Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?

Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?
22.11.2021 22:00
Kriz yönetimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kriz yönetimi ile risk yönetimi arasındaki fark nedir, kriz yönetiminin bir kurum için önemi nedir? Kriz yönetimi ile ilgili merak ettiğiniz sorulara sizler için yanıt verdik.

Kriz yönetimi, bir kuruluşun ani ve önemli bir olumsuz olayla başa çıkmasına yardımcı olmak için tasarlanmış stratejilerin uygulanmasıdır. Bir kriz, öngörülemeyen bir olay veya potansiyel bir risk olarak kabul edilen bazı olayların öngörülemeyen bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Her iki durumda da krizler neredeyse değişmez bir şekilde, kuruluşa verilen zararı sınırlamak için kararların hızlı bir şekilde alınmasını gerektirir. Her kuruluş krizlere açıktır. Devekuşu gibi kafanızı kuma gömme ve sorunun ortadan kalkmasını umma günleri geride kaldı. Etkili şekilde uygulanan kriz yönetimi, kuruluşun kriz neticesinde aldığı zararları fazlasıyla aza indirme potansiyeline sahiptir.

Aşağıdaki adımlar, bir krizde olası hasarı sınırlamanıza yardımcı olabilir:

1. Krizi tahmin etmek

İlk adım tahmin etmektir. Kuruluşunuzda meydana gelebilecek tüm olası krizlerin üstesinden gelmek için yoğun bir beyin fırtınası toplantısı düzenleyin. Bazı durumlar sadece süreçleri değiştirerek önlenebilir olmakla kalmaz, aynı zamanda bu değerlendirme süreci bir kriz müdahale planının oluşturulmasına yol açmalıdır.

2. Bir plan oluşturun ve test edin

Kriz müdahale planı kuruluşunuz için uyarlanmalı ve hem operasyonel hem de iletişim bileşenlerini içermelidir. Bir krizde ne yapacaksınız ve ne söyleyeceksiniz? Kriz müdahale planında yer alan mesajların etkin ve inandırıcı bir şekilde iletilmesini sağlamak için test edilmesi gerekmektedir. İşte bu noktada kriz eğitimleri ve simülasyonları ile açıklama ve röportaj verebilecek kişiler için medya eğitimi devreye giriyor. En önemlisi, bu adımları tamamlamak, müdahale planınızı sadece teoride değil, gerçek hayatta da uygulayabilmenize yardımcı olacaktır.

 3. Kriz iletişim ekibinizi belirleyin

Kuruluşunuzun kriz iletişim ekibi olarak hizmet edecek küçük bir üst düzey yönetici ekibi belirlenmelidir. İdeal olarak, CEO, baş danışmanları olarak firmanın en üst düzey halkla ilişkiler yöneticisi ve hukuk müşaviri ile birlikte ekibe liderlik edecektir, bundan sonra ekip işinizin ihtiyaçlarına bağlıysa, büyüklük bundan sonra olacaktır.

Bu ekip, işletmeniz için iletişim sürecini belirlemelidir. Tüm hikâyeyi bilmeyen bir personel, medyaya bir alıntı yaptığında veya kişisel sosyal medyasında paylaşım yaptığında, ne yapacağını (veya yapmayacağını) bilemediği için zor duruma düşmekten kaçının.

Açık bir süreç oluşturulduğundan ve personelinize iletildiğinden emin olun, kanallar haber bültenlerini, çalışan el kitaplarını ve intraneti içerebilir.

4. Bildirim ve izleme sistemleri kurun

Çalışanlarınız, müşterileriniz ve diğer paydaşlarınız tarafından geleneksel ve sosyal medyada sizin hakkınızda neler söylendiğini bilmek, genellikle, kontrol edilmezse krize dönüşebilecek olumsuz bir "eğilim" yakalamanıza olanak tanır. Aynı şekilde, bir kriz durumu sırasında paydaşlardan gelen geri bildirimleri izlemek, stratejinizi ve taktiklerinizi doğru bir şekilde uyarlamanıza olanak tanır. Ayrıca, kurumunuzun iç ve dış paydaşlara en kısa sürede ulaşma imkânına sahip olması gerekir.

