KPSS Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

KPSS Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
14.10.2021 16:30
Sınavlar hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkarken, bazıları kariyerimiz bazıları ise eğitim hayatımız üstünde önemli bir role sahiptir. KPSS sınavında hangi sorular sorulur ve KPSS sınavında kaç puan almak gerekir? Tüm bu soruları sizler için cevapladık.

Ülkemizde de pek çok sınav bulunurken, bu sınavlara hazırlanmak ve istediğimiz sonuçları almak için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. İyi bir hazırlık sonucunda girdiğimiz sınavlarda bazen sevindirici bazen de üzücü sonuçlar alınabilmektedir. İşte ülkemizde ki sınavlardan biri olan KPSS sınavı, bu sınavlardan sadece bir tanesidir. Açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı olan sınav KPSS kısaltması ile bilinmekte olup, her sene birçok insan tarafından denenmektedir. KPSS temelde iki grupta olurken, bunlar A ve B grubu olarak ikiye ayrılmakta olup, her sene düzenlenmektedir. Bir yıl A, bir yıl B sınavı olarak, her sene düzenlenen bu sınav, adından da anlaşılacağı üzere, kamuya personel almak için yapılır. Bu yüzden devlet bünyesinde çalışmak isteyen bireyler, bu sınavlardan iyi puan almak ister.

Gelelim bu sınava nasıl çalışmak gerektiğine, iyi bir çalışma size 8 ay gibi bir sürede bu sınavdan iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. 130 dakika süren sınav, tam 120 sorudan oluşurken, zaman iyi kullanılmalıdır. İlk yapmanız gereken bir dershaneye yazılmak olurken, bunun yanında sizin de bir takım çalışmalar yapmanız gerek. Kendinize bir çalışma ortamı hazırlayın, nerede ders çalışacaksanız oraya bir masa bir de sandalye koyun. Bunu hallettikten sonra birçok soru bankası ve deneme alıp, hazırlığınızı yapın. Günde en az 4 saatinizi ders çalışmaya ayırın, daha fazlası size avantaj sağlamaktadır. Bir gün kendinizi tatil verip, bu gün kafanızı dağıtın. İnternet ve çeşitli platformlarda videolu konu anlatımlarından yardım alıp, çözebildiğiniz kadar soru çözün. Sadece soru çözmek bile size çok şey katacaktır. Şimdi başa dönelim daha sınava çok varsa, ilk önce konuları bitirin. Bunun için 3 ayınızı ayırıp, bu süre içinde konuları bitirmeye çalışın. Bu arada konu çalışırken her konudan sonra testini çözüp, pekiştirmeye çalışın. Bu işlemden sonra çözebildiğiniz kadar farklı kaynaklar olmak üzere soru çözüp, hangi sorulardan yanlış yapıyorsanız o konuyu çalışın. Bir süre sonra yanlışlarınız oldukça azalmış olacak, son bir aya girdiğinizde ise sessiz bir yerde, sınava giriyormuş gibi 130 dakika tutup deneme çözün. Artık son 3 ya da 4 gün kaldığı zaman hiç çalışmayın, çünkü kafanız karışabilir.

KPSS Sınavında Hangi Sorular Sorulur?

Bu sınava girmeden önce hangi derslerden sorular soruluyor bilmeniz gerekirken, bu dersler Türkçe, matematik, tarih, coğrafya ve vatandaşlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında soru sayısı olarak Türkçe 30, matematik 30, Tarih 27, coğrafya 18 ve vatandaşlıkta 15 olarak bilinmektedir. İşte gördüğünüz gibi 120 soruluk yarısını Türkçe ve matematik oluştururken, tarihte de hayli soru yer almaktadır. O yüzden önce bu 3 dersi halletmek iyi olabilmektedir. Örneğin Türkçe dersinde 30 sorudan 4’ü sözel mantık olup, 8 dil anlatım ve 18 soruda paragraf olarak karşımıza çıkar. Tarihte duruma göre 1 ya da 2 soru ilk Türk devletlerinden gelirken, 4 soru Türk İslam devletlerinden, 8 ya da 9 soru Osmanlı Devleti’nde, yine 9 soru kadar Atatürk dönemi ve çağdaş Türk ve dünya tarihide 3 soru olarak karşımıza çıkar. Bu soru dağılımı sınava göre dağılım gösterebilmektedir. Vatandaşlık ise 9 soru genel kavramlar ve 6 soru ise güncel gelmektedir. Coğrafyada ise 18 sorunun ulaşım, turizm ve sanayi konularından 1’er soru sorulurken. Madenler ve enerji kaynakları 3 soru, Türkiye coğrafi konumu 2 soru, iklim ve bitki örtüsü 3 soru, yer şekilleri ve su kaynakları 3, beşeri coğrafya, 3 ve tarım konusu 1 soru olarak karşımıza çıkarken zaman zaman ufak sürprizler gerçekleşebilmektedir. Matematikte ise 30 sorudan genelde 3 soru temel kavramlardan çıkarken, rasyonel sayılardan 2 soru gelmektedir. Basit eşitsizliklerden 1 ve mutlak değerden 1 soru gelmektedir. Sayısal mantıktan 6 soru gelirken, olasılık 1, işlem 1, bağıntı ve fonksiyondan 1 soru gelmektedir. Faiz problemleri 2 soru, hareket problemi 1 ve yaş problemlerinden yine 1 soru gelir. Sayı problemlerinden 1, denklemlerden 1, çarpanlara ayırma 1 ve köklü sayılardan yine 1 soru gelmektedir. Üslü sayılardan 2 soru gelmekte olup, KPSS sınavından çıkan sorular bu şekilde karşımıza çıkmaktadır.

KPSS Sınavında Kaç Puan Almak Gerekir?

Bu sınavda alabildiğiniz en yüksek puanı almak, istediğiniz işe sizi yaklaştırırken, kamu kuruluşları pozisyona göre 60 puanla alımlar yapabilmektedir. Yani bazı pozisyonlara başvurmak adına en az 60 puan almak gerekmektedir. Tüm kamu kuruluşlarına başvurabilmek için ise en az 70 puan baraj olarak kabul edilirken, her yere başvurabilmek için 70 puanı almanız gerekir. Daha üst puanlar size yarar sağlarken, kişilerin en azından 70 puanı alması birçok başvuru hakkı doğurmaktadır. Bu yüzden birçok kişi hedefini en az 70 puana göre hesaplamaktadır.


Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir