Akupunktur Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Akupunktur Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?
20.09.2021 17:00
Günümüzde hastalıklar birçok yolla tedavi edilmekte beraber, en çok kullanılan yöntem ilaçlar tedavi ile sağlanırken, alternatif tıpta bir yandan gelişmektedir. Akupunktur tedavisi nedir, nasıl yapılır, tedavi çeşitleri nelerdir, tedavisi acıtır mı, akupunktur tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, akupunkturla tedavi edilen hastalıklar hangileri, nerelere iyi gelir, romatizma tedavisi nasıl yapılır, yan etkileri nelerdir, ne zaman etkisini gösterir? Tüm bu soruları sizin için araştırdık.

Günümüzde hastalıklar birçok yolla tedavi edilmekte beraber, en çok kullanılan yöntem ilaçlar tedavi ile sağlanırken, alternatif tıpta bir yandan gelişmektedir. Erken tanı ve tedavide birçok hastalık olumlu sonuçlanırken, iyi sonuçlar için tedaviye devamlılık çok önemlidir. Tıp tedavisi yanında insanların eski çağlardan beri kullandığı bazı yöntemlerde, modern tıbba uygulanarak günümüzde yararlanmaktadır. Bunların en başında son yıllarda daha da popüler hale gelen akupunktur tedavisi olarak karşımıza çıkarken, pek çok hastalıkta yardımcı bir tedavi türüdür. Çin kökenli bu yöntemin, 3 bin yıllık bir geçmişi varken, çoğu zaman hatalıklarda olumlu sonuçlar vermektedir. Bu yöntemi günümüzde uzman doktorlar tarafından, kliniklerde yapılırken, bunu yaptıracak kişiler doktorlarına danışmalıdır. İyi bir tedavi ve seans süreci geçiren hastaların şikayetleri, bazen inmekte olabiliyor.

Akupunktur Tedavisi Nedir?

Akupunktur Latince bir kelime olarak karşımıza çıkarken, acus iğne ve punctio batırmak anlamındaki kelimelerin birleşimi ile meydana gelmektedir. Uzmanlar tarafından ince iğnelerin, deri üzerinde ki bazı noktalara batırılması ile vücudu rahatlatma adına yapılan bir işlemdir. Bu işlem özellikle vücuttaki enerjiyi dengeleyerek, organizmanın kendini yenilenmesini sağlamaktadır.

Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok hastalık için kullanılan bu yöntem, uzman kişiler tarafından bilerek uygulanmalı olup, aksi durumlarda istenmeyen sonuçlar doğabilmektedir. Akupunktur, seanslar halinde düzenlenirken, kaç seans olacağı doktor tarafından belirlenir. Hastanın şikayetleri dinlenir ve buna göre bölgeler belirlenip, buraya ince iğneler batırılır. Bu işlem 15 ya da 45 dakika kadar sürebilmekte olup, temiz ve hijyenik ortamlarda yapılmalıdır.

Akupunktur Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Akupunktur tedavisi hastalığa ya da rahatsızlığa göre çeşitlenebilirken, farklı bölgelerde ki noktalara yapılabilir. Akupunktur çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

·        Vücut akupunkturu çok yaygın görülebilmektedir.

·        Kulak akupunkturu yine başka bir çeşit yöntemdir.

·        Yüz akupunkturu yüzdeki belli noktalara uygulanır.

·        Burun akupunkturu özellikle Amerikalı Doktor Ralph Alan Dale tarafından geliştirmektedir.

·        Ayak akupunkturu ve el akupunkturu da son çeşitlerdendir.

Akupunktur Tedavisi Acıtır Mı?

Akupunktur tedavisi, uzman kişiler tarafından doğru noktalara uygulanarak, iyi sonuçlara neden olabilmektedir. İnce iğnelerin deri üzerine batırılması ve bu iğnelerin steril olması gerekmektedir. Akupunktur iğneleri çok ince olduğu için işlem sırasında çok ağrıya ya da can yanmasına sebep olmamaktadır. Ama yanlış kullanımlarda ve hijyenik olmayan iğnelerin kullanımında acı ve ağrılar olabilmektedir.

Akupunktur Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İnsan sağlığı için tüm tedavilerin uygulanması çok dikkatli bir şekilde yapılmalı ve bazı hususları atlamamak gerekir. Akupunktur tedavisinde de bazı konularda dikkatli olmak gerekirken, en öncelik olarak, bu işin uzmanları ile çalışmak büyük öneme sahiptir. Daha sonra bu işlemin hijyenik bir klinik ortamında gerçekleşmesi, olumsuz sonuçları azaltır. Kullanılacak iğneler temiz ve tek kullanımlık olması, enfekte riskini azaltır.

Akupunkturla Tedavi Edilen Hastalıklar Hangileri?

Akupunktur birçok hastalığın tedavisinde kullanılırken, bu hastalık şunlardır:

1.      Artrit

2.      Disk sorunları

3.      Yatak ıslatma

4.      Akut rinit

5.      Akut sinüzit

6.      Miyopi

7.      Migren

8.      Depresyon

9.      Kaygı

10.  Farenjit

11.  Soğuk algınlığı

12.  Siyatik

13.  Yüz felci

Bu hastalıklar haricinde pek çok durumda yine bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Akupunktur Tedavisi Nelere İyi Gelir?

Akupunktur yapılan araştırmalara göre birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelebilmekte olup, olumlu sonuçlara neden olmaktadır. Bu tedavinin kardiyovasküler bozuklukların tedavisi ve nörolojik bozukluklarda etkisi bilinir. Solum sistemine de iyi gelen akupunktur, göz, kulak ve ağız bozukluklarına da iyi gelmektedir.

Akupunkturla Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Romatizma hastalıkların birçok türü varken, bu hastalıktan dertli insanlar çok fazla ağrı çekebilmektedir. Bu kronik hastalıklar daha çok ilaçlarla ve fizik tedavi ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Başka bir tedavi yöntemi ise akupunktur yöntemi ile tedavi olurken, bu ağrılar dindirilmeye çalışır. Ağrının merkezine göre belli noktalara, iğneler batırılarak, belli bir süre basınç uygulanır. Bu işlemler seans halinde yapılırken, ağrılarda azalma görülür.

Akupunktur Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

Akupunktur doğru şekilde bir uzman tarafından iyi koşullar altında sağlanırsa, pek bir yan etkisi gözlemlenmemiştir. Ama uzman olmayan ya da hijyenik olmayan yerlerden yapılan bu işlem, ağrılara sebep olabilirken, enfeksiyon kapmanıza sebep olabilir. Özellikle yanlış uygulamalarda şiddetli eklem ağrıları ve kas ağrıları, kişiyi zor duruma sokabilmektedir.

Akupunktur Tedavisi Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Hastalığın türüne göre akupunktur tedavisi etki süresini gösterirken, bu 4 ya da 6 seans içinde ya da bazı durumlarda 10 seansa kadar sürebilmektedir. İlk akupunktur seansından sonra bile tedavi uygulanan yerde, bir rahatlama söz konusu olabilmektedir. Bir seans ortalama 15 ya da 1 saat kadar sürebilirken, vücutta rahatlama hemen hissedilebilir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir