İşten Çıkarma Gerekçeleri Nelerdir?

İşten Çıkarma Gerekçeleri Nelerdir?
18.11.2021 14:27
İşten Çıkarma Gerekçeleri Nelerdir? İşten çıkarmak için haklı nedenler neler, işten çıkarma tazminatı ne kadar konularını sizler için derledik.

İş bulmak ve iş hayatına atılmak pek çok kişi için oldukça zor bir durum haline gelmiştir. Zar zor adım atılan iş yaşamında kalma isteğimiz ise birinci sırada yer alır bizler için. Ancak bazı durumlar işten çıkarılmamıza neden olmaktadır. Bu oldukça üzücü ve yıpratıcı bir dönemdir. İş verenin kendi isteğimiz dışında bizi işten çıkarması için bazı şartlar vardır. Kolay kolay istediği zaman işten çıkarma hakkına sahip değildir. İşten atılma sebepleri İş kanununda yer almaktadır. İş kanununa göre işten çıkarılmanın ilk nedeni çalışanın yaşamış olduğu sağlık sorunlarıdır. İşçi, içkiye olan düşkünlüğünden dolayı yaşadığı hastalık ve sakatlıktan dolayı işe art arda üç iş günü ya da bir ayda beş iş gününden fazla devamsızlık sağlarsa işten çıkarılabilir.

Ayrıca işçinin yaşadığı birtakım rahatsızlıkların tedavisi mümkün değilse iş veren tarafından işine son verilebilir. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan kişilerin işine son verilebilir. Taciz, kavga, hakaret, hırsızlık ve güveni kötüye kullanma işten çıkarılma nedenleridir. Ayrıca işçinin tüm uyarılara rağmen görevlerini yerine getirmemesi de işten çıkarılmasına neden olmaktadır. İşçinin çeşitli nedenlerle göz altına alınması ve tutuklanması da iş verenin kişinin işine son vermesi için bir nedendir. Ayrıca işletmenin küçülmeye gitmesi ya da kapanması nedeniyle de işten çıkarılmalar olabilir. İş veren işten çıkarmak istediği işçinin kesinlikle yazılı tutanağını tutmalıdır. Aksi halde sözleşmeyi fesh etme hakkına sahip değildir.

İşten Çıkarmak İçin Haklı Nedenler Nelerdir?

Ülkemizde işçi hakları olduğu gibi iş vereni koruyan kanunlar da vardır. Bu kanun veya kurallar iş yerlerinde çalışma şartlarını oluşturmakla beraber detaya bakıldığında yine işçi haklarını korumaktadır. Çalışan iş yerinde hırsızlık yapması nedeniyle işten çıkarılır. Böylece iş ortamında güvensiz ortamın oluşmasının önüne geçilir. İşçinin iş yerinde alkol ya da uyuşturucu madde kullanması da işten çıkarılma nedenidir. İşe izin almadan devamsızlık yapması, işçinin işe girerken kendi için yalan yanlış ifadelerde bulunması işten çıkarılması için haklı nedenlerdir. Çalışanın başka bir çalışanı taciz etmesi ve iş verene ya da başka birine hakaret etmesi işten atılma nedenidir. İşçinin işlerini eksik yapması ve görevini tüm uyarılara rağmen yerine getirmemesi de iş veren tarafından işine son verilme nedenidir. İşçinin, iş yerinin herhangi bir malına isteyerek zarar vermesi ve zararın işçinin 30 günlük ücretinin üzerinde olması da işten çıkarılma nedenidir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir