Dünya tamamen dijital bir hak alırken, internet kullanımı ile beraber, birçok işimizi elektronik ortamında sağlayabiliyoruz. Bu zaman ve pratiklik konusunda vatandaşlara büyük kolaylık sağlamakta olup, pek çok evrakın çıkmasını sağlar. Son dönemlerde büyük bir yenilik olarak karşımıza mobil imzalar çıkmakta olup, elektronik ortamlarda kişi bu imza ile birçok evrak hazırlayabilmektedir. Bu imzalar GSM SIM kartlarının takılı olduğu telefonlarda kullanılabilirken, bu imzalar Telekom şirketleri üzerinde alınabilmektedir. GSM şirketleri bu imzaların kullanımında belli bir ücretlendirme yaparken, e-Devlet sistemi üzerinde kullandığınız imzalar için bu söz konusu olmamaktadır. Bu ücretleri öğrenmek için kurumların, internet adreslerinde bilgiler mevcuttur. İki şekilde karşımıza çıkan imza şekli, elektronik ve mobil imzalar olarak karşımıza çıkar. Mobil elektronik imzalar, GSM operatörleri tarafından sağlanmakta olup, elektronik imzalar ise bunu kapsamaklar beraber, bu alanda güvenli imza kullanımını sağlar. Mobil imzalar, elektronik ortamlarda işlemlerin yürümesi için sisteme kayıtlı olan imzalar olarak karşımıza çıkar.
Mobil İmza İle Nasıl Giriş Yapılır?
Özellikle e-Devlet gibi yerlere bu imzalar ile girilebilirken, bunun için yapmanız gerekenler, giriş sayfasında ki mobil imzayı seçmeniz gerekir. Daha sonra ki adımlarda ise TC numaranız ve imzanızın bulunduğu telefon numaranızı girin. Karşınıza GSM operatörleri gelecek, hangisini kullanıyorsanız seçip, gönderi tıklayıp devam edin. Bundan sonra telefonunuza imza metni gelecek olup, bu metin ekrandaki metin ile aynı ise telefonunuzda imzalayın. Son olarak işleme devam seçeneğini tıklayıp, güvenli giriş yapabilirsiniz.
Mobil İmza İle Neler Yapılır?
Bu imzalar ile birçok işlem ve belge hazırlanabilirken, kişisel evraklar ya da sözleşmeler yapılabilmektedir. Bunun yanında e-Devlet üzerinde alınacak ve imza gerektiren her belge içinde bu imza türü kullanabilmek mümkündür. Bunun yanında e-Belediye, sosyal güvenlik uygulamaları, e-Ticaret, internet bankacılığı ve tüm finansla ilgili bireysel işlemler de bu imza kullanılır. Buralarda birçok belgede oluşturulur.
Mobil İmza Islak İmza Yerine Geçer Mi?
Bu imzalar, gerçek hayatta ki ıslak imzalarının yerine alabilirken, bu kanunla da belirlenmiştir. Bu imzalar elektronik ortamlarda kullanılırken, elle atılan imzalara eşdeğer olarak kabul görülmektedir. Güvenli bir şekilde oluşturulan bu imzalar, senet hükmünde olup, bu yönde kabul edilir. Bunun yanında aksi ispatlanana kadar, bu imzalı belgeler, kesin delil görevi görür. Bu yüzden yaptığınız işlemlerde bu imzalı kullanırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle elektronik ortamlarda, birçok dolandırıcılık olduğu için imzalarınızı kullanırken, daha dikkatli davranmanız gerekebilir.
Mobil İmza Hangi Telefonlarda Kullanılır?
Bu konuda hemen hemen her telefonda, bu imzalar kullanılabilmekte olup, sadece bazı telefonlarda bu işlem gerçekleşemeyebilir. Buna göre Samsung i750, Nokia 6110, Nokia 5110, Motorola MPX220, Panasonic GD90 ve Erricson P800, P900 gibi marka ve modelli cep telefonlarda bu sistem çalışmamaktadır. Diğer bütün marka telefonlarda, aksi bir durum yoksa mobil imza çalışabilmektedir.