSS sınavına giren öğretmenler adayları Milli Eğitim Bakanlığı sitesi üzerinden atanmak için başvuru yapmak zorundadır. Yılın belirli zamanlarında yapılan atamalarda, sevinç gözyaşları ve hüzün gözyaşları akabilmektedir. Çok zaman bekleyen öğretmenler, atamalar yapılana kadar son dönemde sözleşmeli öğretmen olarak çalışabilmektedir. Genelde ilk defa öğretmenlik yapacaklar, şark hizmeti için belirli şehirlere atanmaktadır.

Öğretmen Atamaları Kaç Yılda Bir Yapılır?

Özel bir sebep yok ise genelde öğretmen atamaları, her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan atamalar, binlerce öğretmenin kadro hayalini canlandırmaktadır. Öğretmenlerin atama işlemine katılabilmesi için KPSS sınavına katılması gerekiyorken, aynı zamanda bakanlığın sitesine başvuru işlemini yapması gerekiyor. Bakanlık başvuran kişilere göre, açtığı kadroları bu öğretmenler ile doldurmaktadır.

Öğretmen Atamaları Neye Göre Yapılıyor?

Bu atamalardan önce ilgili bölümlerde mezun olmak ve formasyonun alınmış olması gerekiyorken, daha sonra KPSS’ye giriliyor. Öğretmen adayları bundan sonra, bakanlığın sitesinden atama zamanı başvuru yapmak zorundadır. Bakanlık bu atamaları ihtiyaca göre yaparken, bunun için bir kontenjan belirliyor. Daha sonra en yüksek puandan başlanıp, açılan kontenjan dâhilinde aşağı doğru atama işlemi devam eder.

Öğretmen Atamaları İçin Hangi KPSS Puanı Gerekiyor?

Herhangi bir devlet memurluğu için KPSS olarak bilinen sınava girmek ile mümkün olurken, burada alınan puanlardan sonra, bu hayale kavuşulabilir. Öğretmenlik atamalarına bir adayın katılabilmesi için yine bu sınava girmesi gerekirken, bu alan sınavı olarak bilinen ÖABT olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sınava katılan öğretmenlerin P10 ve P121 puan türlerinin olması halinde, bakanlıkça açılan atamalara başvurma hakkı bulunmaktadır.

Öğretmen Atamaları İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Öğretmen adayları, atamalara başvurmak için belirli sınavlara girmek zorundadır. Buna göre öncelikle KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarına girmesi gerekiyor. Sınavdan sonra adaylar, Eğitim Bilimleri sınavlarına da girip, buradan iyi puanlar alması gerekiyor. Son olarak Öğretmenli Alan Bilgisi Testi sınavlarına girmek zorunludur. Bu sınav ÖABT olarak da bilinirken, bu sınavların sonuçlarından sonra öğretmen adayları, atama başvurusu yapabilmektedir.

Öğretmen Atamaları Azalacak Mı?

Son zamanlarda yapılan açıklamalar ve genelgeler doğrultusunda devlet memuru alımı, düzenlenmeye tabi olmuştur. Buda öğretmenlerin ataması ile ilgili bir azalmanın, söz konusu olabileceği olarak yorumlanmıştır. Mili Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı da bu konuda, gittikçe bu alandaki atamaların azalacağı bilgisini daha önce paylaşmıştı. Hal böyle olunca, birçok atanmayı bekleyen öğretmen tedirgin olmuştur.

Öğretmen Atamaları Hangi Aylarda Olur?

Duruma göre her yıl yapılan atamalar, iki defa yapılır. Belirlenen kontenjanlara göre öğretmen atamaları yapılırken, ilk atama ocak ayında yapılır. Yıl içinde ki ikinci atama ise yazın ve ağustos ayı itibari ile yapılır. Atamalar yapıldıktan sonra, ilk alımlar şubat ve eylül aylarında olmaktadır. Bakanlığın sitesinde duyurulan atama işlemi için site üzerinden adayların başvuru yapması gerekmektedir. Atama işlemi puana göre yukardan aşağı doğru yapılmakta olup, öğretmenler kadroya alınır.

Öğretmen Atama Olduktan Sonra Ne Yapılır?

İlgili bölümlerden mezun olan adaylar, öğretmenlik için formasyon alırlar. Daha sonra gerekli sınavlara girilip, atama konusuna hazır hale gelinir. Atama işlemi yapılacağı zamanlarda, adayların internet üzerinden başvuru yapması gerekecek. Atanan öğretmenler göreve başlamadan önce gerekli belgeleri hazırlayıp, teslim etmekle yükümlüdür. Bu işlemler bittikten sonra, kişiler görev alacağı okullara gidip, göreve başlayabilmektedir. 


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir