Kireçlenme Nelere Sebep Olur?

Kireçlenme Nelere Sebep Olur?
01.08.2022 14:04
Kireçlenme geçer mi, kireçlenme genetik mi, kireçlenme malulen emeklilik, kireçlenme zayıflatır mı vb. soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Tıp dilinde dejeneratif eklem rahatsızlığı, dejeneratif artrit veya osteoartrit (OA) olarak isimlendirilen kireçlenme, eklemlerin en fazla görülen kronik hastalıktır. Kireçlenme, her eklemi etkiemektedir ancak çoğunlukla diz, boyun, kalça, bel, başparmak ile diğer parmakların küçük eklemleri ile baş parmağın taban ekleminde görülmektedir. Kireçlenme her yaştan kişiden görülebilmekle beraber 65 yaş üstü kişilerde daha sıktır. Yaygın risk faktörleri; artan yaş, önceki eklem yaralanması, obezite, eklemlerin fazla kullanımı, zayıf uyluk kasları ve genetik yatkınlığı barındırır. İki insandan birinde yaşamları süresince diz kireçlenmesi ve ilgili belirtiler görünebilir. Dört erişkinden bir tanesinde 85 yaşına kadar kalça ekleminde kireçlenme bulguları gelişmektedir. 60 yaş ve üstü 12 insandan 1'inde el eklemlerinde osteoartrit bulundurur. Boyun kireçlenmesi ve daha nadir rastlanan bir olaydır. Kireçlenme belirtileri, etkilenen eklemlere ve hastalığın şiddetine bağlı şekilde değişiklik gösterir. Bununla beraber en fazla karşılaşılan belirtiler ağrı ile sertliktir. Özellikle sabahları ya da dinlendikten ardından eklemlerde sertlik ile ağrı fazla olarak görülmektedir. Etkilenen eklemler, özellikle de uzun zamanlı faaliyetlerden ardından şişebilir. Belirtiler, aniden ortaya çıkmak adına vakit içinde yavaş yavaş gelişme eğilimi göstermektedir. Yani kireçlenme ödem yapmaktadır.  Eklemlerde, kıkırdak ismi verilen sağlam bir materyal her kemiğin ucunu kaplamaktadır. Normal eklemlerde kıkırdak, eklem hareketi adına yumuşak, kaygan bir yüzey sağlar ile kemiklerin içerisinde bir yastıkçık görevi görmektedir. Kireçlenme vakalarında ise kıkırdak yapısı aşınma sebebiyle bozulmaktadır. Bu yıpranma da ağrıya sebeo olur. Eklemlerde şişme ile eklem hareketlerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Osteoartrit, vakti içinde kötüye gittiği adına kemikler parçalanabilir ile eklem faresi şeklinde isimlendirilen eklem içinde kemik bölümün birikimine sebep olabilir. Kemik ya da kıkırdak bölümleri ufalanarak eklem etrafında birikebilir. Bu da vücutta bir iltihabi zaman meydana getirmektedir. İltihabi zamanla beraber kısımda biriken sitokin ismi maddeler ve enzimler kıkırdakta daha çok zarara yol açar. Kemikler arası sürtünme ile daha fazla eklem zararına ve daha çok ağrıya sebebiyet verir.

Kireçlenme Geçer mi?

Kireçlenme geri döndürülemez bir hastalıktır ancak tedavi yöntemleri sayesinde ağrılarınızı azaltabilir ve daha iyi hareket etmeniz sağlayacaktır ve rahatsızlığı ilerlemesi önlenebilir. Doktorunuz ağrılarınızı azaltıp ilaç, losyon, krem tedavileri üstünde durabilir.

Kireçlenme Genetik mi?

Geçmişte spor yanda kaza tarzı nedenlerle eklem yaralanması geçiren kişilerde risk çoğalır. Eklemlere tekrar eden zorlamalara sebep olan meslek mensuplarında kireçlenme daha çok görünmektedir. Bazı insanlarda genetik şekilde yatkındırlar. Doğuştan kemik veya eklem rahatsızlığı ile doğanlarda da kireçlenme riski daha da fazladır.

Kireçlenme Malulen Emeklilik?

Malulen emekli olabilmek adına gerekli ilk ve en mühim şart, çalışma kuvvetinde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu olması gerekir. Bu raporun alınabilmesi adına insanların ilk defa bulundukları il ya da ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ile yetkili hastanelere sevk edilmeleri lazımdır. Eğer kireçlenme hastalığı çalışma durumunu %60 etkiliyorsa malulen emekli olabilirler.

Kireçlenme Zayıflatır mı?

Kireçlenme rahatsızlığı zayıflatmaz ancak kireçlenme durumu olan kişiler zayıf olması sağlıkları açısından son derece önemlidir. Zayıf kişilerin kireçlenme sorunu yaşamaları diğer kişilere göre daha zordur.  

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir