Ev satın almak günümüz şartlarında pek de kolay sahip olunamayan bir ihtiyaç olduğundan ev satın alırken dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Çünkü alacağınız evi yüklü bir miktar para biriktirerek alacaksınız bu yüzden bu parayı da en doğru şekilde kullanmak istersiniz haliyle. Ayrıca ev alım satımları, tapu işlemleri gibi birçok evrak istenebilir o yüzden bu evrakları tam olarak sağladığınızdan da emin olmalısınız. Yüklü bir miktar paranızla birlikte evrakları tamamlamanız dahilinde artık bir ev almaya hazırsınız. Bu evi de gezip görerek en güvenli şekilde almanız sizin yararınıza olacak ve paranızı da düzgün bir şekilde kullanma imkanı bulacaksınız. O halde ev satın almakla ilgili bilgiler...
Ev Alırken Exper Tutulur mu?
Hepimiz ev alırken en doğru ve güvenilir şekilde almak isteriz. İşte bu güvenilirlik raporunu bize sunan ibareler ekspertiz raporlarıdır. Ekspertiz raporları alacağınız evin gerçek değerini gösterebilen ve evin bütün özelliklerini size sunan bir rapordur. Bu rapor sayesinde ev hakkında bütün bilgilere ulaşarak çok daha güvenli bir ev alımı gerçekleştirirsiniz. Bununla birlikte tapu kayıtları hakkında da detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz yani evin herhangi bir ipotek veya haciz gibi bir durumu olduğu takdirde bunu bu rapor sayesinde hemen görebilirsiniz. Bir diğer iyi yanıysa size gösterilen konut ile alacağınız konutun aynı olup olmadığını bu rapordan görebilmenizdir. Fakat en önemli avantajı ise evin gerçek değerini yani piyasa değerini bu rapor sayesinde görerek bu şekilde bu eve yatırım yapabilirsiniz.
Ev Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Ev almak sanıldığı kadar kolay bir olay olmadığı için ev alırken dikkat etmeniz gereken noktaları iyi bilmelisiniz. İlk olarak ev bütçenizi net bir şekilde belirleyin buna göre belirli bir fiyat etiketinde evler bulmanız için bu gereklidir. Size olumlu gelen ev seçeneklerini eleme yollarıyla gözden geçirin. Bu sayede doğru bir ev bulmanız çok daha kolay olacaktır. Evin krediye uygunluk şartlarını araştırarak tespit edin. Bunun yanı sıra önemli olan noktalardan biri ise evinizin piyasa değeri ile size teklif edilen değerin uyuşup uyuşmadığını kıyaslamaktır. Ayrıca evde ipotek veya haciz gibi şeyler olup olmadığını öğrenin. Yoksa bu ileride başınıza iş açabilir. Daha özel konulara geldiğimizde ise evin sizin yaşayabileceğiniz bir konumda olup olmadığını, nem rutubet değerlerini, evinizin sosyal alanlara olan uzaklığını kendinize göre ölçüp biçerek uygunluğunu tartın bu şekilde iyi bir ev bulabilmeniz mümkündür.
Ev Alırken Tapu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tapu işlemlerini yapmadan önce bütün belgelerinizin hazır olduğundan emin olun bu sayede işiniz daha kolay ve daha çabuk bir şekilde biter. Bu belgeler tapunun kendisi veya fotokopisi, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, ilgili belediyeden alınmış alacağınız evin emlak değerini belirten belge gibi belgeler istenebilir. Bunun yanı sıra tapu işlemlerini bir başkası yapıyor ise vekaletname ve deprem sigortası belgesi de tapu işlerine götürmeniz gerekir. Bunun dışında bu belgelerin dışında yanınıza iki şahit almalı, kredi kullanılıyorsa müracaat sırasında banka evrakları da teslim edilmelidir. Bu gibi belgeleri götürdüğünüz takdirde işlemleriniz kolaylıkla Halledilecektir.
Ev Alırken Ne Kadar Peşinat Verilir
Herhangi bir konut alacağınız zaman haliyle yüklü bir miktar para ödeyeceğiniz için bankalardan bu durumda kredi isteyebilirsiniz. Bu krediler verilirken konutun ekspertiz değeri göz önüne alınır. Yani konutun piyasa fiyatı göz önünde bulundurularak bu krediler verilir. Bankalar genel olarak evin değerinin %80’i kadar kredi verirler ve % 20’lik kısmı ise peşinat olarak yatırılır. Bazı bankalarsa peşinatsız alma gibi bir şey söz konusu olduğu zaman tamamına kredi olarak veren bankalarda mevcuttur.
Ev Alırken Notere Gidilir mi?
Ev alırken sözleşmeyi noterde yapmanız aslında çok önemlidir. Bazı insanlar notere gitmeden yapılan tapu sözleşmelerinin daha ucuz olacağını düşünseler de aslında bu pek de güvende olmamaktadır. Çünkü alacağınız ev tamamlanmamış veya ipotekli olabilir bu durumda notere gitmeden evinizin durumunu tam olarak bilemezsiniz. Sözleşmeyi noterde yaptığınız takdirde evle alakalı her şeyi görerek daha güvenli bir sözleşme ile birlikte güvenle ev alabilirsiniz.
Ev Alırken Faizli Kredi Almak Haram mı?
Bazı insanlar ev alırken çok paraya ihtiyaçları olabildiği için faizin caiz mi yoksa haram mı olduğu konusunda kafalarında soru işaretleri oluşabilir. Fakat dinimizce faiz kesinlikle haram kılındığı için durumunuz ne olursa olsun faiz, caiz olamaz. Bu yüzden ev alırken faizli bir kredi almamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü dinimizce faiz kesin olarak haram kılındığı için faizin ihtiyacınız olan herhangi bir durumda da faiz yine haram olacaktır.
Ev Alırken Fatura Kesilir mi?
Ev alırken kredi çekme gibi bir durumumuz olduğunda mutlaka fatura istemelisiniz. Bankalar sizden alınan ekspertiz ücreti ücretlerine yönelik sizden bir miktar ücret almaktadırlar. Bu ücretlendirmeler yapıldıktan sonra mutlaka fatura istemelisiniz çünkü bazı bankalar faturayı fazla keserek sizden fazla miktar para alabilmektedir böyle yaptığınız takdirde bu faturanın fotokopisini gerekli kurumlara vermek zorunda oldukları için sizden fazla bir ücret kesemezler. Bu sayede de mağduriyet yaşamazsınız.
Ev Alırken İskan Şart mı?
İskan belgesi, ev alırken bu evin yapı izninin olduğu anlamına gelir ve gerekli denetlemeler sonucu proje uygunluk dahilinde verilir. Yani iskan belgesi olmayan bir ev tam mânada konut olarak nitelendirilmez bu nedenle arsa hissesi olarak satılmaktadır. İskan belgesi olmadan ev almanız durumunda bu evi alırken bankalardan kredi çekemezsiniz ve elektrik, su, doğalgaz aboneliği gibi bir durumunuz olmaz çünkü iskan belgesi olmayan evler, ev olarak sayılmazlar. Bu yüzden ev alırken iskan belgesinin ne kadar önemli olduğunu bilmelisiniz.