Sermaye Artırımı Nedir?

Sermaye Artırımı Nedir?
12.01.2022 16:30
Bir şirketin hisse bedellerinin ödenmesinin ardından genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak sermaye artırımı gerçekleştirilebilir. Günümüzde sermaye artırımı ile ilgili pek çok soru işareti bulunuyor. Sermaye artırımının ne olduğundan ne kadar sürdüğüne kadar birçok soru merak ediliyor. Sermaye artırımı kaç yılda bir yapılır, nedenleri nelerdir, gerekli evraklar nelerdir, ne kadar sürer, gider yazılır mı konularını sizler için derledik.

Sermaye artırımı; herhangi bir şirketin esas sermaye miktarına karşılık gelen hisse senedi bedellerinin ödenmesinden sonra genel kurul merkezinin de kararı ile yeni bir hisse senetleri çıkarılarak şirket sermayesinin arttırılma durumudur. Büyük şirketlerin sermaye artırımına gitmelerinin sebebi; yüksek enflasyon oranlarında erimiş sermayelerini güçlendirme ve çeşitli yeni yatırımlar için şirket faaliyetlerinin reel anlamda büyümesi sonucu fon ihtiyaçlarının giderilmesidir. İki çeşit sermaye artırımı vardır; iç kaynaklar aracılığıyla yapılan bedelsiz sermaye artırımı ve şirket ortaklarının ek fonlarından temin edilerek yapılan bedelli sermaye artırımı.

Sermaye Artırımı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Sermaye artırımı şirketlerin ekonomik anlamda büyümeleri açısından oldukça önemli bir adım. Sermaye artırımı tüm şirketlerin düzenli şekilde gerçekleştirdikleri bir uygulama. Bu düzeni bilen şirket yapılanmaları zaman zaman sermaye artırımının kaç yılda bir yapılacağını sorgulayabiliyorlar. Sermaye artırımının şirketlerin kuruluş tarihinden itibaren 1 yıl geçtikten sonra yapılması gerekir. Buradan hareketle sermaye artırımının senede bir kere yapıldığı söyleniyor.

Sermaye Artırımı Nedenleri Nelerdir?

Sermaye artırımının nedenleri arasında; ülkede yüksek enflasyon şartları altında erimiş olan şirket sermayelerini güçlendirmek, yeni yatırımları veya şirket faaliyetlerinin reel anlamda büyümelerine bağlı olarak ortaya çıkmakta olan fon ihtiyacının giderilmesi yer almaktadır. Bu durum sermaye artırımının başlıca nedeni olup, sermaye artırımının şirketlerin ekonomik anlamda büyümeleri açısından oldukça önemli bir uygulama olduğu bilinmektedir. Bu yüzden şirketler tarafından sermaye artırımı yapılmaktadır.

Sermaye Artırımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Sermaye artırımı için bir takım evraklar gereklidir. Müdürlüğe yapılacak sermaye artırımı için gerekli evraklar;

Dilekçe

2 adet noter onaylı tadil kararı

3 adet tadil metni

Sermaye artırımı genel kurul ve çağrı usulü ile yapılıyorsa;

2 tane asıl noter onaylı genel kurul toplantı tutanağı

2 adet sermayenin yeni şeklini kapsayan tadil metni

1 adet hazır bulunanlar listesi

1 adet gündem kararı

Sicil gazetesi fotokopisi ve iadeli taahhüt gönderisi fotokopileri

Denetçilik belgesi

Bilirkişi tarafından hazırlanan değerlendirme raporları

Sicillere şerh verildiğini gösteren belge

Artan sermayenin on binde dördünün ödendiğine dair bir dekont gerekmektedir.

Sermaye Artırımı Ne Kadar Sürer?

Sermaye artırımı şirketlerin kurulma tarihlerinden 1 sene sonra yapılması gereken bir uygulamadır. Yeni kanunlar ve düzenlemeler ile sermaye artırımı şirketler için zorunlu hale getirilmiştir. Sermaye artırımı süreci şirketlerin ekonomik açıdan büyümeleri ile doğrudan ilişkilidir. Sermaye artırımının başvuru süreci, gerekli evrakların teslimi ve incelenme süresi ile birlikte toplamda 6 aylık bir süreyi aşmadığı biliniyor.

Sermaye Artırımı Gider Yazılır Mı?

Sermaye artırımı işletmelerin ekonomik anlamda büyümeleri için uygulanan bir uygulamadır. Gider yazılımı ise, başta vergi indirimlerinden yararlanmak için uygulanır. Genelde Muhasebecilerin üstlendiği gider yazılımlarının sermaye artırımına yazılıp yazılmayacağı sorgulanıyor. Sermayeye artırımına gider yazılabilir. Şirketlerin gelir ve giderlerinin belgelenerek sermaye artırımına yazılmasında bir sakınca yoktur. Ancak gider yazılımlarının sermaye artırımı ücretinden düşmediği biliniyor.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir