Kriminolog olmak isteyen kişiler ne yapmaları gerektiklerini araştırıp bilmek isterler. Kriminolog olmak için lisans mezunu olmak gerekmektedir. Ancak kriminoloji diye bir bölüm sadece bir üniversitede bulunmaktadır. Bunun yerine tıp, biyoloji, genetik bilimleri, psikoloji, sosyoloji, ceza adaleti gibi bölümlerden mezun olup daha avantajlı bir şekilde öne çıkabilmektedirler. Daha sonra KPSS’ye girip yüksek puan almaları gerekmektedir. En az 70 puan almaları lazımdır ancak daha yüksek puan onları daha avantajlı hale getirecektir. KPSS’de başarılı olduktan sonraki adım ise POMEM yani Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne başvurup ihtiyacı olan eğitimleri gördükten sonra Kriminoloji Polislik Şubesi’ne atanabilmektelerdir. Kriminolog olmak isteyen kişinin laboratuvar ortamına uyum sağlayabilmesi gerekmektedir.
Kriminolog Nedir?
Kriminolog’un ne demek olduğu, neler yaptığı özellikle günümüz insanları tarafından oldukça büyük bir merak konusu haline gelmiştir. Kriminolog en basit tanımıyla suç bilimcisidir. Kriminolog suçların neden ortaya çıktığını, suçluların özelliklerini, suçluların davranış şekillerini, bu suçların nasıl engellenebileceğini araştırıp bunların önlenmesi için çalışmalar yapar. Ayrıntılı bahsetmek gerekirse olay mahallindeki kanıtları, eşyaları, DNA’ları, parmak izlerini saptar, delileri ortaya koyar, bunları suçlularla bağdaştırır. Kriminologlar Emniyet Genel Müdürlüğü’nde çalışırlar. Polislerle iş birliği yaptıkları gibi aslında bir yönden de suçlar ile savaşan özel polisler olarak da düşünülebilirler.
Kriminolog Maaşları Nelerdir?
Kriminolog olmak isteyen insanlar için bu mesleğin maaşının ne kadar olduğu önemli bir kriterdir. Kriminolog maaşları her poliste olduğu gibi çalıştıkları il, bulundukları birim, ellerinde olan iş sayısı ve kişinin tecrübesine göre değişebilmektedir. Ayrıca kişinin kıdemi, aldığı ek yardımlar ve mesailer de maaş miktarını etkilemektedir. Ancak ortalama bir sayı vermek gerekirse kriminologların maaşları 7000 ila 10.000 TL arasındadır.
Kriminolog Bölümü Olan Üniversiteler
Ülkemizde Kriminoloji (Adli Bilimler) bölümüne sahip olan iki üniversite bulunmaktadır. Onlar da Üsküdar Üniversitesi ve Kütahya Sağlık Bilimler Üniversitesi’dir. Bu üniversitelere gidip kapsamlı bir eğitim alıp kriminolog mesleğini yapmaya başlayabilirsiniz.
Kriminolog Bölümü Taban Puanları Nedir?
Kriminoloji (Adli Bilimler) taban puanları: Üsküdar Üniversitesi %100 burslu 354, %50 burslu ise 214’tür. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin puanı ise 282’dir. Bölüm 4 yıllıktır ve sayısal alanından öğrenci almaktadır.
Kriminolog Nerde Çalışır?
Kriminologların çalışacakları pek çok yer bulunmaktadır. Federal, eyalet ve yerel yönetim, cezaevleri, emniyetler, mahkemeler, politika danışma kurulları, yardım kuruluşları, güvenlik servisleri kriminologların çalışma alanlarıdır.
Kriminolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Kriminolog olmak için okunulacak Kriminoloji diye bir bölüm bulunmamaktadır. Kriminolog olmak isteyen kişiler Adli Bilimler bölümünü bitirmelidirler. Bunun dışında psikoloji, tıp, biyoloji, ceza adaleti, genetik bilimleri bölümlerini okuyup, KPSS’ye girdikten sonra polislik eğitimi alarak da kriminolog olunabilmektedir.