SSH ile Dosya İndirme Nasıl Yapılır?

SSH ile Dosya İndirme Nasıl Yapılır?
09.06.2022 13:24
Açılımının Secure Shell olduğu SSH, güvenli bir bağlantıyı bir bilgisayardan diğer bir uzakta bulunan bigisayara kurmanın yolu olmaktadır. Bilgisayarlar arası iletişim için güçlü bir şifreleme yöntemi ve protokol güçlü bir doğrulama seçeneklerine sahip olmaktadır.

‘root’ ile beraber 192.168.10.10 sunucusuna bağlanıp /backup/file.zip dosyasını yerel dizin /root/backup/ ‘a kopyalayabilmek için: ‘scp [email protected]:/backup/file.zip/root/backup/’ komutunu kullanmalıyız. Standart olmayan bir port ile SSH çalışıyor ise, bağlantı noktasını –P parametre seçeneğini kullanıp belirtebilmektesiniz: ‘scp –P 1111 [email protected]:/backup/file.zip/backup/’. Private key’e sunucuya bağlanmak amacı ile ihtiyaç duyuluyorsa –i parametresiyle SCP komutu kullanılabilmektedir. Private key ile bağlantı varsayılmış olunan, özellikle AWS tarzı cloud sistemlerinde işlemler oldukça kolaylaşmış olacaktır: ‘scp –i private_key.pem [email protected]:/backup/file.zip/root/backup/’.

SSH ile Dosya Kopyalama Nasıl Yapılır?

Eğer SSH giriş yetkiniz bulunuyorsa ve bir klasörü direkt kopyalama işlemi ile bir başka bölüme taşımak istemekte iseniz, cp komutunu kullanmak bir başına yetersiz kalacaktır. Uygulamada da işinize yaramayacaktır, fakat hızlı ve kolay bir şekilde dosyaların bir bölümden diğer bir bölüme kopyalanması mümkün olmaktadır. Klasörü kopyalamak için: ‘cp –rd (klasör) (taşınacak yer)’. Örnek olarak şunu verebiliriz; ‘cp –rd /home/kopyalanacak_klasor/public_html/pc /home/buraya_kopyala/public._:html/’.

SSH ile Dosya Sıkıştırma Nasıl Yapılır?

Gzip ile sıkıştırma şu şekilde olmaktadır: ‘gzip -9 dosya’ şeklinde belrtilmiş olunan bir dosyayı sıkıştırıp ‘dosya.gz’ biçimine getirir. Bu dosyayı açmak için de ‘gunzip dosya.gz’ kullanarak gzip ile birlikte sıkıştırılmış olunan ‘dosya.gz’ dosyasını dosya biçiminde açmaktadır.

Bzip ile sıkıştırma yöntemi ise şu biçimde olmaktadır: dosyayı sıkıştırmak amacı ile ‘bzip2 dosya’ olarak belirtilmiş dosyayı sıkıştırıp ‘dosya.bz2’ biçimine getirmektedir. Genel olarak gzipden daha iyi çalışmaktadır.

Tar.gz ile sıkıştırma yöntemi şu şekildedir: Dosyayı sıkıştırmak amacı ile ‘tar –zcvf dosya.tar.gz klasor1 klasor2 dosya’ olarak belirtilmiş olunan klasör ve/veya dosyaları ‘dosya.tar’ biçimine getirmektedir ve sonrasında gzip ile sıkıştırıp ‘dosya.tar.gz’ biçimine getirmektedir.

Zip ile sıkıştırma ve açma yöntemleri de şu biçimde olmaktadır: Dosyayı sıkıştırmak için ‘zip –r dosya.zip dosya_yada_klasor’, dosyaları ve/veya klasörleri sıkıştırmaktadır ve ‘dosya.zip’ biçimine getirmektedir. Bu dosyayı açmak içinde ‘unzip dosya.zip’ komutu ile sıkıştırılmış olan dosya.zip dosyasını dosya biçiminde açmaktadır. Şifresi olan bir dosyanın açılması içinde ‘unzip –P Şifre dosya.zip’ komutu, zip ile sıkıştırılmış olan şifreli dosya.zip dosyasını dosya biçiminde açmaktadır.

Rar ile sıkıştırma yöntemi ise: Dosyayı sıkıştırmak için ‘rar a –ap dosya.rar dosya_yada_klasor’ komutu, dosyaları ve/veya kalsörü sıkıştırıp dosya.rar biçimine getirir.

SSH ile Dosya Birleştirme Nasıl Yapılır?

Cat komutu ile birden fazla dosyayı birleştirerek yeni bir dosya elde etmek mümkündür, bunun için ‘cat (dosya adı)’ komutunu vermek yeterli olacaktır. Mesela; ‘cat info.txt ,nfo2.txt > birlesikinfo.text’ satırı ile, ‘info.txt’ ve bilgi2.txt içeriği ‘birlesikinfo.txt’ dosyasına kayıt edilmesi gerçekleşecektir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir