Ülkemizde son yıllarda devlet memuru olmak oldukça gözde mesleklerden olmakla beraber, geniş özlük haklara sahip olması ile çoğu kişinin hayali durumuna gelmiştir. Devlet memurluğu için KPSS sınavlarına katılım yoğun şekilde devam etmektedir. Özellikle kapanma dönemlerinden sonra özel sektörde sıkıntılar oluşması, devlet memurluğunu daha cazip hale getirdi. Devlet memuru olabilmek için bazı şartları barındırmak gerekir; T.C vatandaşı olmak, 18 ila 35 yaş aralığında olmak, kamu haklarında mahrum olmamak, hüküm giymemiş veya yargılanmamış olmak, en az lise, ön lisans ya da lisans mezunu olmak bu şartların başında gelir. Bunları halleden bireyler, düzenlenen KPSS sınavına girerek, gereken puanı almak ve istenen şartları karşılaması ile devlet memuru olabilir.
Devlet Memuru Dereceleri Ne?
Bunlar kanun ile belirlenmiş ve yükselme dereceleri olup, memurlara tanınan bir haktır. Bu dereceler şöyledir: ilkokul mezunu memurlar 15. Derece ve 1. Kademe ile başlayıp, en fazla 7. Derece kadar yükselirler. Ortaokul mezunları 14. Derece ve 2. Kademe ile başlayıp en fazla 5. Dereceye kadar yükselirler. Lise mezunları 13. Derece ve 3. Kademe ile başlayıp, en fazla 3. Dereceye yükselirler. 2 yıllık üniversite mezunları 10. Derece ve 2. Kademe ile başlayıp, 1. Dereceye kadar yükselebilirler. 4 yıllık üniversite mezunları9. Derece ve 1 kademeden başlayıp, 1. Dereceye kadar yükselirler. 6 yıllık üniversite mezunları ise 9. Derece ve 2. Kademe ile başlayıp, 1 dereceye kadar yükselebilirler.
Devlet Memuru Olmak İçin Hangi KPSS Puan Türü Gerek?
Her memuriyet ayrı KPSS türü puanından alım yapabilmekte olup, genel devlet memuru alımları ise, özellikle B KPSS’den olur. Bu KPSS sınavına giren adaylar KPSS 3 puan türünü yüksek getirdiği zaman, devlet memurluğuna başvurabilmektedir. Bu sınavda genel kültür ve genel yetenek adı altında sorular sorulan adaylar 2 saat 30 dakikada bu soruları cevaplamalıdırlar.
Devlet Memuru Olmak İçin Şartlar Nelerdir?
Devlet memuru olmadan ya da başvurmadan önce bazı şartların yerine gelmesi gerek, bu şartlar; öncelikle T.C vatandaşı olunması, en az 18 yaşında olunması, en az lise mezunu olunması, askerlik ile ilişiği olunmaması, akıl sağlığının yerinde olunması, hüküm yememiş ve yargılanmamış olunması gibi şartları sağlamak yeterli olacaktır.
Devlet Memuru Olmak İçin Askerlik Şart Mı?
Eskiden devlet memuru olmak için askerlik yapmış olmak kesin şartlardan olmakla beraber, yeni düzenlemeler ile bu ibare değişmiştir. Yeni düzenlemeler ile askerli yapma şartı, askerlik ile ilişkisi olmamasına dönmüştür. Buda askerlik yapılmammışsa dahi memur olabilmenin yolunu açmaktadır.
Devlet Memuru Olmak İçin KPSs'den Kaç Puan Alınmalı?
Devlet memurluğu için düzenlenen sınavlara KPSS yani Kamu Personeli Seçme Sınavı denilmekle beraber, adaylar buradan aldıkları notlarla devlet dairelerine iş başvurusu yapar. Kabul gören adaylar, hayatlarına devlet memuru olarak devam ederler. Bu sınavdan sonra bu işlere başvuru yapabilmek için, en az 60 puan almak gerekir. Bunun altında kalan adaylar başvuru yapamazlar.
Devlet Memuru Olmak İçin Sağlık Raporu Gerekli Mi?
Bütün şartları tamamladıktan sonra sınava girip, bunu da kazanan adaylar kurumlara, devlet memuru olmak için başvururlar. Kurumlar uygun gördüğü adayları göreve başlatır ve bundan önce kayıt için belgeler istenir, bu belgelerin içinde sağlık raporu genelde istenir.