Histeroskopi Nasıl Çekilir?

Histeroskopi Nasıl Çekilir?
11.06.2022 14:19
Histereskopi, vajina ve servikal açıklıktan özel görüntüleme aletleri yerleştirilerek rahim boşluğunun içinin görüntülenmesidir. Histereskopi tanıya yardımcı olmak veya küçük cerrahi işlemler gerçekleştirmek için yapılabilir. Histeroskopinin nasıl çekildiği, histeroskopi için uygun zamanın ne zaman olduğu ve histeroskopi öncesi nasıl hazırlık yapılacağı hakkında merak edilen bütün soruları sizin için bir araya getirdik.

Histereskopinin çekilmesi hızlı bir işlemdir. Bu işlemden önce doktorunuz rahatlamanıza yardımcı olacak bir sakinleştirici bir ilaç reçete edebilir. Daha sonra ise anestezi için hazırlanırsınız. Doktor, histeroskopu yerleştirebilmek için serviksinizi genişletir ve histeroskop vajina ve serviksten rahme yerleştirilir. Sonraki aşamada ise rahmi genişletmek ve rahimdeki kan veya mukusu temizlemek için histeroskop ile rahme sıvı bir çözelti veya karbondioksit gazı sokulur. Histeroskopta bulunan ışık, doktorunuzun rahmin içini ve fallop tüplerininin rahim boşluğunda bulunan açıklıklarını görmesini sağlar. Ameliyat yapılması gereken durumlarda ise histeroskop aracılığıyla rahim içine küçük aletler yerleştirilmektedir. Histeroskopi işleminin tamamlanması beş dakika ile bir saat arasında farklılık gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra işlemin uzunluğu, teşhis amacıyla mı yapıldığına ya da ameliyat amacıyla mı yapıldığına bağlıdır.

Histeroskopi İçin Uygun Zaman?

Histeroskopi için uygun zaman adet döneminizden sonraki ilk haftadır. Doktorunuz bu zaman dilimi için histeroskopi planlamanızı önerebilmektedir. Bu dönemde yapılan histeroskopi işlemi, rahmin içinin net bir şekilde görünmesini sağlar. Histeroskopi, rahmin ve serviksin içine bakılmasını sağlar. Bu işlem, anormal kanama, rahim hastalıkları ve birçok rahatsızlığın nedenlerini teşhis etmeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilmektedir.

Histeroskopi Kaç Kere Yapılır?

Histeroskopi ihtiyaç duyulduğu durumlarda yapılmaktadır. Histeroskopi, anormal rahim kanaması, menopoz sonrası kanama, kısırlık, intrakaviter lezyon şüphesi ve yabancı cisimlerin çıkarılması sebebiyle yapılmaktadır. Normal adet dönemlerinizden daha ağır kanamalar oluştuğunda, menopoz sonrası kanamalarınız varsa veya hamile kalmakta zorlanıyorsanız histeroskopi yapılmaktadır.

Histeroskopi Öncesi Hazırlık

Histeroskopi öncesi belirli bir hazırlık yapılmaktadır. Genel anestezi alınarak yapılan histeroskopi işleminden belirli bir süre önce hiçbir bir şey yememeniz veya içmemeniz söylenecektir. Bunun yanı sıra histereskopi olan kadınlardan bazı rutin laboratuvar testleri istenebilmektedir. Histeroskopi öncesinde mesanenizi boşaltmanız istenir ve vajinal bölge antiseptik ile temizlenir. Bazı durumlarda rahatlamanıza yardımcı olan bir ilaç reçete edilebilir. Daha sonra ise anesteziye hazırlanmanız sağlanır. Doktorunuz histereskopinizin nedenine bağlı olarak sizin için en iyi anestezi tipini belirleyecektir. Anestezi tipleri ise şunlardır:

Lokal anestezi: Rahmin etrafına bir anestezik enjeksiyonun yapılması ile rahim ağzının uyuşturulmasıdır. Bu tip anestezi uyanık olmanızı sağlar.

Genel anestezi: Genel anestezi sırasında bilinciniz kapalıdır.

Bölgesel anestezi: Bölgesel anestezi, spinal veya epidural anestezi olarak da adlandırılmaktadır. Pelvik bölgeden duyu alan sinirleri bloke eden bir iğne veya tüp yoluyla belinizin alt kısmına bir ilaç enjekte edilir. 

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir