Uyuşturucu Bağımlılığı Nedir?

Uyuşturucu Bağımlılığı Nedir?
29.08.2021 12:30
Uyuşturucu tedavisinde tıbbi destek alınması zorunludur. Bizler de uyuşturucu tedavisi yapan hastaneler, uyuşturucu tedavisi ne kadar sürer?, uyuşturucu bağımlılığı tedavi yöntemleri, uyuşturucu bağımlılarının zorla tedavisi, uyuşturucu zehirlenmesi ve tedavisi, sentetik uyuşturucu tedavisi, skunk uyuşturucu tedavisi, uyuşturucu tedavisinde kullanılan ilaçlar, uyuşturucu tedavisinde kullanılan çip, uyuşturucu bağımlılığı tedavisi sicile işler mi?, uyuşturucu bağımlılığı tedavisi görenler memur olabilir mi? sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Uyuşturucu tedavisinde tıbbi destek alınması zorunludur. Bunun yanı sıra psikolojik tedavi de uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde destek olan tedavi yöntemidir. Ayakta tedavi yöntemi, kişinin bağımlılıkla mücadelede çok fazla zorlanmayacağı koşulların varlığı halinde denenmektedir.

Uyuşturucu Tedavisi Yapan Hastaneler Nerelerdir?

Tedavi için üç seçenek vardır. Bunlardan ilki, psikiyatri bölümü bünyesinde genel hastanelerde tedavidir. Diğeri ayakta tedavidir. Son olarak özel amaçlı kurulmuş bağımlılıkla mücadele merkezleri, örneğin AMATEM gibi özel hastane kuruluşlarında tedavi olmak mümkündür.

Uyuşturucu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süresi, tedavi şekline ve hastanın tedaviye uyumlu olmasına göre değişkenlik gösterir. Ancak her halukarda asgari denilebilecek süreler vardır. Örneğin; kişi ayakta tedavi edilecekse; en az birkaç hafta sürebilir ancak birkaç ay sürmesi de mümkündür. Kişi bağımlılıkla mücadelede daha ciddi ve ağır bir tedaviye gereksinim duyduğu psikiyatrlar tarafından karar verildiyse, yani yatarak tedavi edilmesi söz konusuysa, daha uzun sürebilir. Altı ay boyunca uyuşturucu maddelerden uzak durma, kısmi süreli bir iyileşme olarak değerlendirilir. Ancak daha kalıcı ve tam düzelme için en az bir yılı gözden çıkarmak gerekir.

Uyuşturucu Bağımlılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ayakta tedavi sürecinde kişinin yoksunluk belirtilerini çok fazla göstermemesi ve ruhsal bakımdan da kötü durumda olmaması gerekir. Bu halde bireysel ve/ve ya grup terapileri ile iyileştirme yöntemi izlenebileceği gibi ayakta tedavi durumunda kimi zaman ilaçlar da kullanılabilmektedir. Yatarak tedavide ise, öncelikle birkaç gün arındırma süreci gerçekleştirilir. Bu tedavi hastane ya da AMATEM gibi özel bağımlılıkla mücadele merkezlerinde, doktor gözetiminde uygulanır. Arındırmadan sonra terapi tedavisi ve kişinin tekrar bağımlı olmaması için hayat boyu eğitimler uygulanır.

Uyuşturucu Bağımlılarının Zorla Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağımlıların zorla tedavi ettirilmesi, ancak kendileri hakkında karar yetisine sahip olamayacak kadar ağır psikiyatrik vakalarda söz konusu olabilir. Hasta vekilinin onam vermesi halinde zorla hastaneye yatırılarak tedavi gerçekleştirilmeye çalışılır. Ülkemizde kanuna dayalı olarak alkol ve uyuşturucu bağımlılarının suça yönelmesi halinde devlet zorla gerekli tedbirleri almaktadır.

Uyuşturucu Zehirlenmesi ve Tedavisi Nedir?

Uyuşturucu maddelerin aşırı dozda kullanılması durumunda bir takım fizyolojik belirtilerle birlikte ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu halde acil müdahale zorunludur.

Sentetik Uyuşturucu Tedavisi Nedir?

Semptomları oldukça ağır görülen bonzai gibi senstetik uyuşturucu maddelerin tedavisinde de benzer yöntemler uygulanır. İlgili merkezlerde Arındırma tedavisi yada Sürdürme tedavisi, yaklaşık bir yılı bulan süreçlerde uygulanarak hasta bağımlılıktan tamamen kurtulabilir.

Skunk Uyuşturucu Tedavisi Nedir?

Bir çeşit esrar türü olan Skunk bağımlılık yapar. Tedavisi ise diğer uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmaktan görece daha kolaydır. Yatılı tedaviye gerek kalmaksızın, uzman psikiyatrların denetiminde ilaç tedavisiyle hasta bağımlılıktan kurtulabilir.

Uyuşturucu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

En sık uygulanan ilaçlar buprenorfin ve metadon’dur. Arındırma döneminde kullanılan bu ilaçlara destek olarak birlikte naltrekson uygulanabilir, bu da yoksunluk hissinin önlenmesine yardımcı olan bir ilaçtır. Aynı şekilde Klonidin yoksunluk tedavisinde kullanılan ilaçlardan biridir. Kokain gibi ağır uyuşturucuların tedavisinde genelde bromokriptin ve amantadin önerilen ilaçlar arasındadır. Doktorlarca uygun görülmesi halinde bazen bu ilaçların kombinasyonu uygulanabilirken, çeşitli başkaca ilaçların da kullanıldığı bilinmektedir.

Uyuşturucu Tedavisinde Kullanılan Çip Nedir?

Sadece alkol ve eroin bağımlılarının tedavisinde kullanılan çip yönteminde, cilt altına yerleştirilip 8-10 hafta kadar kalan ilaç bazlı ‘çip’ zamanla kana karışarak bağımlılığı tedavi etmeyi amaçlıyor. Çip tedavisi SGK kapsamında olmakla birlikte, bir yıl boyunca iki yada üç ayda bir tekrarlanarak bağımlılık sürecinin sonlandırılması amaçlanmaktadır.

Uyuşturucu Bağımlılığı Tedavisi Sicile İşler Mi?

AMATEM gibi özel kuruluşlar, hastalarının bilgi gizliliğini koruduklarını ifade ediyorlar. Buna göre hastaların tedavi, yatış vb. ilgili tüm bilgilerinin hepsi saklanıyor ve rıza dışında Emniyet gibi herhangi bir kurumla paylaşılmıyor. Bu bağlamda tek başına tedavi görmenin sicile işlemeyeceği aşikar. Ancak uyuşturucu kullanma, bulundurma yada ticareti gibi TCK kapsamında suç sayılan fiillerden herhangi bir yargılama gerçekleşmesi halinde, ortada bir ‘suç’ oluştuğu için, belirli sürede sicile işlenmiş olması da ayrıca mümkün.

Uyuşturucu Bağımlılığı Tedavisi Görenler Memur Olabilir Mi?

Türkiye Devleti, son yıllarda bağımlılıkla mücadele edenlerin istihdam oranını artırma amacıyla bir çok proje geliştirmiştir. Bu bağlamda tedavinin olumlu sonuçlanmasından sonra İŞKUR gibi çeşitli kurumlar eliyle ortak çalışmalar yürütülmektedir. Bazı özel memurluklar haricinde tedavi görmüş olmanın memur olmaya engel olunmayacağı belirtilmektedir.

Yorumlar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

İlginizi Çekebilir