5. İletişim kurun

Kriz yönetiminin ilk kuralı iletişim kurmaktır. Erken saatler kritiktir ve krizin gidişatını belirler. Mümkün olduğunca açık olun; bildiklerini ve ne zaman farkına vardığını anlat; kimin dahil olduğunu ve durumu düzeltmek için ne yapıldığını açıklayın. Yanlış bilgileri ortaya çıktığında derhal düzelttiğinizden emin olun. Sessiz kalmak veya uzaklaştırılmış görünmek, halkı ve diğer paydaşları kızdırabilir.

6. Yasal yollara başvurma konusunda temkinli olun

Kriz uzmanları, yasal yolun hala geçerli bir yaklaşım olduğunu iddia etse de itibar açısından bakıldığında, bazen daha fazla zarar verebilir. Bazen yasal işlem yapılması gerekebilir, ancak saklayacak bir şeyiniz varmış gibi görünüyorsa veya açgözlü görünüyorsanız itibar sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılırsınız. Ayrıca, yasal yolun zaman aldığını unutmayın. Bir krizde zaman sizden yana değil.

7. Kriz sonrası analiz

Bir krizden sonra, neyin iyi yapıldığının, bir dahaki sefere neyin daha iyi yapılabileceğinin ve kriz müdahale planınızın çeşitli öğelerinin nasıl iyileştirilebileceğinin analizini yapın. Bu, herhangi bir kriz iletişim ekibi için yapılması gereken başka bir aktivitedir. Kriz kontrol altına alınırken, bir şirket kriz sırasında planlarının ne kadar etkili olduğunu ve olayın çalışanları, markaları ve itibarı üzerindeki etkisini incelemelidir. Bu üçünden herhangi biri isabet aldıysa, bir şirketin bunları ele almak için adımlar atması gerekebilir.

Kriz Yönetimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

·        Kriz yönetimi için yetkilendirilen kişilerin gerekli becerilere sahip olması

·        Etkilenen insanlarla açıkça iletişim kurun

·        Temel insan ihtiyaçlarını ücretsiz olarak sağlayın. (Yiyecek/içecek vs.)

·        Müşterilerin ve çalışanların duygusal ihtiyaçlarını gözetin

·        Para harcamaya hazır olun.

Kriz Yönetiminin Bir Kurum İçin Önemi Nedir?

Gerçek bir kriz genellikle birdenbire ortaya çıkar ve çok az uyarıyla veya hiç uyarı vermeden gerçekleşir. Kuruluşunuz aniden ortaya çıkan herhangi bir felaketle başa çıkacak donanıma sahip değilse, bunun çok geniş ve geniş kapsamlı bir etkisi olabilir. Bu nedenle her işletme, işletme, kuruluş veya grubun bir kriz yönetimi planı olmalıdır. Plan yapamamak, başarısız olmayı planlıyor demek biraz klişe olsa da kriz zamanlarında kesinlikle ağırlığını koruyor. İster doğal bir afet ister veri ihlali, PR krizi veya işyerinde kaza olsun, fırtınayı atlatmaya hazır bir işletmenin hayatta kalma şansı, acil bir durum için politikalar, prosedürler ve yapılar olmadan çalışan bir işletmeden çok daha yüksektir.

Kriz Yönetimi ile Risk Yönetimi Arasındaki Fark Nedir?

Kriz yönetimi kesinlikle risk yönetimi ile aynı şey değildir. Risk yönetimi gelecekte meydana gelebilecek olayların planlanmasını, kriz yönetimi ise olumsuz olayların meydana gelmesi sırasında ve sonrasında tepki verilmesini içerir. Örneğin, bir petrol şirketinin petrol sızıntısı olasılığıyla başa çıkmak için bir planı olabilir. Böyle bir felaket gerçekten meydana gelirse, sızıntının büyüklüğü, kamuoyunun tepkisi ve temizleme maliyeti büyük ölçüde değişebilir ve beklentileri aşabilir. Ölçek onu bir kriz haline getiriyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir